Jongeren regelen financiën niet goed

Jongeren regelen financiën niet goed

Jongeren hebben hun financiën niet op orde. Ze houden niet goed bij wat er inkomt en uitgaat, maar ze hebben wel de wil om hun financiën beter te regelen. Het enige probleem is dat hun doorzettingsvermogen hen in de steek laat. De een vindt het belangrijk om te sparen terwijl de ander liever geld uitgeeft.
Sparen.jpg

Onderzoek

Dit blijkt uit een kwalitatief onderzoek dat is uitgevoerd door YoungWorks, in opdracht van de stichting Weet Wat Je Besteedt. Jongeren willen wel beter met hun geld omgaan maar weten simpelweg niet hoe het moet. Het gezin speelt hierin een belangrijke rol. Kinderen moeten al van jongs af aan geleerd worden dat sparen erg goed is. Ieder kind koopt wel eens iets waar je achteraf niets mee hebt gedaan, maar laat het niet uit de hand lopen. Als ze dan eenmaal rond de 20 zijn en het huis uit gaan, hebben ze alsnog niet geleerd om met geld om te gaan. Wees ook niet te gul naar je kind toe. Stel; je dochter of zoon spaart voor een laptop. Een laptop is duur dus het duurt wel even voordat het geld bij elkaar gespaard is. Op een keer hebben ze 'geen zin' meer om te sparen en kloppen ze aan bij hun ouders. In 7 van de 10 gevallen geven ouders de kinderen het laatste beetje geld dat ze nodig hebben. Probeer de kinderen zelf te laten sparen, daar hebben ze later alleen maar profijt van. De verantwoordelijkheid ligt natuurlijk ook bij het kind zelf.

Socialiteit en lenen

Jongeren geven vaak geld uit om sociale redenen of voor status. Ze geven geld uit aan leuke dingen, uitgaan en kleding. In het tweede geval, als jongeren geld uitgeven voor status, kopen ze vooral luxe producten en spullen voor zichzelf. Hiermee denken ze aanzien en status te kopen door bijvoorbeeld merkkleding te dragen of de nieuwste Ipod te hebben. De dingen waar jongeren het meeste geld aan uitgeven zijn: merkkleding, abonnementskosten van mobiel en uitgaan. Vooral de kosten van een mobiel zijn erg hoog. Gemiddeld hebben jongeren een abonnement van 40 euro per maand voor hun mobiel. Eén op de drie jongeren gaat vervolgens over zijn abonnement heen met een gemiddelde van 20 euro per maand. Er wordt dus al snel veel geld betaald voor een abonnement. Een gevolg hiervan is dat jongeren gaan lenen.

Lenen.jpg
71% van de jongeren heeft wel eens geld tekort. 21% van de jongeren gaat bij geldtekort lenen. Dit blijkt uit onderzoek van Newcom Research & Consultancy BV. De meeste jongeren staan negatief tegenover lenen. Er is wel een verschil tussen leningen. Een nuttige lening voor je studie is iets heel anders dan dat je 50 euro van een vriend leent. Met een nuttige lening investeer je in de toekomst. Veel jongeren vinden dat minder erg dan een lening afsluiten voor bijvoorbeeld een vakantie.

Hoe houd je financiën goed bij?

Er is een erg handige site om je financiën goed bij te houden. Het wordt namelijk automatisch voor je gedaan op Yunoo.nl. Alles staat erg goed uitgelegd op de site. Je kunt zelfs budgetten invoeren. Dan bepaal je bijvoorbeeld voor jezelf dat je per maand €80 aan vrije tijd mag besteden. Yunoo houdt zelf bij hoeveel je aan vrije tijd hebt besteed, is dit meer dan €80? Dan zie je dat meteen in het overzicht. Zo word je meer bewust van het feit dat je teveel geld uitgeeft. Op het Nibud vind je een kasboek die je kunt downloaden. Dan kun je alle inkomsten en uitgaven zelf bij houden. Wil je tips om geld te besparen? Bestel dan het boekje 101 goed met geld tips.

Ik kreeg een tip van een bezoeker dat het nog makkelijker is om een kasboek bij te houden op SmartKasboek. Zelf heb ik er geen ervaring mee.

Conclusie

De ouders van kleine kinderen hebben de taak om hun kinderen financieel bewust te maken. Op iets oudere leeftijd ligt de verantwoordelijkheid uiteraard bij het kind zelf. Door je financiën bij te houden, zie je erg snel wanneer je teveel uitgeeft. Word je er bewust van.