IVF behandeling, wat zijn de voordelen en wat de nadelen

Wat is IVF?

In Vitro Fertilisatie (IVF) betekent een bevruchting buiten het lichaam. Bij een IVF-behandeling wordt geprobeerd om eicellen en zaadcellen buiten het lichaam samen te brengen om zo een IVF-bevruchting plaats te laten vinden. Als de IVF-bevruchting slaagt, worden de door IVF bevruchte eicellen, ook wel IVF-embryo's genoemd, in de baarmoeder teruggeplaatst. De eerste IVF-baby die geboren werd na een IVF behandeling was Louise Brown in 1978.

Eerste IVF baby: Louise Brown

Louise Joy Brown is geboren in Oldham in het Verenigd Koninkrijk op 25 juli 1978. Zij is de eerste IVF reageerbuisbaby uit de geschiedenis. Louise Brown is het eerste kind van Lesley en John Brown. Na negen jaar proberen besloten zij toch de eerste IVF-behandeling te ondernemen, uitgevoerd door Patrick Steptoe en Robert Edwards. De IVF-behandeling was een succes en in 1978 werd Louise geboren door middel van een keizersnee. Het lijkt erop dat de IVF-methode, die inmiddels bij miljoenen mensen is toegepast, tot gezonde en vruchtbare kinderen leidt. Louise Brown heeft geen bijzondere ziekten. En op 10 juli 2006 werd bekend dat ze zelf op natuurlijke wijze zwanger is geworden. Haar eerste kind is geboren op 12 januari 2007.

Wie kiest er voor om een IVF behandeling te ondergaan?

Mensen die voor IVF kiezen zijn vrouwen die via de natuurlijke weg geen kinderen kunnen krijgen, ze hebben dan bijvoorbeeld problemen bij het verwekken van een kind. Ze kunnen dan voor IVF kiezen maar ze kunnen bijvoorbeeld ook een kind adopteren.

Hoe gaat IVF in zijn werk?

Van te voren is er een gesprek met een arts/gynaecoloog van het IVF-team. De wachttijd tot aan de IVF-behandeling is dan 4 tot 6 maanden. Er wordt daarna bloed afgenomen voor bloedonderzoek bij de man en de vrouw. Kort voor de eigenlijke start van de IVF-behandeling wordt het spermaonderzoek herhaald en wordt een echoscopisch onderzoek verricht om te kijken naar grootte en ligging van de baarmoeder en de ligging van de eierstokken. Er vinden verschillende onderzoeken plaats voor de IVF-behandeling en moeten er verschillende handelingen worden verricht.

IVF proces

IVF stap 1: Stimulatie van de eierstokken via hormonen De eierstokken worden hormonaal gestimuleerd om meerdere follikels met daarin de eicellen te maken. Bij IVF zijn meerdere eicellen nodig, dit verhoogt de kans van slagen. De natuurlijke hormooncyclus wordt allereerst onderdrukt door een injectie genaamd Decapeptyl. Zo maakt de vrouw zelf geen hormonen meer aan die de stimulatie tegenhouden. De eierstokken worden daarna gedurende 10 à 14 dagen gestimuleerd door het geven van een natuurlijk hormoonpreparaat via injectie (Humegon, Metrodin HP, Puregon of Gonal-F). Hierdoor ontwikkelen zich ongeveer 10 eicellen. IVF stap 2: Eicelpunctie Juist voor de eisprong, ongeveer 36 uur na de Pregnylspuit vindt eicelpunctie of pick-up plaats waarbij de follikels worden aangeprikt en leeggezogen, zodat de eicellen verzameld bekeken en de eicellen worden uit het vocht gehaald. Deze eicellen worden in een schaaltje bij lichaamstemperatuur bewaard, de omstandigheden worden het zelfde gehouden als in het moederlichaam. De man moet er vervolgens sperma aanleveren.

IVF stap 3: Inseminatie. Voor de inseminatie wordt het sperma behandeld waarbij de zaadcellen volledig gescheiden worden van het vloeibare gedeelte van het sperma. De inseminatie, het samenvoegen van de zaadcellen en de eicel, gebeurt in een glazen schaaltje.

IVF stap 4: Bevruchting. Na ongeveer 16 uur wordt gecontroleerd of er bevruchting heeft plaatsgevonden tussen de eicel en de zaadcellen. Twee dagen later kan men zien of het embryo zich verder gedeeld heeft. Op dat moment bestaat het embryo uit 2 tot 8 cellen.

IVF stap 5: Embryotransfer. Ten slotte vindt de ,eigenlijk IVF, embryotransfer plaats waarbij de 2 (en uitzonderlijk 3) beste embryo´s worden teruggeplaatst in de baarmoeder via de baarmoederhals. De patiënt blijft nog enkele uren rustig liggen waarna zij naar huis kan. Zoiets gebeurd onder lokale of licht algemene verdoving.

Wat zijn de voor- en nadelen van een IVF-behandeling?

Voordelen

  • Het aantal afwijkingen bij kinderen die geboren zijn met behulp van IVF zijn niet groter dan normaal.
  • Het hormoon HMG(dat zorgt dat er een gelijkmatige eicelrijping van meerdere eicellen tegelijk plaatsvinden) wordt nu 25 jaar gebruikt en daarvan zijn tot nu toe geen negatieve effecten bekend.
  • De mogelijke bijwerkingen van de geneesmiddelen zijn beperkt, en niet ernstig. En normaal gesproken hoeft er geen enkele nacht in het Academisch Ziekenhuis door te worden gebracht.
  • In-vitrofertilisatie is tegelijk een lichte en een zware behandeling. Lichamelijk valt alles redelijk mee: IVF bestaat uit een aaneenschakeling van kleine, weinig risico inhoudende ingrepen die doorgaans pijnloos verlopen.

Nadelen

  • Bij de onderzochte vrouwen blijkt een miskraam vaker voor te komen dan bij vrouwen die zwanger op de natuurlijke manier. Ook wordt vaker een buitenbaarmoederlijke zwangerschap (EUG) gezien. In een proefschrift wordt als verklaring hiervoor gegeven dat vrouwen die zwanger worden na een IVF-behandeling meestal ouder zijn dan vrouwen die op de natuurlijke manier zwanger worden. Met het ouder worden neemt de kans op een miskraam toe. Maar de toename van het aantal miskramen in de IVF-groep kan maar voor een klein deel verklaard worden door de oudere van de vrouw. Ook de toename van EUG bij de IVF-groep kan maar voor een klein deel verklaard worden doordat het feit dat er bij een aantal die IVF doen sprake is van afwijkingen aan de eileiders. Dit laatste verhoogt de kans op een EUG wel sterk. *Bij IVF heb je ook een grotere kans op meerderen kinderen. Sommige mensen zien dit als een voordeel maar andere als een nadeel.