Kruiden:Kervel

Kervel, een dichte plant

Kervel is een door haar bladvolheid een dichte plant. Er komen witte bloemschermen in. Die vrij lang bloeien.

De Myrrhis odorato, meestal de echte Kervel genoemd

De meest gebruikte. De Myrrhis odorato. Deze kervel meestal Echte kervel genoemd, deze heeft en licht anijsachtige smaak, en wordt in de keukens ook het meest gebruikt.

De Roomse kervel kan in de keuken de Echte kervel wel vervangen, maar is toch anders van samenstelling. In een culinaire tip, las ik dat het dan raadzaam is, om dan op 4 delen roomse kervel, 1 deel peterselie gebruikt zou moeten worden.

Persoonlijk vond ik die tip erg handig, omdat mijn Roomse kervel elk jaar, zonder veel onderhoud vanzelf weer terugkomt, en de eenjarige Echte Kervel, elke keer opnieuw gezaaid dient te worden. Mijn voorkeur gaat dan ook uit naar de Roomse Kervel in een mooie plantenborder.

Kervel in gebruik

Waar kervel voor gebruikt kan worden Kervel staat er uiteraard om bekend, dat het een goed kruid is voor in de soep, zo goed zelf, dat er ook wel kervelsoep wordt gemaakt, waarvan kervel dus het hoofdbestandeel is. Dat is toch wel het meest bekende gebruik. Maar het kruid is ook geschikt om in salades en sauzen te verwerken. En om thee van te zetten, die door de anijsachtige smaak ook prima smaakt.

Werking van kervel

  • Kervel is urineafdrijvend
  • kervel is bloedzuiverend
  • Kervel werkt tegen steken in de zij
  • Kervel werkt tegen wormen
  • Kervel stimuleert de eetlust
  • kervel bevorderd zweten

Daardoor goed tegen jicht, galstenen,waterzucht en/of geelzucht ( 3 kopjes kervelthee per dag)

  • tegen keelpijn ( gorgelen)
  • huiduitslag, en op wonden

Er direct als kompres opleggen, of een aftreksel in het badwater gebruiken.

Roomse Kervel

De geneeskrachtige werking zoals hierboven beschreven, is het meest vertegenwoordigd in de Roomse kervel. Dus de Anthriscus cerefolium Terwijl de meest gebruikte in de keuken de myrrhis odorato is. Omdat deze de anijsachige smaak heeft.

Let hier dus op bij gebruik, want ondanks dat het familie van elkaar is, laat de latijnse naam ons wel zien, dat het om een andere plant gaat.

Kervel groeit het makkelijkste op plekken waar het halfschaduw is, halfzon. Op wat schrale grond. Die wel goed vocht doorlatend moet zijn. De bloeitijd is erg lang (van mei tot eind juli) wat ook een mooie sierwaarde geeft aan plant. En de plant dus voor bijna elke tuin geschikt maakt.

De echte kervel (Anthriscus cerefolium) kan uitgroeien tot een behoorlijke plant tot wel 100 cm hoog en vrij breed in omvang.

Kervel vermeerderen

De Myrrhis odorato ( kervel ) Moet vermeerderd worden door middel van zaad, omdat het om een eenjarige plant gaat, en dus weer aan het einde van het seizoen zal afsterven. Verstandig is dan ook, om op tijd het zaad ervan te winnen. De Anthriscus cerefolium is een vaste plant en kan vermeerderd worden door de plant te scheuren of door te zaaien.

Waarschuwing plant lijkend op de (Roomse) kervel

In het wild komt een plant voor die erg veel op de kervel lijkt, dit is de Dolle kervel. Deze heeft dan ook zijn naam te danken aan het feit, dat als de koeien er teveel van eten, dat zij zich gedragen alsof ze dronken zijn. Dit geeft al aan, dat het hier om een (licht) giftige plant gaat.

Lees ook:

Deze pagina is mogelijk gemaakt met behulp van Hoveniersbedrijf Heerde