Juliana, stammoeder van veel Oranjes

Inleiding

Algemeen

Op 30 april 2009 was het de bedoeling dat de 100e geboortedag van Juliana herdacht zou worden. Nadat Juliana op haar verjaardag in 1980 troonsafstand deed ten gunste van prinses Beatrix, is het vieren van Koninginnedag altijd op 30 april gebleven. Na een lange voorbereiding zou een herdenkingsdefilé plaatsvinden in Apeldoorn, waar de Koninklijke familie deze dag zou vieren.

Helaas eindigde deze dag in de zwartste dag van het vieren van Koninginnedag, welke al sinds 1885 wordt gevierd. Een man reed in zijn auto met een enorme snelheid dwars door een afscheiding, dwars door het publiek heen in de richting van de bus waar de Koninklijke familie zat. Hij eindigde tegen een herdenkingsnaald, in plaats van de door hem bedoelde Koninklijke bus. Naast zijn eigen dood, nam hij met zijn daad ook zes burgers mee de dood in.

Stappen

Koningin Juliana

Juliana Louis Emma Marie Wilhelmina wordt geboren op 30 april 1909 als 1e en enig kind van koningin Wilhelmina en Hendrik van Mecklenburg-Schwerin. Bij haar geboorte krijgt zij de titels Prinses van Oranje Nassau en Hertogin van Mecklenburg.

Prinses Juliana krijgt vanaf haar 4e jaar onderwijs op het paleis Huis ten Bosch, tezamen met enkele leeftijdgenootjes. Dit om vereenzaming tegen te gaan. Op 18 jarige leeftijd krijgt zij haar eigen hofhouding en huis. Zij gaat in Leiden colleges volgen aan de Rijksuniversiteit, waar ze een eredoctoraat behaalde in de letteren en filosofie.

Juliana en Bernhard van Lippe-Biesterfeld

Het was februari 1936 dat Juliana voor het eerst in contact komt met Bernhard van Lippe-Biesterfeld. Enkele maanden later treffen ze elkaar voor de 2e keer en op 8 september 1936 wordt de verloving van de kroonprinses bekend gemaakt. Het paar treed op 7 januari 1937 in het huwelijk. Bernhard wordt “Prins der Nederlanden”, het paar vestigt zich in Paleis Soestdijk in de gelijkgenaamde plaats.

Nog voordat Juliana de troon bestijgt krijgt het prinselijk echtpaar vier kinderen:

  1. 31 januari 1938; prinses Beatrix Wilhelmina Armgard
  2. 5 augustus 1939; prinses Irene Emma Elisabeth
  3. 19 januari 1943; prinses Margriet Francisca
  4. 18 februari 1947; prinses Maria Christina

Tweede Wereldoorlog

Prinses Margriet wordt geboren in Canada, waar prinses Juliana gedurende de oorlogsjaren met haar kinderen verblijft. Prinses Margriet wordt geboren in Ottawa, dat door de regering tijdelijk tot niemandsland werd verklaard, zodat de kleine telg de Nederlandse nationaliteit kon krijgen.

Haar moeder, koningin Wilhelmina, verbleef met de Nederlandse regering in Londen. Pas in april 1945 ziet zij haar moeder weer terug. Nadat ook de jonge prinsessen weer terug waren op Nederlandse bodem verbleef het gezin van prinses Juliana en haar man weer op paleis Soestdijk. Hiervandaan gingen de “meisjes” naar een lagere school in Bilthoven. De vier prinsessen werden geheel vrijgelaten door hun ouders als het aankwam op de keuze van geloof, studie en partner.

Koningin Juliana

Van oktober tot 1 december 1947 wordt Juliana regentes, vanwege de slechte gezondheid van haar moeder. In mei 1948 kondigt koningin Wilhelmina aan te willen aftreden, grote vermoeidheid wordt als reden opgegeven. Prinses Juliana is wederom regentes van Nederland. Op 4 september 1948 tekent koningin Wilhelmina haar troonsafstand en op 6 september wordt prinses Juliana in de Nieuwe Kerk in Amsterdam ingehuldigd als koningin Juliana.

Juliana is altijd onder haar volk een graag geziene koningin geweest. Zij was mateloos populair, zeker vanwege het defilé tijdens haar verjaardag. Dit was de enige dag in het jaar dat het publiek tot vlak bij de ingang van het paleis zelf mocht komen. Ze kondigde aan niet langer als majesteit te willen worden aangesproken, maar gewoon met mevrouw.

Tijdens haar regeringsperiode tekende Juliana in 1949 de onafhankelijkheidsverklaring van Indonesië en in 1975 die van Suriname. Ook was zij enorm bewogen bij de watersnoodramp van 1953, waar zij zelf aanwezig was om de slachtoffers te troosten en moed in te spreken.

Schandalen en huwelijkscrisis

Aan het eind van de jaren ’50 van de vorige eeuw, was het land in de ban van de “Greet Hofmansaffaire”. Deze mevrouw Hofmans was een gebedsgenezeres die door koningin Juliana en Prins Bernhard was gevraagd te helpen bij de oogproblemen van hun jongste dochter. De koningin komt steeds meer onder invloed van de pacifistische Hofmans en er ontstaat zelfs een huwelijkscrisis. Deze wordt gelukkig afgewend en Juliana en Bernhard blijven bij elkaar.

In het najaar van 1976 is er dan de “Lockheed affaire”. Prins Bernhard wordt beschuldigd van het aannemen van steekpenningen van de gelijknamige vliegtuigbouwer. Bernhard zou hiervoor zijn voorkeur uitspreken voor de aanschaf van vliegtuigen voor de Koninklijke Luchtmacht. Door deze affaire moest Bernhard onder andere al zijn militaire functies teruggeven en mocht hij de rest van zijn leven geen militair uniform meer dragen.

====Troonsafstand en dood Op 31 januari 1980 maakte koningin Juliana bekend op haar verjaardag te zullen aftreden ten gunste van haar dochter prinses Beatrix. Zij gaat verder als prinses Juliana en trekt zich terug uit het openbare leven. Wel reisde zij in 1986 nog privé naar Israel, maar trok zich daarna weer terug op haar paleis in Soestdijk.

Op 20 maart 2004 sterft de dan 94 jarige prinses in haar slaap aan de gevolgen van een longontsteking. Op 30 maart wordt zij bijgezet in de Koninklijke grafkelder van de Nieuwe Kerk in Delft. Vanaf dat moment heeft zij weer de titel “Koningin”. Prins Bernhard sterft nog hetzelfde jaar, op 1 december.

Koningin Juliana kreeg 4 kinderen, veertien kleinkinderen en heeft anno mei 2009 21 achterkleinkinderen. En dat terwijl het huis van Oranje Nassau tot aan deze koningin altijd moeite heeft gehad om de opvolgingslijn voort te kunnen zetten.