Katsklauw booster voor het immuunnsysteem

Katsklauw

Katsklauw.jpgHet Zuid- Amerikaanse continent levert ons een heel krachtige immuunbooster, namelijk katsklauw. Er zijn vele soorten katsklauw maar als je de juiste soort gebruikt dan heb je ook meteen de sterkste weestandsverhogende plant uit de natuur. Men spreekt hier over de Uncaria tomentosa.

Katsklauw is een klimplant

De katsklauw groeit in Zuid- en Centraal- Amerika, al eeuwen lang wordt de 50 meter hoog reikende klimplant gebruikt door de indianen als medicijn. Het is de binnenbast die gebruikt wordt tegen maagziekten en gewrichtsproblemen en nog tal van andere infecties. Het is dankzij de Oostenrijkse arts Dr Keplinger dat de katsklauw een heel grote topper geworden is in de fytotherapie. Het is enkel de Uncaria tomentosa die de juiste dosis bevat van het sterk stimulerende middel pentacyclische oxindole alkaloïden, spijtig genoeg duikt tegenwoordig een andere soort op in onze voedingsmiddelen, namelijk de Uncaria guianensis. Deze soort heeft een veel mindere werking dan de Uncaria tomentosa.

Een sterke stimulans van het immunsysteem

Katsklauw wordt ingezet tegen virussen, bacteriën, en allerlei schimmels. Het geeft ons immuunsysteem een ferme boost door de vorming van T- lymfocyten en B- lymfocyten, deze stoffen vallen vreemde indringers aan in het lichaam. Katsklauw wordt vooral gebruikt ter voorkoming van volgende zaken:

  • infecties van neus, keel en oren en luchtwegen
  • griep
  • herpes, zona, klierkoorts
  • diarree, darmparasieten, dysenterie
  • abcessen, wonden, zweren
  • algemene Candida infecties

Als ontstekingswerend middel

Katsklauw zou ook een ontstekingswerende werking hebben, zo zou het maagdarmepitheel beschermt worden tegen verzwering en de darmflora verbeteren. Dit is dan ook meteen de reden waarom ze katsklauw inzetten tegen volgende zaken:

  • peesontsteking, artritis en artrose
  • hooikoorts en allerlei allergieën zoals allergisch astma
  • darmzweren, maagwandontsteking
  • aambeien, lekkende darm en prikkelbare darm

Andere toepassingen

Soms wordt katsklauw zelfs ingezet tegen de bijwerkingen van radio- en chemotherapie, in de bescherming van hart en vaatziekten, de ziekte van Alzheimer en ouderdomsverschijnselen.

Waar men zeker rekening moet mee houden

Katsklauw kan beter niet gebruikt worden door zwangere vrouwen, vrouwen die borstvoeding geven, en zeker niet aan kinderen onder de 3 jaar. Er is ook een groep mensen die het zeker moeten vermijden katsklauw te gebruiken "waarvan het immuunsysteem moet onderdrukt worden" denken daarbij aan mensen met een orgaantransplantatie. Auto- immuunzieken enkel in overleg met de arts katsklauw gebruiken zoals: Multiple sclerose, Tuberculose.

Conclusie

Er zijn vele soorten katsklauw, maar er is er maar ene " Uncaria tomentosa" die die werkt voor het immuunsysteem. Katsklauw wordt gebruikt om het immuunsysteem te versterken maar wordt ook ingezet tegen allerlei ontstekingen en allergie. Katsklauw is ook een grote topper in de fytotherapie, spijtig genoeg worden minderwaardige soorten katsklauw teruggevonden in onze voeding.

Tot slot: Verklarende woordenlijst

Oxindool of 2-indolinon is een heterocyclische verbinding. Het is een bicyclische verbinding en de molecuulstructuur is die van indoline met een extra carbonylgroep op de vijfring. Oxindool is het lactam van 2-aminofenylazijnzuur. Net zoals bij indoolverbindingen, zijn verbindingen met de oxindoolstructuur vaak biologisch actieve stoffen, die in geneesmiddelen of landbouwchemicaliën zijn te gebruiken. Het zijn ook intermediaire stoffen bij de bereiding van indoolalkaloïden.

Alkaloïden (van het Arabische al qualja, plantenas en het Griekse -oides, gelijkend) zijn een natuurlijke groep stikstof bevattende, meestal basisch reagerende stoffen. Het zijn vaak werkzame stoffen die met name in het plantenrijk voorkomen, en wel in planten die dikwijls als giftig aangeduid worden. In zeldzame gevallen komen alkaloïden ook in andere organismen zoals bacteriën, schimmels en dieren (met name padden) voor. Alkaloïden zijn natuurproducten en worden tot de secundaire plantenstoffen gerekend. Voor de plant hebben alkaloïden vermoedelijk een vraatwerende functie. Alkaloïden hebben vaak een sterke fysiologische of farmacologische werking op het dierlijke en menselijke lichaam, vooral omdat ze primair op het centraal zenuwstelselinwerken. Veel alkaloïden hebben neuroactieve en psychoactieve eigenschappen en sommigen worden als genotmiddel of entheogeen gebruikt.

Kruidengeneeskunde, ook wel fytotherapie, ('behandeling met planten') genoemd, is het behandelen van gezondheidsklachten en ziekten met plantaardige middelen. In de kruidengeneeskunde gebruikte plantaardige middelen noemt men kruidengeneesmiddelen of fytotherapeutica. De definitie van de Nederlandse Vereniging voor Fytotherapie luidt: "Geneesmiddelen die als actieve ingrediënten uitsluitend planten, delen van planten of plantenmaterialen of combinaties daarvan bevatten, in ruwe of bewerkte staat. Volgens deze definitie valt therapeutisch gebruik van geïsoleerde inhoudsstoffen van planten uitdrukkelijk niet onder de fytotherapie. Fytotherapie wordt zowel in diverse natuurgeneeswijzen als op beperkte schaal in de reguliere context gebruikt. Veel fytotherapeutische kennis is gebaseerd op eeuwenlang behouden en doorgegeven gebruiken. Vanuit deze kennis zijn veel enkelvoudige geneesmiddelen ontwikkeld, bijvoorbeeld digoxine en reserpine. Binnen de farmacognosie wordt onder andere wetenschappelijk onderzoek gedaan naar de medicinale werkzaamheid van kruiden en kruidenextracten. Diverse farmaceutische bedrijven onderzoeken kruidengeneesmiddelen uit niet-Westerse culturen om nieuwe geneesmiddelen te kunnen ontdekken.

Bron verklarende woorden: WikiPedia