Kies het juiste materiaal voor je binnenhuis trap

Inleiding

Tot voor enkele jaren werd er bij het bouwen van onze droomwoning weinig of geen aandacht besteed aan het design van je binnenhuis trap. Daar kwam de laatste jaren gelukkig verandering in. Een trap bepaald immers in belangrijke mate het uitzicht van je woning. Ben je in je nieuwe woning aan de plaatsing van de trap toe of moet hij dringend vervangen worden, dan heb je ook hier een grote keuze in design, materialen en prijze. Het meest populaire materiaal is nog altijd hout, maar met de groeiende belangstelling doen er ook steeds meer nieuwe materialen hun intrede. Weeg alle voor- en nadelen van deze materialen goed tegen elkaar af, voor je een definitieve beslissing neemt. Op wat moet je letten bij de keuze van het juiste materiaal voor je trap, en welk prijskaartje hangt eraan vast?

Houten trap voor warme uitstraling

Hout is nog steeds het meest gebruikte materiaal voor binnenhuis trappen. Dit materiaal dankt zijn grote populaireit aan zijn warme uitstraling. Meest gebruikte houtsoorten zijn ongetwijfeld beuk en eik, maar er doen steeds meer en meer 'nieuwe' houtsoorten als wengé, afromozia, afzelia, Amerikaans notenhout, esdoorn,, es, merbau en moabi hun intrede. Vanwege zijn juiste prijs- kwaliteitsverhouding is beukenhout een zeer goede keuze. Eik is een erg duurzame houtsoort, en vooral op het vlak van de afwerking is dit een erg intressant materiaal om mee te werken.

Goede luchtvochtigheid

Voor de lange levensduur van je binnenhuistrap is de juiste luchtvochtigheidsgraad in je woning van groot belang. Vooral tijdens de wintermaanden kan de lucht in je woning té droog worden, wat barsten in je houten trap kan veroorzaken. Dit probleem kun je gemakkelijk oplossen door het plaatsen van een luchtverstuiver of door bakjes met water aan de radiatoren van je centrale verwarming te hangen.

  • Richtprijs: vanaf 2500 euro voor een rechte trap in beukenhout en samengesteld uit zestien trappen, evenwel zonder leuning.

Glazen trappen voor inkomhall

Glazen binnenhuistrappen zijn de laatste jaren sterk in opmars. Ze zijn licht en doorzichtig en zijn daarom vooral geschikt voor de inkomhall. De eerste glazen trappen hadden meestal een groene schijn, maar door het gebruik van aangepaste glassoorten is aan dat euvel nu verholpen. De treden van je glazen binnenhuistrap kunnen uitsluitend uit glas gemaakt zijn, maar er wordt nu ook meer en meer gecombineerd met andere materialen als staal en aluminium. Glas is niet alleen krasvast, maar vooral onderhoudsvriendelijk.

  • Richtprijs: vanaf zo'n 5000 euro, plaatsing inbegrepen.

Natuursteen duurzaam én stevig

Kies je voor een binnenhuistrap uit natuursteen, dan heb je een enorme verscheidenheid aan kleuren, eigenschappen, sfeer, design en prijzen ter beschikking. Hou je van klassiek, dan zijn hier binnenhuistrappen in beige kalksteen meer geschikt dan bijvoorbeeld zwarte graniet. De afwerking van binnenhuistrappen in natuursteen verschilt grondig van andere materialen. Een natuurstenen trap wordt gepolijst, geborsteld of mat glanzend verzoet. Zo'n trap in natuursteen is bijzonder stevig en heeft een lange levensduur, maar het installeren ervan laat je best aan de vakman over.

  • Richtprijs: voor een binnenhuistrap met zestien treden betaal je gemiddeld zo'n 3000 euro.

Sierlijke trappen in aluminium

Aluminium is het meest geschikte materiaal voor de sierlijkste designtrappen. Aluminium is licht en elegant en vraagt weinig of geen onderhoud. Net zoals stalen binnenhuistrappen heeft aluminium een strakke look. Binnenhuistrappen uit staal zijn uiteraard zwaarder en worden daarom meestal gecombineerd met hout, natuursteen, glas of beton. Bij een aluminium trap wordt meestal de natuurlijke look behouden, maar je kan je aluminium ook lakken. Hou er dan zéker rekening mee dat zo'n laklaag slijt, en herlakken is zéker niet gemakkelijk!

  • Richtprijs: gemiddeld 4000 euro voor een rechte aluminiumtram met zestien treden, 8000 euro voor een binnenhuistrap uit staal.