Kooptips voor kinderschoenen

Kinderschoenen kopen

Een peuter begint te lopen tussen de twaalf en achttien maanden. Tijd om kinderschoenen, of beter peuterschoenen, te kopen. Als bezorgde moeder roept dat een aantal vragen op: welke maat? Duur of goedkoop? Bij een ketenschoenenzaak of een gespecialiseerde schoenwinkel? Nieuw of tweedehands? Kortom: schoenen voor je kinderen kopen is een even groot karwei als schoenen voor jezelf kopen. Enkele tips!

Of helemaal geen schoenen?

Tevens de goedkoopste oplossing natuurlijk maar daar gaat het niet om: bewezen is dat een peuter het best blootsvoets leert stappen! Het advies is dus: wacht zo lang mogelijk met de aankoop van babyschoentjes!

Tip 1

Is de tijd dan toch gekomen om tot aankoop over te gaan, plan je koopuitstap dan, net zoals voor jezelf trouwens, in de namiddag! Ook kindervoetjes worden in de loop van de dag dikker... en dus groter. Het ergste voor je kind is dat het rondloopt met te kleine schoenen. Uit een studie blijkt dat maar liefst de helft van de kinderschoenen te klein wordt gedragen! Ga maar na bij jezelf wat een ongemak dat is!

Tip 2

Het advies voor wat de maat betreft, is het volgende: minstens 12 mm (dat is toch 1,2 cm!) en maximum 17 mm (bijna 2 centimeter!) groter dan de voet!

Tip 3

  1. Doe de zogenaamde 'Duimtest'! Druk met je duim ter hoogte, of beter gezegd, achter de grote teen van de kindervoet terwijl het rechtop staat. Je duim moet passen tussen het uiterste topje van de grote teen en de schoenenrand.
  2. Een creatiever middel is de 'Kartontest'! Weliswaar minder bekend maar uiterst functioneel: plaats je peuter op een stuk karton, trek met een pen de contouren van de voeten na. Neem de grootste afdruk van de twee natuurlijk, voeg daar vervolgens minstens 1,7 mm bij vanaf het langste teenpunt en knip uit. Neem dit pasmateriaal mee naar de schoenenzaak en leg het in de schoenen die je wil gaan kopen!
  3. Nog eenvoudiger maar alleen maar mogelijk bij kinderschoentjes met een losse inlegzooltjes: haal dat zooltje uit de schoen en plaats je kindje op die inlegzool dan zie je meteen of er teenruimte over is voor je kleine sloeber!

Deze 3 tips zorgen er in elk geval voor dat de maat goed is. Ze vertellen natuurlijk nog niets over de pasvorm van de schoentjes!

Tip 4

Tweedehands is best een optie voor kinderschoenen maar ... controle is noodzakelijk! Hoe ver zijn ze versleten? Hoe zit het met de buitenzolen? In hoeverre zijn deze versleten? Dit is in elk geval een reden om kinderschoenen niet via internet (eBay, Marktplaats enz...) te kopen want daar heb je (vooraf) geen controle. Dan ben je beter af met collega's, familie of vriendenkring ...

Tip 5

Duur is altijd beter? Dat zou in principe wel moeten maar is niet noodzakelijk waar! Bij merkschoenen betaal je immers ook 'de bekendheid' van de merknaam! Dan is het raadzamer om iets meer geld te besteden en een deskundige schoenenzaak op te zoeken. Er is altijd wel een schoenenexpert bij je in de buurt die de naam heeft 'gespecialiseerd te zijn voor peuters en kinderen'. Meestal heeft het personeel dan ook speciale scholing gevolgd met betrekking tot baby-, peuter- en kinderschoenen!

Tip 6

Kinderschoenen moeten niet en mogen zelfs niet overdreven stevig zijn! De stevigheid gaat vaak ten koste van de soepelheid van de materialen. En stijve schoentjes lopen nu eenmaal niet makkelijk, alleen al omdat de kans op knellen hier of daar toeneemt! Blaren aan de voetjes zijn zowiezo een alarmsignaal van knellende schoenen. Heel onaangenaam!

Nog andere babyvragen?

Links

Maattabel voor kinderkleding en kinderschoenen

Kinderschoenenoutlet