Honing met bijzondere eigenschappen

Honing heeft bijzondere eigenschappen

35794.jpegHoning is vooral bekend als zoete stof die op het brood kan worden gesmeerd of wordt gebruikt als zoetmiddel in de thee of in recepten. Maar honing heeft ook eigenschappen voor andere doeleinden. Een bepaalde honingsoort kan gebruikt worden als wondheling. Van honing zou in eerste instantie niet verwacht worden dat het een uitstekend middel is tegen bacteriën, omdat alle suikers een voedsel-eldorado lijken voor micro-organismen. Tachtig procent suikerconcentratie zou te veel moeten zijn voor bacteriën. Toch is het al eeuwen bekend dat honing bacteriën kan doden.

Onderzoek naar de werking van honing

Weliswaar is de eigenschap dat honing bacteriën kan doden al lang bekend maar het was nog nooit duidelijk waarom. Om achter die eigenschap te komen heeft medisch microbioloog Paul Kwakman veel onderzoek gepleegd. Maar onderzoek naar de werking van honing is niet hetzelfde als naar de werking van een medicijn. Een bepaalde medicijn is altijd gelijk van samenstelling. Bij een natuurproduct als honing is dat niet het geval. Per bijenvolk kan de samenstelling verschillend zijn en van welke bloemen de honing afkomstig is bepaald mede de precieze opbouw.

Een honingsoort de eigenschappen bezit om wonden te helen

Het is daarom zeker niet zo dat elke honingsoort de eigenschappen bezit om wonden te helen en niet iedere soort moet zomaar uitgesmeerd worden op een verwonding. Dit is wel het geval bij de honingsoort Revamil. In samenwerking met de Universiteit Wageningen past het bedrijf Bfactory een methode toe om met strakke voorschriften honing te verkrijgen. Door die gecontroleerde omstandigheden ontstaat honing van een hoogwaardige en constante kwaliteit. Revamil is te koop als zalf voor wonden of tegen jeuk. Het is geen echte medicijn maar wel toegelaten als hulpmiddel voor de huid. Van welke bloemen Revamil afkomstig is blijft evenals het recept voor Coca Cola een groot geheim.

Bijen gebruiken de stof Bee defensin-1 in hun afweersysteem

Microbioloog Paul Kwakman gebruikte voor zijn onderzoek daarom Revamil. Hij testte daarmee op de veroorzaker van voedselvergiftiging (Bacillus subtilis) op de ziekenhuisbacterie (Staphylococcus aureus en Pseudomonas aeruginosa en op de bacterie die in darmen voorkomt (Escherichia coli). Uiteindelijk kwam hij na veel testen uit op een klein positief geladen eiwit, Bee defensin-1, dat verantwoordelijk is voor de antibacteriële werking. Bijen gebruiken die stof in hun afweersysteem.

Een enzym in de honing breekt suiker af

Patiënten met een katheter hebben een verhoogde kans op een infectie. Kwakman heeft ontdekt dat, als rond de katheter een likje honing met de stof Bee defensin-1 wordt gesmeerd, er veel minder infecties ontstaan. Het suikergehalte in honing is zo hoog dat sommige bacteriesoorten daar niet tegen kunnen. Een enzym in de honing breekt suiker af waardoor een kleine hoeveelheid waterstofperoxide ontstaat die niet schadelijk is voor de huid en wel sommige bacteriën doodt. Door het gebruik van dat likje honing wordt tevens gluconzuur gevormd dat zorgt voor een laag zuur milieu wat goed is voor een snelle genezing van de wond. Bovendien bevat honing weinig water en veel suiker waardoor de bacteriën uitdrogen en zich niet kunnen vermenigvuldigen.

Natuurproducten niet altijd serieus genomen

In de medische wereld worden natuurproducten niet altijd serieus genomen hoewel de toepassing regelmatig tot goede resultaten leidt. Maar het is voor een onderzoeker goed om eens verder te kijken dan het laboratorium, wat bij de ontdekking van Paul Kwakman van Bee defensin-1 in de Revamil het geval is geweest.

