Is het nou word of wordT

Inleiding

Veel Nederlanders worstelen nergens in de Nederlandse taal zo veel mee als met de deetjes en teetjes (d's en t's). En toch hebben we hier als kind zo op gezwoegd, zoals met behulp van 't Kofschip, of 't Fokschaap. Maar hoe zit het nu ook alweer precies; wanneer volgt die T nu wel en wanneer niet? Als je last hebt van dyslexie wordt het alweer wat lastiger om te onthouden en te gebruiken. Maar als je daar geen last van hebt moet het lukken om met onderstaande uitleg, tips en trucs een heel eind te komen en voortaan probleemloos grammaticaal uit de voeten te kunnen op het D en T gebied!

Basisregels spelling/ grammatica met betrekking tot de persoonsvorm

Wat was de persoonsvorm ook alweer....

Een persoonsvorm geeft in de zin aan wat er gebeurt. Je kunt deze vinden door de zin in vragende vorm te stellen; de persoonsvorm komt dan aan de voorzijde van de zin:

Zin Vraag Persoonsvorm
Ik loop door de stad Loop ik door de stad? Loop
Jij gaat naar het bos Ga jij naar het bos? Gaat
Oma rent door de gang Rent oma door de gang? Rent

Je kunt ook de tijd veranderen van de zin om de persoonsvorm te vinden; voor het voorbeeld betekent dat; "Ik liep in de stad".

Wanneer t en wanneer geen t?

Basis regel is dat de IK persoon nooit een stam plus T krijgt; dus het kan nooit zijn; ik wordT.. De stam is het deel van het onvervoegde werkwoord zonder -en; dus bij rennen is dat ren. Bij werken is dat werk, bij lopen is dat loop etc. We gaan er in de basis regels van uit dat bij regelmatige werkwoorden de stam hoort bij ik; ik ren

Werkwoord Stam wie Regel Resultaat
Rennen Ren ik stam (gewoon) Ik ren
Rennen ren jij stam+t Jij rent
Spelen Speel ik stam Ik speel
Spelen Speel jij stam+t Jij speelt.

De stam plus t (dus voor de versie van wordT) wordt gebruikt in de tegenwoordige tijd bij de 2e (jij/u) en 3e (hij/zij) persoon.

Uitzonderingen en bijzonderheden

  • Als het woord op een t eindigt hoeft er niet nog een t aan vastgeplakt. Dus; jij spat en niet jij spatt.
  • Als het woord "jij of je" direct na de persoonsvorm staat. Zoals bijvoorbeeld; "Vind je het lekker?" in dit geval volgt er geen t.
  • Gebiedende wijs ("Maak je huiswerk!") bestaat alleen uit de stam; dus ook geen t tenzij de stam een t heeft. "Word volwassen!"is daarom dan ook zonder T!

Trucs en tips

Wat je als truc kan gebruiken om zeker te weten of je er een T aan toe moet voegen is om het woord dat je gebruikt te vervangen door een vorm van "lopen". Dan hoor je gauw genoeg of je er een T aan toe moet voegen. Bijvoorbeeld; Jij wordt een grote jongen. Als je het niet zeker weet; vervang je "wordt" door "loop" en je weet dat het 'jij loopt' is> dus met een T.

Wanneer is het word en wanneer wordT

Met bovenstaande informatie is dit je natuurlijk helemaal duidelijk; maar voor de zekerheid nog even resumé:

Werkwoord Stam wie Regel voorbeeld
Worden word ik stam Ik word wakker.
Worden word gebiedende wijs stam Word wakker!
Worden word jij stam+T Jij wordt wakker.
Worden word zij stam+T Zij wordt wakker.

Het blijft altijd lastig, maar ik hoop dat je hier iets wijzer van geworden bent. Succes!


Reacties (0)

Reageer
Geen resultaten gevonden