Jongeren en alcohol

Jongeren en alcohol

Het duurt niet lang meer of de examenfeesten zijn weer in volle gang, tel daar de lente of zomer bij op en de ingrediënten voor lekker feesten, stappen en doorzakken zijn aanwezig. Dit is de tijd dat het allemaal kan want de school is dicht en de dagen lang.

Deze situaties zorgen ervoor dat jongeren graag een drankje nemen. Helaas voor de jongeren is alcohol een gif dat hersenbeschadiging kan veroorzaken, waarvan ze de rest van hun leven last van kunnen hebben.

Geaccepteerd

Toch zien we veel reclames aantrekkelijke, succesvolle jongeren die onder het genot van een drankje met hun, ook aantrekkelijke, vrienden een leuk leven leiden. Bij officiële of feestelijk aangelegenheden is ook altijd drank te vinden, bij sport verenigingen en schoolfeesten is het tegenwoordig ook te vinden. Het glaasje fris wordt dankbaar geruild voor een glaasje met drank erin. Daar bovenop zijn de rekken in de supermarkten vol gestopt met verleidelijke mixjes of met allerlei andere drank. Drank is geaccepteerd in het leven van iedereen en de jongeren genieten erg van het alcohol.

Hoeveelheid

Veel mensen weten nog niet precies hoeveel alcohol er in een drankje zit. Het staat allemaal op de fles, maar wanneer het los geschonken wordt zijn de percentages natuurlijk anders. Hier wat cijfers:

Een glas bier - 5% alcohol
Een glas breezer - 5,6% alcohol
Een glas wijn - 12% alcohol
Een glas shooter - 25% alcohol
Een glas jenever - 35% alcohol

Wanneer je dus een paar glazen wijn\ Breezer of shooters drinkt krijgt een ruime hoeveelheid alcohol naar binnen zonder dat echt door te hebben.

Leeftijden

De percentages van het alcohol zijn niet het enige wat veranderd, de leeftijden zijn ook schrikbarend. Steeds meer jongere kinderen vinden de weg naar alcohol en nuttigen steeds meer. Uit een onderzoek van het Trimbos-instituut blijkt dat 48% van de jonge meisjes tot 12 jaar al een keer alcohol heeft gedronken, voor jongens tot die leeftijd is het zelfs 63%. Op hun 14e leeftijd hebben bijna alle jongeren al kennisgemaakt met alcohol. Veel kinderen bleken thuis al alcohol te drinken met toestemming van de ouders. Dit zijn cijfers om van te schrikken.

Laten we niet vergeten dat de hersenen van jongeren pas uitgegroeid zijn op 23 jarige leeftijd. Alcohol drinken op jonge leeftijd, overmatig of veelvuldig helemaal, kan zorgen voor hersenschade en voor intellectuele achteruitgang.

Alcoholvergiftiging

Als een jongere in coma raak of zo ziek is dat hij een dokter nodig heeft dan wordt gesproken van alcoholvergiftiging. Dit is ook een probleem wat vandaag de dag steeds vaker voorkomt. Cijfers van een onderzoek door Consument en Veiligheid en Reinier de Graaf Gasthuis uit 2007 tonen het volgende aan. Aantal kinderen in de leeftijd 10 tot 15 jaar is sinds 2000 verzesvoudigd. Aantal kinderen in de leeftijd 15 tot 20 jaar is sinds 2000 met 160 procent gestegen. 1800 mensen met alcoholvergiftiging worden opgenomen en 1/3 is onder de 20 jaar. Alcohol en jongeren.

Alcohol is, ondanks waarschuwingen, nog steeds populair bij jongeren. Ze kunnen makkelijk aan drank komen, ouders nemen het niet serieus genoeg en de controle is supermarkten wordt niet altijd toegepast. Problemen in het dagelijks leven kan ook een reden zijn dat jongeren steeds vaker drinken. Ze denken dat het verdovende effect kan helpen om de pijn te verlichten. Een slokje doet geen kwaad wordt vaak gedacht, maar ze zijn zich niet bewust wat dat slokje allemaal in het lichaam aanricht. Jongeren kunnen ook agressiever worden, verkeerde besluiten nemen zoals rijden onder invloed.

Zoals eerder vermeld zijn de hersenen uitgegroeid op 23 jarige leeftijd, het verbieden van alcohol tot die leeftijd zal helaas niet lukken. Wel is het mogelijk om iedereen bekend te maken met de gevolgen van alcohol.