Kinderalimentatie en een nieuwe partner

Inleiding

Kinderalimentatie is bedoeld voor de verzorging van de kinderen. Doorgaans blijven de kinderen bij één ouder wonen. Dit wordt de verzorgende ouder genoemd. In de meeste gevallen is dit de moeder. De andere ouder wordt de niet-verzorgende ouder genoemd. Toch moet deze ouder de andere ouder financieel steunen, namelijk door middel van kinderalimentatie. De hoogte van de kinderalimentatie is afhankelijk van het inkomen van de ouders tijdens het huwelijk en de draagkracht na de scheiding. Als uitgangspunt wordt genomen dat de kinderen er niet op achteruit mogen gaan. Toch blijft de kinderalimentatie in veel gevallen een discussiepunt, ook zijn er veel zaken onduidelijk. Hoe zit het bijvoorbeeld met de kinderalimentatie als één van de ouders een nieuwe partner krijgt?

De verzorgende ouder krijgt een nieuwe parter

In de meeste situaties is de moeder de verzorgende ouder, dus dit neem ik als voorbeeld over, maar andersom is natuurlijk ook mogelijk. Kinderalimentatie leidt in veel gevallen tot discussies. De moeder vindt dat zij te weinig ontvangt, terwijl de vader (de niet-verzorgende ouder) vindt dat hij teveel betaalt. Na verloop van tijd krijgen de meeste gescheiden ouders een nieuwe relatie. Dit leidt in veel gevallen tot nieuwe discussies, dit kan bijvoorbeeld over de hoogte van de kinderalimentatie gaan.

Wanneer de moeder een nieuwe relatie krijgt, dan zal dit geen reden zijn om de kinderalimentatie stop te zetten. Als vader blijf je altijd financieel verantwoordelijk voor je kinderen. Al zou de moeder met een miljonair trouwen, dan zal je als vader nog steeds kinderalimentatie moeten betalen. De nieuwe relatie van de verzorgende ouder kan wel een reden zijn om de kinderalimentatie te verlagen. Dit is alleen het geval als de moeder opnieuw gaat trouwen of een geregistreerd partnerschap aangaat. De stiefvader heeft dan dezelfde financiële verplichtingen als de ouders. Er zal worden gekeken naar het inkomen van de nieuwe partner. Wanneer de nieuwe partner genoeg verdient (meer dan bijstandsniveau), dan zal er meer geld zijn voor de kinderen, waardoor de vader wellicht minder hoeft te betalen.

De niet-verzorgende ouder krijgt een nieuwe relatie

Als de vader een nieuwe relatie krijgt, kan dit een reden zijn om de kinderalimentatie te verhogen of te verlagen. Bij het vaststellen van de kinderalimentatie wordt altijd gekeken naar de draagkracht van de vader. Hij zal nooit meer hoeven te betalen dan dat hij kan missen, ook al is de behoefte aan kinderalimentatie groter. Deze draagkracht kan echter stijgen wanneer de vader gaat samenwonen met een nieuwe partner. Wanneer de nieuwe partner een eigen inkomen heeft, dan mag er vanuit worden gegaan dat zij de helft van bijvoorbeeld de woonlasten op zich neemt. Hierdoor houdt de vader meer geld over voor kinderalimentatie.

De nieuwe partner van de vader kan ook een reden zijn om de kinderalimentatie te verlagen. Toch komt dit niet zo vaak voor. Als de nieuwe partner bijvoorbeeld geen inkomsten heeft, dan heeft de vader meer lasten. Toch zal een rechter de kinderalimentatie om deze reden niet zomaar verlagen. De nieuwe partner moet een zeer goede reden hebben waarom zij niet in haar eigen levensonderhoud kan voorzien. Dit kan bijvoorbeeld een handicap, een studie of de zorg voor haar kinderen zijn.

Conclusie

Een nieuwe parter van zowel de verzorgende als de niet-verzorgende ouder kan een reden zijn om de kinderalimentatie te verhogen of te verlagen. Wanneer de verzorgende ouder een nieuwe parter krijgt zal worden gekeken naar het totale gezinsinkomen. Wanneer de niet-verzorgende ouder een nieuwe partner krijgt, zal worden gekeken naar zijn draagkracht. Heeft je ex een nieuwe partner of heb je zelf een nieuwe partner en je wilt de kinderalimentatie verhogen of verlagen? Vraag dan altijd eerst advies aan een advocaat. Hij zal bekijken of het nut heeft om een zaak te beginnen om de hoogte van de kinderalimentatie te wijzigen. Je mag nooit uit jezelf de kinderalimentatie verlagen of stopzetten! Een rechter zal zich over de zaak moeten buigen en toestemming moeten geven.


