Kunnen blinde mensen zien in hun dromen

Dromen

Elke nacht heeft iedereen wel een paar dromen. Zelfs als je nooit een droom kunt onthouden, is het zeker dat je ze wel hebt gehad. Dromen kunnen heel levendig zijn en beelden, geluiden en zelfs gevoelens bevatten. Dromen kun je ook wel bevatten als een soort film waar je zelf in meespeelt. Maar hoe zit het dan met blinde mensen? Hebben zij dezelfde dromen als wij?

Waarom dromen mensen?

Om antwoord op deze vraag te kunnen geven, moeten we ons eerst verdiepen in het fenomeen dromen. De wetenschap is er nog niet helemaal over uit maar waarschijnlijk heeft het dromen te maken met het verwerken van alle informatie die je op een dag binnen hebt gekregen. Op deze manier kun je gebeurtenissen een plekje geven en afsluiten. Je droomt dus vaak over gebeurtenissen die je eerder hebt meegemaakt. Vaak kunnen dit hele kleine dingen zijn die je in het dagelijkse leven misschien niet eens bewust hebt opgemerkt. Onderbewust blijven vaak kleine dingen hangen. In onze dromen worden die dan vaak uitvergroot of in een andere context geplaatst. Hierdoor kunnen we dromen vaak niet plaatsen. Overigens kunnen gebeurtenissen ook associaties met andere beelden oproepen. Het verband hiertussen is voor een leek vrijwel niet na te gaan. Een voorbeeld hiervan is een droom waarbij je tanden of haren plotseling uitvallen. Er wordt geloofd dat deze gebeurtenis samenhangt met een gevoel van onzekerheid of de angst om je kracht of aantrekkelijkheid te verliezen.

Droomt iedereen?

Dromen zijn gebeurtenissen die je tijdens je slaap in je gedachten beleeft. Een dergelijke belevenis bevat beelden, gedachten, geluiden en gevoelens en kan daarom een heel reële gebeurtenis lijken.  Onderzoek heeft aangetoond dat iedereen droomt. Sommige mensen kunnen zich echter hun dromen niet herinneren als ze wakker worden. Als je licht slaap, word je 's nachts wat vaker wakker. Hierdoor herinner je je dromen wat beter dan mensen die erg vast slapen. Wil je graag je dromen onthouden? Maak er een gewoonte van om 's ochtends, direct als je wakker wordt, je droom op te schrijven. Per nacht dromen mensen ongeveer 25% van de tijd dat ze slapen. Overigens is onlangs aangetoond dat zelfs dieren dromen hebben.

Blinde dromen

Alle mensen, jong of oud, dromen. Het is dus een feit dat ook blinde mensen dromen. Maar hoe ervaren zij dan zo'n droom? Zien zij ook beelden in hun dromen of is dit voorbehouden aan mensen die kunnen zien? Onderzoek onder blinde mensen heeft aangetoond dat mensen die hun gehele leven blind zijn geweest, dromen hebben die geluiden, spraak en gevoelens bevatten. In principe hebben zij dus dezelfde dromen als wij alleen ontbreekt het beeld hierin. Mensen die echter na hun vijfde jaar blind zijn geworden, dromen wel in beeld. Dromen kunnen dus deels gebaseerd zijn op herinneringen. Blinde mensen dromen wel vaker over gesprekken terwijl dit bij mensen die wel kunnen zien minder vaak voorkomt. Dit bewijst dus dat dromen voortkomen uit eigen ervaringen en indrukken en geen spinsel van onze hersenen zijn.

Dromen en hun betekenis

De meningen zijn verdeeld over de vraag of dromen een betekenis hebben. Er zijn mensen die geloven dat een droom geen enkele betekenis heeft. Andere mensen geloven dat dromen aangeven wat er in je onderbewustzijn leeft. In sommige gevallen kan dit leiden tot inzichten die je eerder niet had. Aan veel aspecten uit dromen wordt door deze mensen een bepaalde uitleg verbonden. Droom je bijvoorbeeld wel eens dat je plotseling naakt bent? Dan kan het zijn dat je een gevoel van kwetsbaarheid of onvoorbereidheid hebt. Op internet zijn vele sites te vinden die je dromen uitleggen.

Conclusie

Blinde mensen hebben net als ieder ander normaal mens dromen. Afhankelijk van wanneer de blindheid is opgetreden, dromen blinde mensen met of zonder beeld.