Is gedroogd fruit gezond, deel 1

Hoe gezond is gedroogd fruit? Deel 1

Gedroogd fruit is fruit waarvan het grootste gedeelte van het vocht is verdampt door de zon of door speciale drogers. Wie dacht dat gedroogd fruit iets nieuws is, heeft het mis; in 4000 v.Chr. aten mensen al gedroogd fruit. Gedroogd fruit ise al lange geliefd vanwege de zoete smaak, veelzijdigheid en zeer lange houdbaarheid. Maar is gedroogd fruit ook gezond? En waarmee kan je gedroogd fruit combineren? In het eerste deel van deze reeks behandelen we de volgende soorten gedroogd fruit: gedroogde dadels, gedroogde cranberries en gedroogde pruimen.

Kruiden.jpg

Zijn gedroogde dadels gezond?

Gedroogde dadels zitten vol vezels, vitamine B1, B2 en B6 en de mineralen ijzer, mangaan, fosfor, magnesium, koper, natrium en kalium. Gedroogde dadels zijn een ideale manier om voldoende vitamines en mineralen binnen te krijgen.

Tips om vaker gedroogde dadels te eten

  • Eet gedroogde dadels als een lekker, zoet en gezond tussendoortje dat rijk is aan vitamines en mineralen. Door de hoogwaardige voedingsstoffen in gedroogde dadels, zal je achteraf geen trek hebben in iets ongezonds.
  • Geen tijd om te eten voor het sporten? Eet dan een stuk of vijf gedroogde dadels. Vanwege het hoge gehalte aan vezels, zullen gedroogde dadels hun energie geleidelijk afgeven zodat je genoeg energie hebt voor de training.
  • Omdat dadels zo veel vezels, vitamines en mineralen bevatten kun je prima vlees vervangen door gedroogde dadels. Klinkt gek? Niet in de Arabische keuken! Ontpit gedroogde dadels, snijd ze fijn en verwerk ze in een heerlijk Midden-Oosters (rijst-)gerecht.

Zijn gedroogde cranberries gezond?

Cranberries hebben anti=bacteriële eigenschappen. Hierdoor zijn cranberries effectief in het verminderen van het risico op bacteriële infecties van het spijsverteringskanaal en de urinewegen. Verder voorkomen gedroogde cranberries de vorming van nierstenen door het aanwezige zuur in de cranberries. Gedroogde cranberries verlagen het slechte cholesterol en verhogen het goede cholesterol; dit resulteert in schonere bloedvaten en een verminderd risico op hart- en vaatziekten, een hartaanval en kanker. Van alle soorten gedroogd fruit, hebben cranberries het hoogste gehalte aan polyfenolen; deze krachtige antioxidanten beschermen het lichaam tegen ziekten en huidveroudering. Bovendien zijn cranberries een bron van mangaan (levert het lichaam energie) en voedingsvezels.

Tips om meer gedroogde cranberries te eten

  • Gedroogde cranberries lijken qua structuur en vorm veel op rozijnen. Gedroogde cranberries kunnen dus prima bij het ontbijt met muesli worden gegeten.
  • Koop eens een notenmix met cranberries. Dit kun je in vrijwel iedere supermarkt kopen en je zult zien dat de combinatie van cranberries en noten niet alleen gezond, maar ook erg lekker is.

Zijn gedroogde pruimen gezond?

Gedroogde pruimen zijn een uitstekende goede bron van vezels, bèta-caroteen, kalium en koper. Daarnaast reguleren gedroogde pruimen de bloedsuikerspiegel. Vijf gedroogde pruimen leveren 17% van de dagelijkse behoefte aan vitamine A, in de vorm van bètacaroteen. Na het eten van gedroogde pruimen wordt de bèta-caroteen namelijk omgezet in vitamine A. In studies is aangetoond dat een regelmatige consumptie van (al dan niet gedroogde) pruimen de kans op ziekten als atherosclerose en verschillende soorten kanker kan helpen voorkomen. Bovendien werken (gedroogde) pruimen verlichtend bij astma, artrose en artritis.

Tips om vaker gedroogde pruimen te eten

Gedroogde pruimen zijn een ideaal tussendoortje voor iedereen die wil afvallen. Gedroogde pruimen zijn lekker zoet, maar leveren het lichaam toch de benodigde voedingsstoffen. De bloedsuikerspiegel blijft redelijk constant na het eten van gedroogde pruimen, in tegenstelling tot ongezonde zoete tussendoortjes. Hierdoor heb je na het eten van gedroogde pruimen geen trek meer in iets ongezonds. Door de gedroogde pruimen onbewerkt te eten, blijven de voedingsstoffen goed behouden en kun je optimaal profiteren van de gezondheidsvoordelen van gedroogde pruimen.

Lees ook deel 2

In Is gedroogd fruit gezond, deel 2 gaan we verder met de volgende soorten gedroogd fruit: gedroogde vijgen, rozijnen en gedroogde abrikozen.