Reacties (8)

Reageer
Matthijs reageerde 10 jaar geleden
04 Jun 17:42
ik betaal alimentatie .
en heb mijn eigen huis.
als ik daar een partner heb maar niet gerigstreerd of getrouwd moet ik dan meer alimentatie betalen als mijn ex dat aanvecht?
Deborah reageerde 10 jaar geleden
29 May 14:18
Goedemiddag. Mijn man betaald aan zijn ex kinderalimentatie 120 euro per maand. Nu ben ik mijn baan verloren en hij is bij een andere baas gaan werken voor 55o euro minder per maand. Samen hebben wij ook 2 kinderen gekregen. Zijn ex is ook hertrouwd en heeft samen met haar man 3 kinderen erbij gekregen.Hebben wij een kans als we naar een advocaat gaan om minder alimentatie te hoeven betalen?
Peter reageerde 11 jaar geleden
23 Jan 15:06
Word de alimentatie berekend over je bruto salaris of over je basis salaris. Bij mij zit er nog al een groot verschil tussen. Het kan natuurlijk zomaar zijn dat ik op eens gewoon mijn basis salaris verdien. Als het over mijn bruto salaris berekend word em ik heb straks misschien gewoon basis salaris, kan ik het misschien niet meer betalen.
Priscilla reageerde 11 jaar geleden
21 Nov 09:19
Hallo Erik

Er zal worden gekeken naar de draagkracht. De draagkracht is het bedrag dat iemand van zijn inkomen na aftrek van alle lasten overhoudt om alimentatie te kunnen betalen. Naar uw inkomen zal niet gekeken worden, maar ze gaan er wel vanuit dat u de helft van de woonlasten en dergelijke betaalt. Hierdoor zou uw vriendin meer draagkracht overhouden. Aan de andere kant wordt uw vriendin weer verantwoorlijk voor uw kinderen omdat zij bij jullie in huis wonen. Met 1000 euro netto inkomen is de kans klein dat uw vriendin alimentatie moet betalen en ze kunnen u niet verplichten om mee te betalen.
Erik Tonen reageerde 11 jaar geleden
20 Nov 21:12
Beste, ik ben weduwnaar sinds 2010 en wil nu trouwen. Mijn vriendin heeft 2 kinderen die bij haar wonen. Wanneer wij gaan trouwen heeft de ex van mijn vriedin het plan om de kinderen in Huis te nemen. Hij betaald nu 400 euro alimentatie. De ex van mijn vriendin heeft geen werk en loopt bij het uwv. Einde van het jaar moet hij werk hebben anders komt hij in de bijstand. Mijn vriendin wert en heeft 1000 euro netto per maand en kan nu rond komen mede dankzij de 1 ouderkorting die zij nu beurt. Zelf heb ik 2 inwonende kinderen. Ik wil niet bijdrage aan de kinderen van mij vriendin wanneer deze niet bij ons komen wonen. In hoeverre kan er een situatie onstaan dat ik verplicht wordt bv door de rechter om wel mee te moeten betalen? Uiteraard zal mijn vriendin wel aan haar verplichting voldoen om van haar inkomen bij te dragen aan de opvoeding van haar jongens. Jongens van mijn vriendin willen niet uit hun woonplaats verhuizen en daarom ook naar hun vader.
Dennis reageerde 11 jaar geleden
21 Oct 08:21
Ik heb een kind bij mijn ex, en een kind bij mijn nieuwe vriendin, maar die relatie gaat ook niet zo lekker. Hoe wordt er dan kinderalimentatie berekend?Ik moet dus aan 2 kinderen bij 2 verschillende vrouwen gaan betalen, die vrouwen hebben allebei een baan. Ik betaal op dit moment nog niks omdat ik nog bij mijn ex woon vanwege huisvestingsprobleem.
Priscilla reageerde 12 jaar geleden
23 Mar 12:20
Ja dat kan, maar het hangt wel van een aantal factoren af, zoals het inkomen van je nieuwe partner. Verdient ze meer dan bijstandsniveau? Dan gaat de rechtbank er vanuit dat bepaalde lasten zoals woonlasten gedeeld kunnen worden. Hierdoor zal je meer over houden voor alimentatie. Verdient ze minder? Dan zal haar inkomen bij jouw inkomen worden opgeteld, maar wordt er wel rekening mee gehouden dat je met z'n 2en bent. Afhankelijk van haar inkomen zal er meer of minder overblijven voor alimentatie.

Bij de scheiding is als het goed is een berekening gemaakt om de hoogte van de partneralimentatie vast te stellen. Er wordt gekeken naar de behoefte van de ex-vrouw en naar de draagkracht van de man. Ik zal even een voorbeeld geven.

Stel, de behoefte aan partneralimentatie is 400 euro en de man kan maar 200 euro missen. Dan zal de man deze 200 euro moeten betalen. Krijgt hij een nieuwe partner met een inkomen, dan kan de ex-vrouw eisen dat er een nieuwe berekening wordt gemaakt waardoor de man misschien de volledige 400 euro moet betalen.

Maar als de behoefte 400 euro is en de man betaalt dit bedrag al, dan zal het niet verhoogd worden. Of de ex-vrouw moet een hele goede reden hebben.

Maar er spelen nog meer factoren mee. Misschien is de ex-vrouw wel meer gaan werken, dan heeft ze meer inkomen waardoor ze minder partneralimentatie nodig heeft. Als ze zelf gaat officieel gaat samenwonen, dan kan de partneralimentatie zelfs stopgezet worden.

Factoren die een rol spelen bij het verhogen van de partneralimentatie:
*Behoefte van de ex-vrouw aan alimentatie
*Draagkracht man
*Inkomen ex-vrouw
*Inkomen nieuwe partner van de man

Maar je hoeft niet zomaar meer partneralimentatie te betalen. Je ex-vrouw zal hiervoor zelf een verzoek bij een advocaat in moeten dienen!
Sander reageerde 12 jaar geleden
23 Mar 11:19
Als ik, als gescheiden man ga samenwonen met een vrouw met een inkomen. kan het dan zijn dat ik meer partner alimentatie moet betalen? Of geldt dat alleen voor de kinderalimentatie?
Wie weet dit?
Dank!