Is knolselder echt lekker en gezond

Inleiding

Onbekend is onbemind. Dat is zeker van toepassing op de vele, vergeten groenten uit grootmoeders tijd. Eén daarvan is ongetwijfeld knolselder. Hoe gezond is deze vergeten groenten, en bestaan er eenvoudige en dus gemakkelijk zélf te bereiden gerechten met deze groente?

Voordelig

Deze vele vergeten groenten hebben voor de consument nochtans heel wat voordelen. Inderdaad, streekgebonden seizoensgroenten zijn budgetvriendelijk én goed voor ons leefmilieu. Ze zijn tegelijkertijd ook erg gezond. Dit alles is zéker het geval met de knolselder. Een vergeten groente waarmee bijzonder lekkere gerechten te bereiden zijn. Knolselder heeft tevens een gunstig effect op onze gezondheid.

Voorkomt hart-en vaatziekten

Knolselder heeft een bijzonder pittige en verfijnde seldersmaak. Deze groente past uitstekend in soepen en in puree. Knolselder is daarbij een echte vitaminenbom én een uitstekend wapen tegen allerlei winterkwaaltjes. Knolselder bevat heel wat voedingsvezels maar liefst vijf gram per honderd gram groenten. Deze vezels zijn van groot belang voor een gezonde darmtransit. Knolselder bevordert zo ons immuumsysteem en verhoogt onze weerstand tegen allerlei virussen en microben. Door zijn hoge concentratie aan voedingsvezels verkleint knolselder de kans op ernstige hart- en vaatziekten. Dat is niet alles want deze groente heeft ook een gunstig effect op het cholesterolgehalte in ons bloed én werkt bloeddrukverlagend. Knolselder heeft ook een positieve werking op jicht, reuma en verzacht de vervelende gevolgen van heesheid.

Vriendelijk voor de lijn

Knolselder is ook een uitstekende groente voor al diegenen die enkele overbodige kilootjes overboord willen gooien. Door de grote concentratie aan voedingsvezels geeft knolselder immers vlug een verzadigd gevoel. Na het eten van knolselder zal de honger veel minder vlug toeslaan. Honderd gram knolselder is goed voor amper 33 caloriën.

Goed voor stevige botten

Knolselder bevat ook hoge doses fosfor en magnesium, twee belangrijke mineralen voor de vorming van stevige botten en de instandhouding van een gezond gebit. Magnesium is op zijn beurt onmisbaar voor onder meer de overdracht van zenuwprikkels en bij het samentrekken van spieren. Magnesium is ook een uitstekend middel tegen spierstijfheid. Deze groente is ook rijk aan vitamine C (!) en koolhydraten.

Niet koken

Knolselder laat zich bij voorkeur stomen of stoven. Koken in water is sterk af te raden. Dan wordt de knolselder immers "zompig". Bij het bereiden van knolselder dient men de gebruikte hoeveelheid vetstof zoveel mogelijk te beperken.

Knolselder met appel, kerry en kaas

Ingrediënten voor vier personen: een kleine knolselder, een appel, een ajuin, honderd gram geraspte kaas, kerriepoeder, tijm, peper en zout. Bereiding: Schil de knolselder, snij in schijven en stoof beetgaar. Schil de appel en verwijder het klokhuis. Snipper de ajuin en bak deze samen met de appelschijfjes. Voeg er de tijm aan toe. Plaats het deksel op de pan en laat alles gedurende een tiental minuutjes zachtjes sudderen. Schik de ajuin, de stukjes appel en de knolselder op een bord. Kruid alles met peper en zout en strooi er de geraspte kaas over. Gratineer nadien in de oven.

Knolseldersoep

Ingrediënten voor vier personen: vier preien, een knolselder, een blokje groentenbouillon, enkele takjes tijm, peterselie, twee ajuinen en één liter water. Bereiding: Stoof de twee ajuinen en de vier preien (zowel het groene als het witte deel). Voeg er het water aan toe en de in kleine stukjes gesneden knolselder. Breng dit alles op smaak met het groentenbouillonblokje. Mix de soep na dertig minuten koken en voeg er nadien de peterselie aan toe. Laat enkele takjes tijm meekoken.

Lasagne van knolselder met kip en aardappelpuree

Ingrediënten voor vier personen: Vier tomaten, een knolselder, twee kippenborstfilets, oregano, 100 gram geraspte Parmezaanse kaas, twaalf aardappelen, twee eetlepels magere melk, nootmuskaat, peper en zout. Bereiding: Pel de tomaten. Snijd de knolselder in plakjes en kook deze plakken in gezouten water. Snijd de kippenfilets in fijne reepjes. Bedek de bodem van een ovenschaal met de plakjes knolselder. Bedek ze nadien met de plakjes tomaat en de reepjes kip. Kruiden met peper en zout en voeg er ook de oregano aan toe. Leeg een tweede laag knolselderplakjes en bedek ook deze met de plakjes tomaat, de kippenreepjes en de kruiden. Dek af met een nieuw laagje knolselder en bestrooi alles met de geraspte kaas. Plaats de lasagne in een voorverwarmde schotel en laat gedurende dertig minuten bakken. Maak ondertussen de aardappelpuree en meng deze met de melk. Voeg er peper, zout en de muskaatnoot aan toe. Doe de aardappelpuree in een ovenschotel en zet ze eventjes in de oven. Smakelijk.