Is melk dan toch goed voor elk

Inleiding

Is melk dan toch goed voor elk, zoals ons moeder het ons vroeger met alle mogelijke middelen aan ons verstand probeerde te brengen? Wat maakt van melk dan hét gezondheidsproduct bij uitstek, en welk effect heeft het drinken ervan dan precies op onze gezondheid?

Belangrijke voedingsstoffen

Melk en andere zuivelproducten bevatten allerlei belangrijke voedingsstoffen zoals vitaminen en mineralen, broodnodig om onze gezondheid op peil te houden. In een gezonde en dus evenwichtige en gevarieerd voedingspatroon zijn deze zuivelproducten dan ook niet meer weg te denken. Wetenschappers sporen ons dan ook meer en meer aan om dagelijks melk en zuivelproducten te gebruiken.

Risico hart-en vaatziekte daalt

Het gezondheidsaspect van melk en zuivelproducten lijkt van dag tot dag nog toe te nemen. Wetenschappers van de Humane afdeling van de befaamde Nederlandse universiteit van Wageningen, kwamen na een recent onderzoek, tot het besluit dat het drinken van minstens drie glazen melk per, dag het risico op ernstige hart-en vaatziekten met twintig procent doet dalen. Melk is rijk aan calcium en kalium, twee mineralen die volgens deze Nederlandse onderzoekers aan de basis liggen van het gunstige effect van zuivel op hart-en vaatziekten.

Botontkalking voorkomen

Zuivel is niet alleen rijk aan calcium en kalium. Het bevat ook hoge concentraties aan vitamine D, dat ons lichaam ook zélf kan aanmaken via onze huid. Vitamine D dat zorgt voor een stevig skelet en gebit. Samen met calcium en kalium, is vitamine D belangrijk om botontkalking te voorkomen. Botontkalking of osteoporose doet zich meestal op latere leeftijd voor. Het is hoofdzakelijk een vrouwelijk probleem, dat zich pas tijdens en na de menopauze manifesteert als gevolg van de daling aan vrouwelijke hormonen.

Bouwstof voor onze spieren

Zuivelproducten zijn onze belangrijkste leveranciers van eiwitten, belangrijk voor de opbouw van sterke spieren. Samen met onze botten en gewrichten, maken onze spieren deel uit van ons bewegingsapparaat. Problemen met het bewegingsapparaat behoren in Nederland tot de top vijf van de meest voorkomende klachten.

Ogen en gezichtsvermogen

Een vitamine die in zuivelproducten in hoge dosis aanwezig is, is ongetwijfeld vitamine A, oplosbaar in vet en verantwoordelijk voor de aanmaak van een welbepaald eiwit, dat erg gevoelig is aan licht. Dit eiwit zorgt er voor dat we, ook in het schermerdonker, kunnen zien en waarnemen. Vitamine A is op zijn beurt mede-verantwoordelijk voor de vorming van ons hoornvlies, de stevige en doorzichtige kant van onze ogen. Het hoornvlies is de eerste laag waar de lichtgolven doorheen moeten. Een degenererend hoornvlies vermindert ons zicht en veroorzaakt nachtblindheid. Problemen met het hoornvlies doen zich meestal op middelbare en oudere leeftijd voor. Andere symptomen die wijzen op een gebrek aan vitamine A zijn zwakke en afbrokkelende nagels, een droge huid, droge haren en huiduitslag.

Voedsel voor onze hersenen

Zuivelproducten bevatten kleine hoeveelheden vitamine B6, noodakelijk voedsel voor ons brein en zenuwstelsel. Deze vitamine zorgt er voor dat de prikkeloverdracht naar onze hersenen in de beste omstandigheden verloopt. Deze prikkels komen binnen via onze zintuigen. Prikkels kunnen zowel allerlei geuren zijn, maar ook stemmen, beelden en indrukken. Vitamine A houdt ook ons langetermijngeheugen in goede conditie.

Bloedarmoede verhelpen

Zuivelproducten bevatten hoge concentratie's foliumzuur, noodzakelijk voor het voorkomen van bloedarmoede. Symptomen van bloedarmoede of anemie zijn een abnormaal laag gehalte aan rode bloedcellen en rode kleurstof of hemoglobine. Daardoor is ons bloed niet in staat voldoende zuurstof naar onze weefsels te transporteren. Verminderde eetlust, chronische vermoeidheid, duizeligheid en een bleke huidskleur zijn er de voornaamste gevolgen van.

Aanmaak DNA

Melk bevat ook vitamine B12, belangrijk voor de aanmaak van rode bloedcellen. Deze vitamine speelt ook een hoofdrol bij de aanmaak van ons DNA-materiaal, en heeft ook een gunstig effect op ons geheugen én ons ruimtelijk inzicht. Deze vitamine halen we vooral uit dierlijke producten.

Zink voor een sterke weerstand

Melk levert ruim de helft van onze behoefte aan zink, belangrijk voor de groei en vernieuwing van onze weefsels. Het versterkt ons immuumsysteem, geneest wonden en zorgt voor een goed reuk-,smaak-en gezichtsvermogen.