In 5 stappen naar een goed e-book

Inleiding

In de VS zijn e-books een groot succes. Naar verwachting zal het e-book ook in Nederland succes gaan krijgen, zeker wanneer er draagbare readers (op A4 formaat) op de markt komen. De volgende voordelen dragen bij aan het succes van een e-book:

  • geen drukkosten
  • eenvoudig zelf publiceren
  • de mogelijkheid om advertentieinkomsten te genereren via Google adsense
  • geen afhankelijkheid van een uitgever
  • weinig reclame- en verspreidingskosten
  • 24/7 toegankelijkheid
  • de mogelijkheid om filmpjes en geluidsfragmenten toe te voegen op de site

Een e-book is een mogelijkheid om waardevolle informatie te publiceren. Dat kan op diverse manieren:

  • op een website als word document
  • op een website als pdf-bestand
  • als een verzameling webpagina’s HTML)op een website
  • als een verzameling artikelen die samen een e-book vormen (bijvoorbeeld op leerwiki.nl)
  • als een professioneel e-book (exe bestand)

Overigens is het ook mogelijk word-documenten te converteren naar webpagina’s. Hiervoor is (tegen betaling) software beschikbaar op de markt.

De verkoop van een e-book is heel simpel aan te pakken. Gebruik je eigen homepage, bied je e-book te koop aan en laat geïnteresseerden een mailtje sturen. Vervolgens stuur je een mailtje met betaalgegevens. Zodra het geld binnen is, mail je het e-book. Net zo eenvoudig als verkopen via marktplaats.nl of e-bay. Uiteraard kun je de verkoop ook professioneler opzetten (bijvoorbeeld betaling via creditcard via internet), maar dan krijg je ook te maken met hogere kosten. Wanneer je publiceert op je eigen website, heb je hier uiteraard de meeste controle over.

Hieronder tref je een stappenplan aan om een goed e-book te schrijven.

Stappenplan

  1. Waarom schrijf je het boek?

Wat is je motivatie? Gaat het erom een reputatie op te bouwen? Is het je te doen om meer internetverkeer/reclame-inkomsten, is het voor promotie van je eigen bedrijf? Kortom: weet waarvoor je het boek schrijft.

  1. Wie is je doelgroep?

Voor een kind moet je anders schrijven dan voor een volwassene enz. Houd de doelgroep voor je e-book met andere woorden goed voor ogen. Weet waar je doelgroep op let, pas je taalgebruik aan.

  1. Bedenk een titel en schrijf een outline

Bedenk een werktitel, na verloop van tijd kun je de werktitel wellicht vervangen door een pakkende titel. De outline helpt je het e-book goed in te delen in hoofdstukken en paragrafen en helpt je te focussen. Alle hoofdstukken moeten een plaatsje hebben in de outline. Bedenk goed of het boek interessant genoeg is voor je lezers: kunnen ze er wat mee, hebben ze er wat aan, houdt het boek de interesse vast, beantwoordt het vragen van de lezers.

  1. Schrijf het boek!

Een e-book schrijf je niet in één keer. Verdeel het werk in een aantal behapbare brokken, dat je in wel in één keer kunt afronden. De outline geeft je de nodige houvast.

  1. Maak het gebruikersvriendelijk

Houd een herkenbare hoofdstukindeling aan. Zorg ervoor dat je de hoofdstukken niet te lang maakt: houd de interesse van je lezer vast! Houd het prettig leesbaar, maak gebruik van anekdotes, adviezen, tips, afbeeldingen enz. Let erop dat je voor het beeldscherm schrijft. Dus geen lappen tekst achter elkaar. Check de spelling en de grammatica en voeg aan het eind een index toe en een bibliografie.

Hou vol…

Een boek schrijven vergt veel tijd en aandacht. Geef niet te gauw op. Als je er even genoeg van hebt, is dat geen probleem. Maar zet wel door. De aanhouder wint! Publiceer het e-book in lijn met de motivatie voor het schrijven op een geschikte website.

Auteursrecht en ISBN nummer

Neem voor het aanvragen van een ISBN-nummer (nummer voor identificatie van een boekwerk) contact op met het ISBN bureau in Culemborg. Auteursrecht is geen probleem: als je een origineel eigen werk (eigen teksten, eigen afbeeldingen) op internet plaatst met je naam eronder, is het auteursrecht vanaf dat moment geregeld.