Gezondheidsvoordelen van honing

1. Voorkomt kanker en hartziekten.

Het bevat flavonoïden, antioxidanten die helpen bij het verminderen van het risico op kanker en hartziekten.

2. Vermindert zweren en andere gastro-intestinale aandoeningen.

Recent onderzoek toont aan dat een honingbehandeling helpt bij aandoeningen zoals zweren en bacteriële gastro-enteritis. Dit kan verband houden met het derde voordeel.

3. Anti-bacterieel, anti-schimmel.

"Alle honing is antibacterieel omdat de bijen een enzym toevoegen dat waterstofperoxide maakt," zei Peter Molan, directeur van de Honey Research Unit aan de Universiteit van Waikato in Nieuw-Zeeland.

4. Verbetert atletische prestaties.

Oude Olympische atleten zouden honing en gedroogde vijgen eten om hun prestaties te verbeteren. Dit is nu gecontroleerd met moderne studies, waaruit blijkt dat het superieur is bij het handhaven van glycogeengehalten en het verbeteren van de hersteltijd dan andere zoetstoffen.

5. Vermindert een irritatie van de hoest en de keel.

Het helpt bij hoesten, vooral boekweithoning. In een studie van 105 kinderen was een enkele dosis boekweithoning net zo effectief als een enkele dosis dextromethorfan bij het verlichten van nachtelijke hoest en zorgde voor een goede slaap.

6. Evenwicht in de 5 elementen door honing.

Het is al minstens 4000 jaar in Ayurvedische geneeskunde in India gebruikt en wordt geacht alle primitieve materiële onevenwichtigheden van alle lichamen positief te beïnvloeden. Het wordt ook gezegd dat het nuttig kan zijn bij het verbeteren van het gezichtsvermogen, gewichtsverlies, impotentie en vroegtijdige ejaculatie, aandoeningen van de urinewegen, bronchiale astma, diarree en misselijkheid. Honing wordt aangeduid als "Yogavahi", omdat het een kwaliteit heeft om in de diepste weefsels van het lichaam door te dringen. Wanneer honing wordt gebruikt bij andere kruidenpreparaten, verbetert het de medicijnkwaliteit van die preparaten en helpt ze ook om de diepe weefsels te bereiken.

7. Bloedsuikerregeling.

Hoewel het simpele suikers bevat, is het NIET hetzelfde als witte suiker of kunstmatige zoetstoffen. De exacte combinatie van fructose en glucose helpt het lichaam het bloedsuikerspiegel te regelen. Sommige soorten honing hebben een lage hypoglycemische index, zodat ze je bloedsuiker niet schokken. 

8. Genees wonden en brandwonden.

Externe toepassing van honing blijkt zo effectief te zijn als conventionele behandeling met zilver sulfadiazine. Er wordt gespeculeerd dat het droog effect van de eenvoudige suikers en de antibacteriële natuur van de honing combineert om dit effect te creëren. Studies hebben aangetoond dat het zeer succesvol is bij het helen van wonden.

9. Probiotica

Sommige soorten hebben grote hoeveelheden vriendelijke bacteriën. Dit omvat maximaal 6 soorten lactobacillen en 4 soorten bifidobacteriën. Dit kan veel van de 'mysterieuze therapeutische eigenschappen van honing' uitleggen.

10. Versterkt het immuunsysteem.

Manuka Honey is goed om de productie van immuuncellen te stimuleren volgens een studie aan de School of Medicine, de Cardiff University, Verenigd Koninkrijk. Manuka is een favoriet van mij.

"Boekweithoning zou deel moeten uitmaken van elke wintermedicijnenkastje, en hier is waarom: het is hoog in antioxidanten en het heeft immers veel immuunbevorderende eigenschappen. Ideaal gezien heeft de boekweithoning een donkerder, rijkere smaak, het is een beetje als melasse. Deze bijzondere honing kan je gezond houden gedurende de winter. ', Zegt Dr. Bhatia.

Links