Je baby voorlezen

Vanaf het moment dat je baby aandachtig naar een plaatje kan kijken, meestal vanaf een maand of 3, kun je al beginnen met voorlezen. Dit lijkt misschien wat vroeg, en het klopt dat je baby nog niet veel zal begrijpen van wat je voorleest, maar op deze manier raken ze gewend aan het voorlezen en wordt het een prettig onderdeel van de dag, voor zowel baby als ouder.

Waarom is voorlezen belangrijk?

Voorlezen zorgt voor taalontwikkeling, taalgevoel en taalbegrip

Door voorlezen raken kinderen vertrouwd met taal, alleen al door te luisteren naar een verhaal gebeurt dit. Boeken krijgen iets spannends, met letters en woorden kun je 'toveren', van woorden kun je zinnen en mooie verhalen maken.

Voorlezen vergroot de woordenschat

Door met kinderen plaatjes te bekijken en te benoemen, leren ze hoe iets heet. Tijdens het voorlezen pikken kinderen nieuwe woorden op en vergroten ze dus hun woordenschat.

Voorlezen stimuleert de fantasie

Kinderen kunnen zich dankzij voorlezen een voorstelling van gebeurtenissen maken die zij zelf nog niet hebben meegemaakt.

Voorlezen oefent het luister- en concentratievermogen

Je kindje wil de hele wereld ontdekken. Daardoor is hij of zij vaak tegelijkertijd bezig met allerlei dingen. Boekjes lezen is een van de dingen die echt concentratie vereist. Je zult merken dat als je dagelijks voorleest en het boekje je baby echt boeit, hij zich steeds langer zal kunnen concentreren.

Voorlezen zorgt voor rust

Doordat je kindje zich concentreert op het boekje, heeft hij even geen tijd om zich met andere dingen tegelijk bezig te houden. Voorlezen zorgt daardoor voor een rustmoment. Daarom is voorlezen ook ideaal tijdens het bedritueel.

Voorlezen draagt bij aan wereldkennis en aan het goed omgaan met gebeurtenissen

In boekjes gebeuren allerlei dingen, ook dingen die je kindje nog niet heeft meegemaakt. Door het voorlezen 'leert' hij over deze gebeurtenissen.

Voorlezen stimuleert tot zelf leren lezen

Door het voorlezen zijn boekjes interessant en zal je kindje op een gegeven moment ook zelf willen gaan lezen.

Aandachtspunten bij het voorlezen

  • Zorg voor een rustige omgeving bij het voorlezen, zodat het kind zich kan concentreren op het verhaal
  • Lees bij voorkeur in ieder geval op 1 vast moment van de dag voor, bijvoorbeeld tijdens het bedritueel.
  • Lees baby's niet te lang voor - als je merkt dat hun aandacht verslapt, stop er dan mee.
  • Kies een boekje dat past bij de leeftijd van je kind. Kies bij een jonge baby voor prentenboekjes met kleurige plaatjes die de aandacht trekken. Een iets oudere baby kan zelf vaak al de bladzijden omslaan - dan is een kartonnen boekje handig. Bij kinderen rond een jaar zijn korte verhaaltjes op rijm vaak leuk.

Nuttige links

Recensies en besprekingen van een heleboel kinderboeken

Een digitaal prentenboek

Digitaal Nijntje boeken lezen

Voorlezen, plezier voor twee

Voorlezen is dus heel goed voor de ontwikkeling van een kind. Maar voorlezen moet vooral gewoon leuk zijn en iets zijn waar zowel je kindje als jij van genieten. Vanwege het verhaal wat er gelezen wordt, maar vooral ook vanwege het samen zijn en de aandacht voor elkaar.