Karma: boontje komt om zijn loontje

Inleiding: Wat is karma?

Karma is de wet die ieder van ons verantwoordelijk stelt voor onze eigen daden en die ons in de positie plaatst de gevolgen die daaruit voortvloeien te aanvaarden. We kunnen het de 'wet van de eigen verantwoording' noemen. Hoewel karma in verband staat met de reïncarnatietheorie vind de terugwerkende kracht van onze daden ook één enkel leven plaats.

De letterlijke betekenis van karma is 'doen', in de praktijk betekent dit gewoon dat iemands karma zijn of haar eigen handelen is. We hebben onszelf door onze daden gemaakt tot wat we nu zijn, het is in feite een soort kracht om vereffening en compensatie teweeg te brengen en zo het evenwicht te herstellen. In de sfeer van menselijk gedrag leidt dat ertoe, dat op de één of andere manier dat wat we doen ooit weer bij ons terugkomt.

Geen enkele daad staat op zichzelf: de vruchten van iedere daad zullen uiteindelijk onverbiddelijk bij degene die de daad verrichtte terugkeren. Karma is een zichzelf voortbewegende kracht, dat wil zeggen dat niemand, menselijk of bovenmenselijk het hoeft te besturen.

Toepassing

Karma is een wet van twee kanten: een algemene kant en en bijzondere. De eerste is als basisprincipe op alles in het universum van toepassing, want het is immer de wet van de eigen continuïteit, de kenmerken vanuit een vorig bestaan worden meegenomen naar het huidige bestaan en moeten worden verwerkt. De tweede is onmiddellijk en uitsluitend van toepassing op individuen die een bepaalde mate van zelfbewustzijn hebben bereikt dus deze kant beperkt zich tot menselijke entiteiten en maakt het individu aansprakelijk voor gedachten en voor de daden die daaruit voortvloeien.

De juiste betekenis van het woord karma is bewust handelen met het lichaam, het spreken en denken. Karma betreft niet de gevolgen van de wil, slechts het door de wil veroorzaakte dus om deze kracht anders te omschrijven zou je met de wet van weerkaatsing het dichtst in de buurt komen. Elke daad komt namelijk terug bij degene die deze daad heeft verricht; iedere gedachte kaatst terug naar de bron waaruit zij voortkomt.

Het is onjuist en niet wetenschappelijk te spreken van de 'wet' van karma. Karma is geen wet waaraan je al dan niet kunt gehoorzamen, noch een wetboek van strafrecht dat van toepassing is op hen die verkeerd handelen. Het is gewoon het principe van onvermijdelijk gevolg.

We zijn zelf verantwoordelijk voor onze toekomst

Als we geboden kansen niet benutten, omdat we te blind zijn ze te herkennen, ligt de fout bij onszelf. Als we ons ergens in begeven dat aanvankelijk en oppervlakkig profijtelijk lijkt, maar dat uiteindelijk strijdig is met onze eigen belangen, en die onderneming heeft bovendien een hele sleep andere onwenselijke processen tot gevolg, dan zouden we niet moeten klagen over de wreedheid van karma, maar over ons eigen gebrek aan intelligentie.

Conclusie

Voor hen die zwelgen in zelfmedelijden is karma misschien een handige zondebok, maar de waarheid is dat de ethische normen en waarden van de mensheid de verborgen factoren zijn die ons lot bestemmen. Karma is niet de idee die onze geest afstompt en onze handen verlamt. Karma is van positieve waarde en heeft een regenererende werking door zowel in volken als in individuen een gevoel van ethische verantwoordelijkheid wakker te roepen en ze zodoende ertoe te bewegen vrijwillig de wonden te helen die zijn veroorzaakt door fouten in het verleden.