Is dille een nieuwe ontdekking

Dille is familie van kervel en venkel

Dille is een kruid met een echte frisse geur en een sterk aroma, is familie van kervel en venkel maar niet zo Dille_kruid.jpgbekend in de Europese keuken, alhoewel daar kan nog verandering in komen. In de Scandinavische keuken is dille een vaste waarde, zeker bij het gerecht gravlax of gravad lax. Het is heel lekker, heel gezond en misschien ligt het straks wel op jouw bord. Dille is ook een kruid dat heel veel zon nodig heeft.

Het kruid met kuren

Dille groeit enkel in waterdoorlatende grond, kan niet zonder beschutting tegen de wind en heeft ook nog eens veel zon nodig, je mag stellen dat dille een kruidje met kuren is. Je moet er ook op letten dat je er geen venkel naast zaait of plant, want bij kruisverstuiving verzwakken de planten. En binnen in huis gaat hij helemaal niet overleven, ook niet op de vensterbank. Stengels die geplukt zijn gaan heel snel doorhangen en verliezen daardoor heel wat van hun kwaliteiten. Dit geeft meteen ook aan dat, wanneer je dille koopt je het ook ineens moet gebruiken, en wil je het toch bewaren zal je het moeten invriezen inplaats van te laten drogen. Zo blijf je van zijn smaak verzekerd. De dilleblaadjes zelf kan je dan wel weer bewaren, dit doe je best in een donkere pot. 

Het Saksiche woord Dilarm

De naam dille komt van het oude Saksische woord dilarm, het betekent letterlijk: in slaap wiegen. Het kruid werd al gebruikt in de Middeleeuwen tegen hekserij, maar ook tegen slaaploosheid, vandaar de verklaring, het in slaap wiegen. Er zou zels kunnen worden afgeleid uit de bijbel dat dille ooit een betaalmiddel was, alhoewel men deze verklaring best onder voorbehoud kan houden. Wel is het zo dat de oude Romeinen en Egyptenaren het dillezaad innamen als medicijn tegen hoofdpijn. In het hedendaagse wordt dille vooral gebruikt voor zijn smaak en geur, maar toch hebben we zijn heilzame werking niet uit het oog verloren.

Dille is rijk aan vitamine C, de dillezaadjes hebben dan weer een slijmoplossende werking en verzachten de hoest. Het kruid is ook goed voor de spijsvertering en helpt winderigheid te voorkomen. Dan hebben we nog de dilleblaadjes waar men thee van trekt, die thee bevordert de nachtrust, is heilzaam tegen buikkrampen en menstruatiepijnen. 

Gouden tip: Hik & Slechte adem

  • Heb je last van een hardnekkige hik, los dan 3 gram dillezaad op in kokend water, drink uit als het water met het dillezaad op drinktemperatuur is.
  • Kauwen op dillezaadjes zijn een uitstekend middel tegen een slechte adem.

Dille en zalm

Dille heeft een echte anijsachtige smaak, en alhoewel dille en zalm hand in hand gaan, kan dille het ook goed vinden met andere vissoorten, en vooral vette vis dan. Zelfs is dille te gebruiken bij kip en kalfsvlees. Door de sublieme smaak in combinatie met zure room, kan je er ook van genieten met verse kaas. Let er wel op dat het kruid niet meegekookt wordt, het kan ook niet gecombineerd worden met andere kruiden, mocht je het toch combineren met andere kruiden, dan zal je wel merken dat het compleet zijn smaak verliest. Meestal worden de fijne groene blaadjes verwerkt in azijn of olie, in soepen of vinaigrettes en dit om er smaak aan toe te voegen. Het oogt ook mooi als versiering bij salades, naast de blaadjes worden ook de zaadjes in de keuken gebruikt, vooral om komkommers en augurken in te leggen.

Gravlax

Gravlax_met_mosterdsaus.jpgGravlax is een Scandinavisch gerecht en betekent letterlijk: gerookte en gedroogde zalm. Dit gerecht maak je als volgt: je legt een grote zalmfilet in een schaal en bestrijk deze met een laag zout, een laag suiker, een laag dille, kervel en peterselie, citroenschil- en -sap, peper en koreanderbolletjes. Daarna wikkel je de schaal in plastiekfolie en je plaatst er een gewicht op. Nadat de vis zo een goede 48 uur in de ijskast heeft gelegen, krab je alle kruiden eraf en serveer je hem met een sausje. Beste saus voor dit gerecht is een saus op basis van room,citroen, mosterd en een groot handvol fijngehakte dille. Gravlax is een heel makkelijk gerecht om te bereiden en je zal er zeker indruk mee wekken. 

Tot slot: Een Scandinavisch gerecht: Gravlax of gravad lax

Gravlax is een voorgerecht voor 4 personen die klaargemaakt wordt in 30 minuten.Gravlax.jpg

Ingrediënten:

  1. 1 zalmfilet van ongeveer 2 kg met het vel eraan
  2. 2 bosjes verse dille
  3. 150 g griessuiker
  4. 150 g grof zeezout
  5. veel vers gemalen zwarte peper

Voor de vinaigrette:

  1. 3 eetlepels mosterd
  2. 20 g suiker
  3. 1 koffielepel witte alcoholazijn
  4. 20 cl arachideolie
  5. peper
  6. zout

Bereidingswijze:

  1. Trek met een epileertangetje de eventuele graten uit de zalmfilet. Hak de dille fijn.
  2. Wrijf de zalm in met suiker, zout, dille en veel zwarte peper. Draai de vis vervolgens in aluminiumfolie en laat 2 dagen marineren in de koelkast.
  3. Haal de zalm uit de koelkast. Wrijf de vis schoon met keukenpapier tot alle zout en aanverwante verdwenen zijn.
  4. Maak de vinaigrette: meng de mosterd, suiker en azijn in een kom. Voeg dan, al kloppend met een garde de olie toe. Ga te werk zoals voor mayonaise. De vinaigrette wordt trouwens een emulsiesaus die op mayonaise lijkt. Voeg eventueel nog wat fijngehakte dille toe. Peper en zout.
  5. Snijd de zalm, zoals gerookte zalm, in fijne plakje. Dat gaat best met een lang dun mes dat je schuin houdt op de vis. De huid van de vis geeft bij het snijden de nodige stevigheid.
  6. Leg de zalm op de koude borden en overgiet met de vinaigrette.

Bron gerecht en foto: solo.be