Hoffelijkheid en goede manieren aan de feesttafel

Inleiding

Voor het feestgedruis voorgoed losbarst, is het zéker géén overbodige luxe de regels van de etiquette en de hoffelijkheid nog eens grondig door te nemen. Een kater en een maag die overhoop ligt, zijn de komende dagen ongetwijfeld schering en inslag en niet altijd te vermijden. Aan hoffelijkheid en goede manieren mag het echter niet ontbreken, en daar kuj je zelf veel (zoniet alles) aan doen. Op wat moet je straks letten om aan de feesttafel geen gek figuur te slaan, en het feest van velen te vergallen?

Regels van de hoffelijkheid eerbiedigen

Wil je straks niet uit de toon vallen, dan doe je er ongetwijfeld goed aan ook tijdens het eindejaarsfeest de regels van de etiquette en de hoffelijkheid te eerbiedingen. Dat hoeft de feestvreugde zeker niet te bederven, wel integendeel. Je houding zal door iedereen gewaardeerd worden. De voorschriften terzake in acht nemen, is niet altijd even gemakkelijk. Hoe hou je straks je glas vast? Wat doe je met je mobieltje? Over wat kun je bij voorkeur praten wanneer je aan de feesttafel door meestal onbekenden wordt omringd en, misschien wel het belangrijkste, hoe kus je jouw tafelgenoten volgens de regels van de kunst? De antwoorden op deze en andere vragen liggen niet zomaar voor het grijpen. Een overzicht van de meest gebruikelijke voorschriften op het vlak van hoffelijkheid en tafeletiquette komt dan ook precies op tijd.

Hoe moet je kussen?

De komende dagen wordt er weer wat gekust. Wanneer het familie, vrienden of andere bekenden betreft, is dat geen probleem. Maar hoe ga je echter tewerk bij mensen die je minder goed of zelfs niet kent, en die je toch met klinkende zoenen zullen overvallen? Om dan niet uit de toon te vallen, schrijven etiquettespecialisten een zeer oppervlakkige, en zeker geen opdringerige kus voor. Je kust in géén geval op de mond, dat is enkel het voorrecht van je partner. Gaat het om personen die je in 't geheel niet of nauwelijks kent, dan zijn andere aanrakingen absoluut uitgesloten. Het is uiteindelijk de vrouw die beslist of er gezoend wordt. Als man volg je ook het aantal zoenen dat de vrouw geeft.

Stel géén persoonlijke vragen

Volg je het wereldgebeuren en de media op de voet, dan zul je aan de feesttafel wellicht niet uit de toon vallen. Stel geen al té persoonlijke vragen aan mensen die je niet kent. Praat aan de feesttafel nooit over geldzaken of godsdienstige aangelegenheden. Geeft je gesprekspartner tekenen van verveling, zoek dan bij voorkeur een nieuw gespreksonderwerp.

Mobieltjes horen niet aan de feesttafel

Mobieltjes horen niet thuis aan de feesttafel. Enkel in uitzonderlijke gevallen worden ze geduld. In principe worden gsm's, iphones en wat nog allemaal, volledig uitgeschakeld. Kun je dat niet maken, schakel dan het trilalarm van je toestel in. Wordt je tijdens de feestelijkheden toch gebeld, hou dan het gesprek kort, en spreek zo stil mogelijk, zodat je niemand stoort. Loopt het gesprek langer uit dan verwacht, dan verontschuldig je zich aan je tafelgenoten en zet je het gesprek elders verder. Neem nooit ongevraagd de gsm van iemand anders op, en zorg er voor dat smsjes zo geruisloos mogelijk binnen komen.

Laat de champagnekurken maar knallen...

De komende uren en dagen zullen weer heel wat champagnekurken knallen en/of flessen cava en schuimwijn soldaat worden gemaakt. Maar hoe open je nu een fles champagne volgens de regels van de kunst? Verwijder eerst het omhulsel. Draai vervolgens het ijzeren omhulsel los. Hou je hand op de stop, zodat deze niet onverwacht de lucht inschiet en eventueel gewonden veroorzaakt. Bedenk hierbij dat op een champagnekurk méér druk zit dan op bijvoorbeeld een autoband. Verwijder achtereenvolgens zowel het ijer als de kurk door er zachtjes aan te draaien. Geef wat tegendruk, zodat de kurk er niet al té geweldig uit knalt. Hou de fles wat schuin, dat vermindert de druk en verkleint de kans op een knallende fles. Serveer je schuimwijn of champagne, giet dan eerst een bodempje uit, en vul het glas dan verder bij, dat giet gemakkelijker.

Tips voor rokers en niet- rokers

En ja, er zijn ook voorschriften in verband met roken. Als gastheer of gastvrouw zorg je voor een rokersruimte. Dat kan bijvoorbeeld in de garage of in het tuinhuis. Ververs geregeld de asbak(ken). Ben je ergens te gast, dan kun je anderen niet verbieden te roken. Dat kan enkel in uitzonderlijke gevallen. Bijvoorbeeld wanneer je kinderen met gezondheidsproblemen kampen als gevolg van roken. Steek een sigaretje op zonder je tafelgenoten te storen. Biedt je tafelgenoten geen sigaret aan, ook al weet je dat ze roken.


Reacties (0)

Reageer
Geen resultaten gevonden