Kan Chinese bewegingsleer fibro patiënten helpen

Inleiding

Kan de Chinese bewegingsleer het koppige fibro-beestje eindelijk in bedwang houden? Kan men met het beoefenen van Tai-Chi de soms helse pijnen waarmee de vele slachtoffers van fibromyalgie te kampen hebben, in  belangrijke mate onderdrukken? Kortom een artikel over fibromyalgie!

Vloeiende en langzame bewegingen

Fibromyalgie, een welvaartsziekte die zich manifesteert in het bewegingsapparaat, maakt jaarlijks meer slachtoffers. Nu al ruim zeventien procent van onze bevolking. Tegen het fibro-beestje is weinig kruid gewassen. Sommige patiënten kunnen hun ziekte wél via medicatie onder controle houden. Uit de resultaten van een recent Amerikaans onderzoek blijkt nu dat het beoefenen van de Chinese bewegingsleer Tai-Chi, vele fibro-lijders soelaas kan brengen.Tai-Chi is een Chinese bewegingssport waarbij de beoefenaars ervan zachte, vloeiende en langzame bewegingen maken en daarbij hun kracht controleren.

Fibromyalgie is één van de meer dan honderd reumatische aandoeningen. Het veroorzaakt hoofdzakelijk (helse) pijnen in  de spieren, gewrichten en in het bindwefsel. 

Mentaal en fysiek lijden

Tijdens dit onderzoek, beoefende een eerste groep deelnemers aan deze studie wekelijks twee uren Tai-Chi. Een andere groep kreeg twee uren per week informatie over hun ziekte, telkens gecombineerd met een twintigtal minuten rek- en strekoefeningen.

Diegenen die de sport wekelijks gedurende twee uren beoefenden, zagen na twaalf weken hun pijnscore dalen van 62,9 tot 35,1. De tweede groep startte het onderzoek met een pijnscore van 68, na twaalf weken gedaald tot 58,6. Hierdoor kwamen de Amerikaanse onderzoekers dus tot het besluit dat Tai-Chi een positieve invloed heeft op zowel de mentale als het fysieke lijden van de fibro-patiënten.

Invloed op energiebanen

Tai-Chi, een oude Chinese vorm van bewegingsleer, is gebaseerd op de vijf elementenleer en de Qi Qong gezondheidsoefeningen. Dit zijn bepaalde technieken die ons leren beter met onze eigen energie om te gaan. Oefeningen als de "bloeiende latus" en "de vijf juwelen" hebben een onmiddellijke invloed op onze meridianen, de energiebanen in ons lichaam en in onze organen. Water (nieren en baals), hout (lever en galblaas), vuur (hart en dunne  darm), aarde (maag, milt en alvleesklier) en metaal (longen en dikke darm, zijn de vijf elementen die bij deze Chinese bewegingsleer uitgebreid aan bod komen. Daardoor heeft Tai-Chi meteen ook rechtstreeks invloed op ons evenwicht, coördinatie, soepelheid en op onze lichamelijke levenskracht. Het is ook een bepaalde vorm van meditatie. Ons lichaam krijgt meer energie, waardoor lichaam en geest hun evenwicht herwinnen. De ontspannende en rustige bewegingen hebben ook een positief effect op onze ademhaling. Tai-Chi werkt in de eerste plaats ontspannend. Velen vinden deze sport daarom niet leuk om te beoefenen vanwege het té trage tempo.Tai-Chi verlaagt de bloeddruk opmerkelijk en wordt meer en meer beoefend in onze revalidatiecentra, in hoofdzaak door patiënten met fibromyalgie, artritis en multi-sclerodse.

Ziekte van het bewegingsapparaat

Fibromyalgie is een ziekte die zich manifesteert in onze spieren, pezen en bindweefsels. Deze aandoening wordt hoofdzakelijk gekenmerkt door chronische, over het ganse lichaam verspreide pijnen en spierstijfheid in nek en schouders, in de lage rug, bekkengordel en in alle ledematen. De Wereldgezondheidsorganisatie omschreef deze ziekte als niet gespecifieerde reuma.

Typisch aan fibromyalgie is ook de verhoogde drukpijngevoeligheid op een aantal welbepaalde punten, "Tender Points", die worden toegeschreven aan plaatselijk verhoogde spanningstoestanden van zowel spieren als pezen. Daarnaast zijn er ook nog een aantal belangrijke nevenverschijnselen zoals algemene vermoeidheid, chronische hoofdpijn, slaapstoornissen en ochtendstijfheid, verstoorde darmtransit, angst, chronische stress en gevoeligheid voor temperatuurveranderingen (té warm of té koud). Wanneer fibro zich manifesteert zonder onderliggende oorzaak, is er zelfs géén afwijking vast te stellen van zowel röntgen-als bloedonderzoek.

Leren luisteren naar je lichaam

Er kan enkel een passende diagnose worden gesteld op basis van een diepgaand klinisch onderzoek door een deskundig arts. Eens een sluitende diagnose gesteld, moet de patiënt in de allereerste plaats leren te luisteren naar de signalen van zijn lichaam. Medicatie als paracetamol, laag gedoseerde anti-depressiva bij slaapstoornissen, magnesium om spierpijn en krampen tegen te gaan en dagelijkse activiteiten als wandelen, joggen, fietsen, aqua-gym en zwemmen kunnen het koppige fibro-beestje onder controle houden.