Inleiden aan het eind van de zwangerschap

Inleiding

Denk je eindelijk dat je laatste loodjes zijn aangebroken en dat je in een zeer korte tijd je kleine eindelijk in de armen kunt houden. Maar nadat je eenmaal week 40, 41 gepasseerd bent is er nog geen enkele teken van een aankomende geboorte. En dan? Meeste verloskundigen besluiten na week 41 a 42 om te beginnen met het inleiden van de geboorte.

Er lijkt maar geen einde aan te komen en langzaam aan tel je de dagen af, bij elke pijntje die je voelt denk je dat het eindelijk zover is. Maar niks blijkt minder waar. Wanneer er over word gegaan tot inleiden ligt aan welke grens de ziekenhuis daarvoor gesteld heeft dat kan namelijk varieeren van week 41 tot wel week 43.

Inleiden

Mocht je baarmoedermond nog niet rijp genoeg zijn voor de inleiding dan krijg je vaak 1 tot 3 dagen voor de inleiding een gel vaginaal ingebracht deze moet dan de baarmoeder rijpen. De gel bevat de hormoon Prostagladinen. Hiervoor word je trouwens poliklinisch voor opgenomen. Het kan soms ook wel eens gebeuren dat de gel de weeen op gang brengen en je alsnog zonder inleiding hoeft te bevallen. Voordat de artsen de weeen opwekken proberen ze eerst nog een andere manier om de bevalling spontaan in gang te laten zetten door de vliezen te breken. Mag de vliezen breken alsnog niet baten dan word er over gegaan op een infuus die het hormoon Oxytocine bevat, deze zorgt ervoor wanneer een grote hoeveelheid in het lichaam terecht komt dat die de weeen in gang zetten. Als je de infuus krijgt krijg je de hormoon steeds in kleine beetjes toegediend. De hormoon zorgen voor buikkrampen die geleidelijk aan de weeen moeten opwekken. Tijdens de inleiding en de bevalling worden jij en je baby goed in de gaten gehouden door de CTG apparaat deze meet onder andere de hartslag van je baby.

Wanneer je word ingeleid kan het zijn dat je de weeen heftiger, langduriger en pijnlijker ervaard dan bij een natuurlijke bevalling. De bevalling kan zwaarder zijn doordat de adempauze's tussen een wee korter zijn dan anders (zogenaamde weeenstorm). Maar geen enkele vrouw is natuurlijk gelijk en de een kan het weer anders ervaren dan de andere.

Strippen

Het kan soms ook nog wel eens gebeuren dat de gynacoloog of de verloskundige de bevalling op proberen te wekken door je te strippen (hoef je niet poliklinisch voor opgenomen te worden). Bij strippen maakt de gynacoloog of de verloskundige met de vingers de baarmoedermond los van de vliezen, hierdoor kan het gebeuren dat de baarmoeder alsnog rijpt en de bevalling alsnog natuurlijk gedaan kan worden. Strippen kan naar aanvoelen maar hoeft niet perse pijnlijk te zijn, maar ook dit ervaard elke vrouw weer anders. Strippen zorgt er niet altijd voor dat de bevalling in gang gezet word, het kan net het laatste stootje geven.

Reden van inleiden

Er zijn meerdere redenen waarom je ingeleid kan worden:

  • Gebroken vliezen (het kan ook gebeuren dat de vliezen al een tijdje gebroken zijn maar de vrouw krijgt geen weeen)
  • Groeiachterstand bij je baby (heeft de baby een groeiachterstand of heb je te weinig vruchtwater dan kan de gynacoloog besluiten om de bevalling in gang te zetten met een inleiding)
  • Achteruitgang placenta (vaak bij zwangeren die suikerziekte hebben, of bij een te hoge bloeddruk)
  • Soms besluit een gynacoloog over te gaan op een inleiding door de verloop van de vorige zwangerschap
  • Bij zwangerschapsvergiftiging