Joomla installatie op een gratis webserver (deel 2)

Dit artikel is het vervolg op het artikel 'Joomla installatie op een gratis webserver (deel 1)' In dit artikel gaan we verder met het installeren en configureren van Joomla op een gratis webhost. Als je het totale pakket eenmaal op je gratis server hebt geplaatst, is de verdere installatie eigenlijk best gemakkelijk. Hieronder wederom een stap-voor-stap handleiding.

Installatie en configuratie van Joomla

Als alle bestanden en mappen eenmaal op je server zijn geplaatst, volgt de installatie van Joomla. Hieronder een stapsgewijze uitleg over de installatie:

  • Bij stap 1 geef je aan welke taal je prefereert. Selecteer 'nl-NL - Nederlands (Nederland)' en druk vervolgens op 'Volgende'.
    stap 1 - Joomla installatie
  • In stap 2 wordt een controle uitgevoerd om te evalueren of Joomla kan functioneren op de server. Omdat er gebruik wordt gemaakt van een gratis host, zullen niet alle waarden op groen staan. Zo staat de veilige modus bijvoorbeeld aan; deze heeft geen gevolgen voor de installatie, maar wel voor het later installeren van extra modules en componenten.
    stap 2 - Joomla installatie

Als de gegevens op je scherm overeenkomen met de afbeelding, dan kun je op 'Volgende' drukken om verder te gaan naar stap 3.

  • Stap 3 geeft de licentieovereenkomst weer. Er zijn hier geen aanpassingen nodig; om verder te gaan druk je op 'Volgende'.
    stap 3 - Joomla installatie
  • Tijdens stap 4 wordt de database - die in stap 1 is aangemaakt - gekoppeld aan Joomla. Vul de hostnaam ('localhost'), gebruikersnaam, wachtwoord en de naam van je aangemaakte database in. Zie de afbeelding voor een voorbeeld. Druk vervolgens op 'Volgende'.
    stap 4 - Joomla installatie
  • Bij stap 5 kun je de gegevens van de FTP-server invoeren. Dit is echter niet noodzakelijk en in dit voorbeeld wordt hier geen gebruik van gemaakt. Druk op 'Volgende'.
stap 5 - Joomla installatie
  • Bij stap 6 vul je de 'naam van je website' in en geef je aan wie de administrator van de site is. Geef hierbij dus een geldig e-mailadres op en voer een wachtwoord is (met dit wachtwoord kun je later inloggen in de backend van je website). Als je voor het eerst met Joomla gaat werken, is het verstandig om ook even de voorbeelddata te installeren. Druk hiervoor op 'Installeer voorbeelddata' en wacht totdat de voorbeelddata is geïnstalleerd. Om verder te gaan naar stap 7, druk je op 'Volgende'.
    stap 6 - Joomla installatie
  • Bij stap 7 hoef je geen gegevens meer in te vullen. Er wordt aangegeven dat Joomla succesvol is geïnstalleerd en dat de volledige map 'Installation' (inclusief alle bestanden) dient te worden verwijderd. Doe dit met een FTP-programma zoals bijvoorbeeld FileZilla.
    stap 7 - Joomla installatie

Eerste keer inloggen in de Backend van Joomla

Als de map 'installation' van de server is verwijderd, ga je naar jouwdomeinnaam.woelmuis.nl/administrator. Hier vul je als gebruikersnaam 'admin' en en bij wachtwoord je zelf gekozen wachtwoord (van stap 6) en druk je op 'inloggen'. Nu bevind je je in de backend van je Joomla-site. Ga naar 'Gebruikersbeheer' en verander de gebruikersnaam van de administrator. Deze staat standaard op 'admin', maar het is veiliger om deze aan te passen.

De Frontend van Joomla

Om te zien wat bezoekers zien, als ze naar je website gaan, toets je jouwdomeinnaam.woelmuis.nl in en druk je op 'enter'. Je zult zien dat er al een heleboel content op de site staat; dit is de voorbeelddata, die je in stap 6 hebt geïnstalleerd.

Joomla website vullen met content en indelen naar eigen inzicht

Met Joomla kun je gemakkelijk content toevoegen aan je website. Ook kun je de 'look and feel' van de site naar eigen inzicht aanpassen. In een volgende artikel zal aandacht worden besteed aan het (her)inrichten van de backoffice en het vullen met eigen content.

Dit artikel is het vervolg op het artikel 'Joomla installatie op een gratis webserver (deel 1)'


Reacties (0)

Reageer
Geen resultaten gevonden