Hogere Juridische Opleiding

Hogere Juridische Opleiding

De Hogere Juridische Opleiding is een Rechtenopleiding aan de Hogeschool Zuyd. De opleiding wordt gegeven in een 4 jarig HBO-bachelor programma. De opleiding is te vergelijken met het beter bekende HBO-Rechten dat ook op meerdere plaatsen in het land wordt gegeven.

De Hogere Juridische Opleiding, kortweg HJO genomend, bestaat uit meerdere profielen, die hieronder besproken worden. In vier jaar kan de student zijn of haar Bachelor of Law binnenhalen met een totaal van 240 EC's (studiepunten).

Algemene informatie over de opleiding

De opleiding wordt gegeven op de Hogeschool Zuyd. De faculteit Recht bestaat sinds 2006 op deze hogeschool. De faculteit bevindt zich in Sittard , op het complex aan de Sportcentrumlaan. Voorheen werd hier alleen de opleiding Sociaal Juridische Dienstverlening gegeven. Deze kan men nu nog steeds volgen, daar komen we later op terug.

De opleidingsduur is vier jaar. In het eerste jaar dient de student het propedeutisch jaar met goed gevolg af te leggen, zodoende te bevorderen naar het tweede studiejaar. Een voldoende resultaat in het propedeutisch jaar houdt concreet in:

  1. De student dient alle 60 EC's te behalen
  2. De student dient minimaal 52 EC's te behalen

In het laatste geval is de student wel bevorderd, maar heeft deze nog geen propedeutisch getuigschrift, ofwel propedeuse. De overige studiepunten dienen in het tweede jaar alsnog behaald te worden, anders volgt een negatief studie-advies en mag de student vertrekken.

Er is na afloop van de opleiding en het behalen van de bachelor de mogelijkheid om verder te studeren aan de universiteit.

Profielen

De opleidng kent vier profielen:

  1. Algemeen Juridisch uitstroom-profiel
  2. Algemeen Juridisch doorstroom-profiel
  3. Sociaal Juridische Dienstverlening
  4. Vrije keuze-profiel

Het eerste studiejaar is voor de drie eerste profielen gelijk. Alle studenten dienen dezelfde vakken te volgen in het propedeutisch jaar. Vanaf het tweede jaar dient de student een keuze te maken. Door deze keuze zullen er aparte vakken gevolgd worden. De een meer, de ander minder, maar allemaal wel op hetzelfde niveau.

De eerste twee profielen zijn gelijk aan het Nederlandse Recht. De opleiding heeft door het doorstroomprofiel de mogelijkheid aan de student gegeven om na de opleiding door te studeren aan de Universiteit van Maastricht of Nijmegen.

Het uitstroomprofiel is voor de studenten die graag direct na hun opleiding het werkveld op willen gaan. Zij kunnen zich in het laatste jaar verdiepen in hun eigen richting, zodat zij klaar zijn om aan de slag te gaan na het behalen van hun diploma.

De vakken en stage

De HJO heeft een totaal aan een vakkenpakket die eigenlijk op alle Nederlandse rechtenopleidingen beschikbaar is. Alle lessen dienen gevolgd en behaald te worden. In het derde jaar is het de bedoeling dat de student stage gaat lopen, zodat er veel minder vakken gevolgd worden.

De vakken die de student onder meer krijgt:

  • Rechtsvakken: bijvoorbeeld Staatsrecht, Bestuursrecht, Strafrecht, Burgerlijk Recht, Arbeidsrecht, Personen- en familierecht, Ondernemingsrecht etc.
  • Sociaal communicatieve vaardigheden
  • Managementsvakken: Voor alle managementvaardigheden en dossiermanagement
  • Economie en Financiële vakken

Stage

In het derde jaar gaan de studenten 40 weken, ofwel 10 maanden, stage lopen bij een instantie of bedrijf. Zo zal de student zich ontplooien en het zichzelf aanleren om als een professional te functioneren. Men wil met deze hele lange stage de student de mogelijkheid geven om zichzelf te ontdekken. Vooraf is de student al door middel van allerlei vakken, denk maar aan PPO, bezig geweest om leerdoelen te stellen. Deze leerdoelen worden tijdens de stage aandachtig bestudeerd.