Kies de moestuin die bij je past

Welke moestuin past bij je ?

Wanneer je besloten hebt dat je meer uit de tuin wilt eten dan wil je graag een moestuin aanleggen. Hiervoor zijn er verschillende mogelijkheden. Om het vol te houden de moestuin ook bij te houden is het belangrijk dat je die moestuin aan gaat leggen die goed bij je past.

Verschillende manieren voor een moestuin

Er zijn namelijk best veel verschillende mogelijkheden. De volgende vormen zijn er mogelijk. Alles heeft voordelen en nadelen. Kies die manier die jij zelf het leukste vind. Dat wat je leuk vind hou je ook langer vol.

Ouderwetse moestuin

De ouderwetse moestuin

Voor wie schoffelen niet erg vind is de ouderwetse moestuin het meest geschikt. In deze moestuin gaan we ervan uit dat er in rijen gezaaid en geplant wordt. Indien nodig worden de opkomende zaden weer uitgedund. De paden worden aangelopen en daarna met de schoffel onkruid vrij gehouden.

Voordeel is dat het eenvoudig te oogsten is, nadeel dat het veel schoffel werk met zich mee brengt.

Vierkante meter moestuin

Deze manier van moestuin is gebaseerd op het kweken van eetbare gewassen in bakken van 1 meter bij 1 meter. Deze bakken worden met latjes nog onderverdeeld in kleinere vakken. In elk vak kunnen dan eetbare gewassen gekweekt worden. De bakken staan op worteldoek, zodat er geen wortel onkruid van onderaf kan komen. Waarbij het water wel goed weg kan lopen. Bij deze methode is het de bedoeling dat de bakken gevuld worden met zeer goed bemeste potgrond. De oogst zal hierdoor ruim worden. Het voordeel is dat er op een klein oppervlak veel geoogst kan worden. Het nadeel is dat de bakken steeds gevuld moeten worden met de losse bemeste potgrond wat elke keer gekocht zal moeten worden. Voordeel is dat er niet gespit en niet geschoffeld hoeft te worden. De vierkante meter tuin heeft hele losse opgebrachte grond waar het onkruid heel eenvoudig uit te trekken valt. Alles groeit ook dusdanig dicht op elkaar dat er weinig onkruid tussen kan komen.

Moestuin op hoogte

De moestuin op hoogte gaat uit van bakken die op de grond zijn geplaatst. De bakken worden gewoon opgevuld met de gewone grond. Eventueel wel met organische meststoffen erdoor gespit, net zoals men in de ouderwetse moestuin doet. De bakken zijn zo groot als dat je zelf wilt. Voor de een zal dit ook 1 meter bij 1 meter zijn, zodat je er goed bij kan. De ander zal kijken naar de sierwaarde van de bakken. Hoe staan ze in je tuin. Ook het materiaal waar de bakken van gemaakt worden maakt niet uit. Dat hangt totaal af van wat je mooi vind.

Permacultuur

Deze manier van moestuin is geheel afwijkend van de anderen manieren. De permacultuur is erop gebaseerd dat gewassen permanent in je tuin blijven. Hiervoor zijn dan ook alleen gewassen geschikt die zichzelf uitzaaien of eetbare vaste planten. Het idee is een natuurlijk verloop erin te krijgen. Deze tuin zal dan ook enigszins verwilderen. Er wordt alleen geoogst wat nodig is en de rest zal aan de struik of plant blijven, zodat dit kan zaaien. De permacultuur tuin vraagt een behoorlijke ruimte om dit goed te kunnen doen. Het nadeel is dat je de oogst moet zoeken. Het voordeel is dat er zo goed als niet gespit hoeft te worden.

Eetbare tuin

Dit is eigenlijk een siertuin met eetbare gewassen erin. Deze methode is heel geschikt voor mensen die niet zoveel ruimte hebben. Die mensen willen over het algemeen ook graag een siertuin. De eetbare gewassen in deze tuin worden dusdanig ingeplant dat de sierwaarde van het gewas eerst tot zijn uiting komt. Dat je het ook kunt eten, komt op de tweede plaats. Zo kunnen er dan langs het gras eetbare borders worden aangelegd en zullen de bloemen van de appelboom als sierwaarde tellen. Ook kunnen hier aardbeien als onder beplanting worden aangeplant.