Kruiden:Bieslook

Bieslook (Allium schoenoprasum)

]

De bieslook is familie van de ui en de knoflook. Waarbij de stengels gegeten worden, en niet de bolletjes. Bieslook behoort tot de bekendere kruiden soorten, en wordt dan ook veelzijdig gebruikt. De meest bekende soort is de Allium schoenoprasum.

Waar is de Bieslook geschikt voor ?

Elke goede kok, zal verse bieslook binnen handbereik houden. Dit omdat het voor veel gerechten is, om in te verwerken, maar ook als garnering, kan in geen enkel restaurant de bieslook ontbreken. Zelfs bij mij, een iets mindere kok, staat de Bieslook binnen handbereik in de keuken. De smaak van de bieslook lijkt op die van de ui, maar dan veel lichter. Waardoor ook de mensen die de sterke uiensmaak niet graag hebben, wel de bieslook kunnen waarderen. Bieslook is goed toepasbaar in salades, verse dressings en sauzen. Ook in soepen komt de bieslook tot zijn recht. Er moet er dan wel aan gedacht worden, dat deze als laatste erin toegevoegd wordt, zodat de bieslook zo goed als rauw blijft.

Geneeskrachtige werking van Bieslook

  • Spijsvertering bevorderend
  • Vetafbrekend ( daardoor een positief effect op de cholesterol)
  • Bloeddrukverlagend
  • Vochtafdrijvend
  • Licht laxerend
  • Worm verdrijvend
  • Hoestempend
  • Energie gevend

Dit heeft wel tot gevolg, dat een teveel van dit kruid, slapeloosheid en rusteloosheid in de hand kan werken.

De geneeskrachtige werkingen zijn niet al te sterk, waardoor de Bieslook ook geliefder is om zijn smaak, dan om de geneeskrachtige werkingen.

Bieslook is een klein gewas en wordt niet groter dan 25 cm. Het meest gebruikte soort heeft paarse bloemen aan het einde van de stengels. Maar de bieslook is er ook met witte bloemen, maar deze plant is iets zwakker. De bieslook stengeltjes komen vanuit kleine bolletjes omhoog. En zijn een soort kleine holle pijpjes. Bieslook is een erg makkelijke plant om te kweken, zowel op humusrijke als op schrale gronden doet dit kruid het goed. Ook maakt de standplaats van licht dit kruid niet veel uit. En kan dus zowel in de schaduw als in de zon worden gekweekt.

Bieslook vermeerderen

Zowel door zaaien als door scheuren kan de bieslook vermeerderd worden. Het vermeerderen door scheuren geeft de voorkeur en is bij dit plantje erg makkelijk, doordat de bolletjes zich makkelijk van elkaar af laten trekken. Het beste resultaat wordt verkregen door te scheuren in het voorjaar. Als de paarse bloemetjes uitgebloeid zijn, dan kan er ook zaad gewonnen worden. Het zaad van de bieslook komt doorgaans goed op. Wel moet bij het zaaien opgelet worden, dat de grond goed vochtig wordt gehouden. Duidelijk is, dat voor echt iedereen het mogelijk is om de Bieslook te kweken, van alle kruiden is deze denk ik wel het makkelijkste te kweken, zowel binnen als buiten.

Een weetje

Volgens een oud volksgeloof zou bieslook helpen bij een kater, maar wat hiervan waar is durf ik niet te zeggen, maar het is het proberen waard, want het eten geeft in ieder geval weer wat vitaminen aan je lichaam, die je na al dat drankgebruik hoe dan ook goed kan gebruiken.

Lees ook:

Nog meer info over bieslook kweken

Deze pagina is mogelijk gemaakt met behulp van Hoveniersbedrijf Heerde