Hoeveel goud is er op de wereld

Inleiding

Goud is één van de meest gewilde materialen op deze wereld. Koper, zilver en brons zijn al redelijk waardevol, maar goud heeft een nog koninklijkere status. Veel mensen willen graag een gouden sieraad zoals een trouwring. Anderen nemen zelfs gouden tanden. Je kunt het zo gek niet bedenken of het is wel ergens in het goud gemaakt. Door al deze toepassingen zou je misschien denken dat er een overvloed aan goud is op de wereld. Maar is dat eigenlijk wel zo? Hoeveel goud is er precies op de wereld?

Goud

Goud is één van de edelmetalen. Deze groep van metalen staan bekend om hun goede houdbaarheid. Ze worden niet aangetast door zaken als oxidatie en ook verroesten ze nooit. Veel andere metalen roesten wel. Altijd blijven ze er mooi glanzend uitzien. Wellicht is goud hierdoor zo’n populair metaal. Andere edelmetalen zijn zilver, platina, palladium en ruthenium. Goud wordt al meer dan 5000 jaar door mensen gebruikt. Eén van de eersten die goud vernoemden, waren de Oude Egyptenaren. In een hiërogliefenschrift uit de 26e eeuw voor Christus blijkt dat goud daar toen werd gebruikt om mee te betalen. Het goud werd dus verwerkt in munten. Het gebruik van gouden munten is ook eeuwenlang gedaan. Tegenwoordig gebeurt dat eigenlijk niet meer vanwege de hoge productiekosten.

Goud wordt dus al tijden gezien als waardevol. De Oude Grieken zagen goud ook als een teken van zuiverheid en waren er zelfs van overtuigd dat dit metaal magische eigenschappen bevatte. Fysische eigenschappen van goud zijn bijvoorbeeld het smeltpunt en kookpunt, respectievelijk 1064 graden en 2808 graden Celsius. Er is nog veel twijfel over hoe goud eigenlijk op onze aarde terecht is gekomen. Een theorie is dat goud ontstaat wanneer een ster vergaat. Een nieuwe theorie is dat goud ontstaat wanneer twee sterren tegen elkaar aanbotsen. In beide gevallen vallen de gouddeeltjes uiteindelijk op onze aarde.

Hoeveel goud is er op de wereld

Dit is allemaal leuk en aardig, maar een belangrijke vraag is natuurlijk hoeveel goud er precies op de wereld te vinden is. Hoe zeldzaam is dit metaal eigenlijk? Voor het beantwoorden van deze vraag moeten we ons even voorstellen dat we al het vaste goud op aarde omsmelten. Als je al het gesmolten goud op de wereld in een grote bak zou gieten, zou die bak afmetingen moeten hebben van 20 bij 20 bij 20 meter. Er is dus 8000 m³ goud op de wereld. Dat komt overeen met 8.000.000 liter. Het is wellicht moeilijk om je bij deze getallen iets concreets voor te stellen. Ter vergelijking daarom: 8.000.000 liter is de inhoud van ruim 3 Olympische zwembaden.

Al het goud op de wereld is dus genoeg om 3 zwembaden tot de nok toe mee te vullen. Dit is enorm veel, zeker wanneer je je bedenkt hoe weinig goud er eigenlijk zit in bijvoorbeeld een ring of een kettinkje. Meestal wordt het sieraad alleen voorzien met een dun laagje goud. Je kunt dus miljarden sieraden maken met al het goud op de wereld. Goud wordt echter niet alleen maar gebruikt voor sieraden. Goud wordt ook wel eens gebruikt in kunstwerken of in de ruimtevaart. Goud reflecteert UV-straling namelijk erg goed.

Conclusie

Goud is één van de edelmetalen, metalen die altijd hun mooie uiterlijk behouden. Ze oxideren en roesten bijvoorbeeld niet. Goud wordt al vele duizenden jaren gebruikt door mensen, vaak als betaalmiddel. Als je al het goud op aarde zou omsmelten, zou je in totaal 8 miljoen liter krijgen. Hiermee kun je ruim 3 Olympische zwembaden vullen. Er is dus een gigantische hoeveelheid goud op de aarde. 

Reacties (3)

Reageer
Jelte reageerde 7 jaar geleden
18 Nov 12:10
goed/slecht
Johan44 reageerde 10 jaar geleden
12 Aug 22:51
goed artikel
Romy40 reageerde 10 jaar geleden
24 Jul 22:43
Ik denk niet dat we ooit zullen weten hoeveel goud er is over de gehele wereld. Dan zouden er nog meer onderzoeken moeten komen en zoals het nu met de economie ervoor staat is er daar natuurlijk geen geld voor.....Dus zullen we het naar mijn idee nooit weten ook....