Kind voorin de auto - wanneer mag het en wanneer niet

Inleiding

Vroeger fietsten kinderen veel vaker zelf naar school dan tegenwoordig. Een toenemende verkeersdrukte, twee werkende ouders en toegenomen welvaart zijn enkele redenen voor het feit dat kinderen tegenwoordig steeds vaker met de auto naar school worden gebracht. Een veel voorkomende vraag bij ouders van jonge schoolgaande kinderen is: wanneer mag een kind voorin de auto zitten? In beginsel zullen ouders hun kinderen achterin laten zitten, maar zodra er vriendjes en vriendinnetjes mee moeten rijden om te komen spelen, dan zijn de zitplaatsen achterin de auto al snel gevuld. Lees in dit artikel wat de regels zijn voor het vervoer van kinderen in auto.

Een kind voorin de auto - wat zijn de regels?

Volgens de officiële regels mogen kinderen zowel voorin als achterin de auto worden vervoerd. Voorwaarde is dat er aan de algemene regels voor kinderen en autostoeltjes wordt voldaan. Een aandachtspunt is de aanwezigheid van airbags.

Wat zijn dan de 'algemene regels'? Kinderen tot 18 jaar en kleiner dan 1,35 meter mogen voorin de auto zitten, maar moeten in een goedgekeurd autokinderzitje worden vervoerd. Kinderen groter dan 1,35 meter mogen ook voorin de auto zitten, mits de autogordel om is. Als het nodig is, dan mag een zitverhoger worden gebruikt.

Bovenstaande regels zijn hetzelfde voor kinderen achterin de auto. Er is dus geen verschil in regels voor een kind voorin de auto of een kind achterin de auto.

Is het dan net zo veilig voor een kind voorin de auto? Dat is moeilijk te zeggen. In elk geval is het verschil met achterin de auto niet groot genoeg om afwijkende regels in te stellen. De veiligheid van een bepaalde zitplaats varieert ook per situatie. Bij een frontale botsing is de impact anders dan bij een botsing aan de zijkant of aan de achterkant.

Waar wel erg goed op gelet moet worden bij een kind voorin de auto, dat is de aanwezigheid van een of meerdere airbags. Op een zitplaats met een airbag aan de voorkant mag een kind niet vervoerd worden in een babystoeltje dat tegen de rijrichting is geplaatst. Dit mag alleen als de airbag is uitgeschakeld . Daarnaast wordt het aangeraden om kinderen tot 12 jaar niet in een voorstoel met een ingeschakelde airbag te zetten. De klap van een airbag geeft zoveel druk dat dat schadelijk kan zijn voor een kind. Kan het echt niet anders, zet dan de autostoel zo ver mogelijk naar achteren. Op deze manier wordt een eventuele klap van een airbag zoveel mogelijk verminderd.

Overige aandachtspunten bij het vervoer van een kind in de auto

Een gordelverlenger is niet toegestaan bij kinderzitjes

Het gebruik van gordelverlengers bij een kinderzitje is niet toegestaan. De reden hiervoor is dat er geen zicht is op de kwaliteit ervan. Er is geen keurmerk voor goedgekeurde gordelverlengers, zoals dat bij autostoeltjes wel het geval is. Is de gordel te kort, dan zal er een andere goedgekeurde autogordel gemonteerd moeten worden.

Beperkt gebruik aparte gordelgeleider

Een gordelgeleider maakt meestal deel uit van een zittingverhoger. Er zijn ook aparte gordelgeleiders te koop. Een aparte gordelgeleider mag alleen gebruikt worden in twee situaties. De eerste situatie is voor kinderen kleiner dan 1,50 meter waarvoor geen zittingverhoger is omdat ze daar te zwaar voor zijn (36 kilo of zwaarder). De tweede situatie is die voor volwassenen die kleiner zijn dan 1,50 meter. In alle andere gevallen is het gebruik van een aparte gordelgeleider verboden. Ook mag een aparte gordelgeleider alleen aan het diagonale deel van de autogordel zijn bevestigd. Een gordelgeleider die het heupdeel met het diagonale deel verbindt, is dus altijd verboden.

Uitzonderingen gebruik autokinderzitjes

Er zijn uitzonderingen op de regels voor het vervoer van kinderen in de auto. Deze gelden bijvoorbeeld voor taxi's of bussen. Voor een overzicht van de uitzonderingen kunt u terecht op http://www.autokinderzitjes.nl/home

Regels buitenland voor vervoer van kinderen

De regels voor het vervoer van kinderen zijn in Europa zoveel mogelijk gelijk. Op een aantal punten kunnen er wel verschillen zijn. Op de volgende website is dat na te gaan: http://www.anwb.nl/verkeer/veiligheid/kind-en-verkeersveiligheid,/vervoer-van-kinderen/Buitenland.html

Conclusie

Kinderen kunnen qua regelgeving net zo goed voorin de auto worden vervoerd als achterin de auto. Wel is het verboden om een baby in een babystoeltje dat tegen de rijrichting is geplaatst op de voorstoel te zetten, zonder dat de airbag is uitgeschakeld. Ook voor kinderen onder de 12 jaar wordt aangeraden om de airbag uit te schakelen.

Bron: www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/auto/vraag-en-antwoord/wat-zijn-de-regels-voor-het-vervoer-van-kinderen-in-de-auto.html