Kinderarbeid in Nederland

Inleiding

Kinderarbeid is een wereldwijd bekend fenomeen. Landen als China, India of Brazilië komen hiermee regelmatig in het nieuws. Dat dit door multinationals, zoals IKEA, OTTO en Tchibo in de hand gewerkt wordt, is de harde werkelijkheid. Voor de kinderen zelf is het de enige manier om te overleven. In dat opzicht kan dan ook gesteld worden, dat de slavernij nog steeds niet is afgeschaft.

Nederland

In Nederland komt dit niet meer voor. Een vanzelfsprekendheid is dat echter nooit geweest. Er moesten namelijk diverse wettelijke maatregelen genomen worden om hier een einde aan te maken.

Kinderwet Van Houten (1874)

In 1874 kwam de Kinderwet van Van Houten tot stand. In deze wet werd het verboden om kinderen tot 12 jaren in fabrieken te laten werken. Landarbeid werd echter niet verboden.

Leerplichtwet (1900)

In 1900 werd de leerplichtwet ingevoerd. Deze wet zorgde er voor dat kinderen van 6 tot 12 jaren verplicht waren om onderwijs te volgen. Uitzonderingen waren er voor kinderen van landbouwers tijdens de oogsttijd en dochters die het gezin mee verzorgden.

Arbeidstijdenwet

Daarnaast zijn in de arbeidstijdenwet aparte regelingen voor kinderen tot 18 jaar opgenomen.

Personen jonger dan 16 jaar:

  • Tewerkstelling van kinderen onder de 12 jaar is verboden;
  • Kinderen boven de 12 jaar mogen arbeid verrichten in het kader van een alternatieve sanctie, mits dit niet gebeurt onder schooltijd;
  • Kinderen van boven de 13 en 14 jaar mogen niet-industriële arbeid verrichten, mits dit niet onder schooltijd gebeurt en dit niet meer dan 2 uur per dag bedraagt. Denk hierbij aan vakken vullen in de supermarkt, fruit plukken of licht werk in een restaurant en dergelijke.

Dit is alleen toegestaan als de jeugdige werknemer niet naar school hoeft of vakantie heeft. In totaal mag hij niet meer werken dan 12 uur en in een vakantieweek niet meer dan 35 uur per week.

  • Een kind van 15 jaar mag ook ochtendkranten bezorgen, voor zover deze arbeid niet wordt verricht tijdens de schooltijd.

Personen tussen 16 en 17 jaar:

  • Deze groep personen mag op een schooldag maximaal 9 uur werken en per week 45 uur;
  • Hierbij is van belang dat is voldaan aan de leerplicht. Dat betekent dat wanneer je een 16-jarige in dienst hebt, je hem 3 schooldagen en als je een 17-jarige in dienst hebt, je hem 5 schooldagen mag laten werken.

Wat nog niet mag is nachtdiensten draaien of achter de bar werken. Daarvoor moet de persoon 18 jaar zijn.

Nachtdiensten

  • Een nachtdienst mag niet langer dan 10 uur duren. Voor werknemers die regelmatig nachtdiensten draaien, mag de werkweek over een periode van 16 weken gemiddeld niet meer dan 40 uur bedragen. Na één of meer nachtdiensten geldt altijd een langere rusttijd.
  • Het aantal nachtdiensten dat een werknemer mag draaien is maximaal 36 nachtdiensten per 16 weken. Dit zijn 117 nachtdiensten per jaar. Alleen wanneer er een collectieve regeling is getroffen, bijvoorbeeld een cao, mag dit aantal worden verhoogd tot 140 nachtdiensten per jaar.

Stagiaires en uitzendkrachten

In principe geldt de Arbeidstijdenwet voor iedereen die voor een werkgever werkt, dus voor alle werknemers, inclusief stagiaires, uitzendkrachten en gedetacheerden. In een aantal gevallen geldt de Arbeidstijdenwet ook voor zelfstandigen. Het gaat dan om situaties waarin ook de veiligheid van derden in het geding is, zoals in de vervoerssectoren.

Conclusie

Kinderarbeid lijkt een ver van mijn bed show te zijn. De werkelijkheid is echter anders. Vanaf het einde van de 2e Wereldoorlog kan, in Nederland, pas van een kinderarbeidsloze periode gesproken worden.

Bron

MKBServicedesk.nl

Afbeelding door personeelsnet