Is fastfood verslavend

Fastfood

Hamburger.jpg
Hamburger.jpg

De term fastfood hoeft eigenlijk geen uitleg. Iedereen smult af en toe wel eens van een snelle hap zoals een frietje, een hamburger of een kroket uit de muur. Maar wat als men nu beweert dat je van fastfood verslaafd kan geraken? Iedereen weet dat gefrituurd en vettig eten ongezond is, maar als je er verslaafd aan kan geraken wil dit ook zeggen dat je niet meer zonder kan. Het is dus een ernstige bedreiging voor onze gezondheid.

Gezondheid

De laatste jaren zijn tal van onderzoeken uitgevoerd naar de effecten van fastfood. Daaruit bleek dat de talrijke vetstoffen, zouten en suikers een negatieve invloed hebben op ons lichaam, zowel fysisch als psychologisch. Een mooi voorbeeld was het onderzoek van Morgan Spurlock in de film "supersize me". Hij bewees de negatieve effecten door een maand lang alleen maar fastfood van McDonalds te eten.

De fastfoodketens zelf zijn zich zeer bewust van het aspect gezondheid. Daarom voert men de laatste jaren actief campagne om het gezondheidsaspect in de verf te zetten. Een frietje of hamburger op zijn tijd zal wel geen kwaad kunnen, maar zoals bij alles zal overdaad schaden. En als er een verslaving volgt, hoe raak je daar dan van af?

Verslaving

Een verslaving wil zeggen dat je lichaam niet meer zonder iets kan. In dit geval zou je lichaam de suikers en verstoffen die in fastfood zitten nodig hebben. Je hersenen hunkeren naar het plezier dat ze krijgen na het eten van deze voedingsstoffen. Onderzoek op ratten bewees dat de ratten die veel junkfood te eten kregen nog meer nood hadden aan vetstoffen en suikers. Ze bleven eten en werden alsmaar vetter. De onderzoekers besloten dat het fastfood hetzelfde effect had als een verslaving aan heroïne.

Het grote verschil met een alcohol of drugsverslaving zit in het aspect voeding. We moeten nu éénmaal eten om te overleven. Drugs of alcohol kan je laten vallen. Het afkicken zorgt misschien voor lichamelijke ongemakken, maar je zal er niet van sterven. Stoppen met eten daarentegen hou je niet zo lang vol. En ons jachtige leven leent zich ideaal voor een snelle hap. uitgebreid koken met verse en gezonde producten kost een hoop tijd. tijd die de meeste mensen de dag van vandaag niet meer hebben. Een fastfood verslaving loop je dus op zonder dat je het goed en wel beseft, want je et immers omdat je honger hebt en niet om in een soort roes te geraken.

Afkicken?

Onderzoekers beweren dus dat er een fastfood verslaving bestaat. Maar wanneer besef je of je verslaafd bent. Een goede manier is om een gezond dieet te proberen. Na korte tijd zal je beginnen te hunkeren naar die suikerrush of die vettige snack. Heroïneverslaafden kunnen afkicken met methadon, rokers met nicotinepleisters. Fastfood junkies hebben enkel de cold turkey methode ter beschikking, en dat is meteen een gezond alternatief. Maar waar drugsverslaafden fysiek ziek gaan worden door het gebrek aan drugs, zal een fastfood addict die gezonder gaat eten zich langzaamaan beter voelen. Je lichaam zal gewicht verliezen en je zal meer energie gaan krijgen.

Conclusie

In onze jachtige maatschappij is het geen wonder dat mensen verslaafd geraken aan fastfood. Het is overal verkrijgbaar, is goedkoop en kost weinig tijd om te bereiden. Dit zijn zaken die jammer genoeg voorgaan op onze gezondheid, ook al weten we dat het ongezond is. Hart- en vaatziekten, obesitas en cholesterol zijn dan ook nergens zo voorkomend als in de westerse wereld. Gezond eten is iets dat je moet leren maar hoeft zeker niet minder lekker te smaken dan een Big Mac.

https://dieet-info.nl/beste-sauzen-voor-patat/