Kunnen we een kurkvloer zelf installeren

Inleiding

Is kurk een materiaal dat zowel geschikt is als vloer-en/of wandbekleding in alle kamers van onze woning? Is dit natuurvriendelijke materiaal als vloerbekleding gemakkelijk zélf te installeren en welke voorschriften dienen we in  acht te nemen als we onze kurkvloer perfect willen onderhouden? 

Uitzonderlijke isolatiewaarde

Kurk speelt vandaag perfect in  op de huidige trends in de sector van de binnenhuisinrichting. Van sober strak tot rijkelijk gedetailleerd, van grote kurktegels tot opvallend smalle parketstroken: dit natuurproduct heeft alle troeven om aan de grillen van  de meest veeleisende consument moeiteloos te voldoen. Het eerder oubollige en afstandelijke karakter van kurk, maakt de jongste jaren plaats voor een oneindige keuze in kleuren eigentijdse dessins.

Kurk is een materiaal dat ook meer en meer wordt gewaardeerd voor zijn uitstekende thermische isolatie. Kurkkorrels nemen immers de omgevingswarmte op en houden deze opvallend lang vast, waardoor het oppervlak altijd aangenaam warm aanvoelt. Kurkschors is dan ook niet voor niets een van de oudste, bekende isolatiematerialen. Eén millimeter kurk heeft dezelfde isolatiewaarde als vier centimeter beton. Door het gebruik van kurk als vloer-en/of wandbekleding bespaart men dus ook fors op zijn verwarmingskosten.

Een ander niet geringe voordeel van dit materiaal, is ongetwijfeld zijn  haast uitzonderlijk geluidsabsorberend vermogen. Lawaai weergalmt niet, loopgeluiden worden sterk afgezwakt en trillingen worden geabsorbeerd. Ideaal dus voor zowel speel-als studeerkamers, bureaus en slaapkamers.

Slijtvaste toplaag

Kurkvloeren en wanden gaan meteen ook een mansenleven lang mee. Dit uitzonderlijk duurzame materiaal kan  dan ook tegen méér dan één stootje. Dit heeft kurk voornamelijk te danken aan zijn ronduit unieke structuur en aan zijn slijtvaste toplaag. Kurk wordt immers niet voor niets gebruikt voor automotoren, voor start-en landingsbanen voor vliegtuigen en zelfs voor warmte-isolatie in ruimtesondes.

Kurk is tevens erg veerkrachtig, zijn celstructuur is vergelijkbaar met een honingraat: elke kubieke centimeter bestaat uit maar liefst veertig miljoen cellen. De ruimte daartussen is gevuld met een erg vluchtige stof, vergelijkbaar met lucht. Daardoor keert dit materiaal steeds naar zijn oorspronkelijke vorm terug, zelfs wanner men er met hoge hakken op loopt. Kurk absorbeert ook schokken. Dat is meteen ook goed nieuws voor onze lichmelijke conditie. Lopen op kurk zorgt voor een belangrijke drukverlichting van voeten, benen, gewrichten en rug.

Het kliksysteem

Nog een niet te onderschatten voordeel is ongetwijfeld dat we kurkvloeren gemakkelijk zelf ikunnen nstalleren installeren. Men kan dit volgens het kliksysteem, uit te voeren boven een bestaande, vaste ondergrond. Men dient dan in de eerste plaats alle plinten uit de kamer te verwijderen. Aangezien kurk méér dan één centimeter dik is, moeten we misschien vooraf ook de deuren die in de kamer uitkomen én de deurlijsten een beetje inkorten.

Voor de aanleg van de kurkvloer dient men nauwgezet na te gaan of de ondergrond perfect droog is. Op deze ondergrond wordt eerst een plastiek folie gelegd, waarna de klikpanelen kunnen woden aangebracht. Eens de kurkvloer in elkaar geklikt, kunnen de plinten opnieuw worden  geplaatst.  Wanneer bestaande plinten niet kunnen verwijderd worden, dan kan men de ontstane tussenruimte tussen de plint en het laatste klikpaneel afgewerken met een kwarrtond profiellatje. Een dergelijke zwevende en dus niet gelijmde kurkvloer,  dient niet noodzakelijk te worden gevernist en biedt het voordeel dat men er onmiddellijk mag op lopen. Dit kliksysteem is niet geschikt om te gebruiken in vochtige kamers en dus zeker niet in badkamers.

Een kurkvloer kleven

Men kan een kurkvloer ook kleven, maar dit is lang niet zo eenvoudig dan het hierboven beschreven kliksysteem. Men dient zich vooraf uitvoerig te informeren en terdege voor te bereiden, zeker wanneer men deze karwei nog nooit eerder uitvoerde. Bij twijfel of onzekerheid, is dit beslist een werk voor vakmensen.

Voor het kleven van de kurkvloer moet men de ondergrond perfect  egaliseren, en zowel het snijden als het lijmen zijn werkjes die met veel zorg dienen te worden uuitgevoerd. Bovendien dient bij het kleven de vloer met vernis te worden behandeld. Deze vernislaag moet minstens 48 uur uitharden, voor men er de meubels mag op plaatsen.

Eenvoudig in onderhoud

Een kurkvloer is zeer eenvoudig in  onderhoud. Een stofzuigbeurt of het schoon vegen met een microvezeldoek volstaat. Wil men de kurkvloer toch dweilen, dan mag men hier zo weinig mogelijk water gebruiken. In een  kamer met een kurkvloer moet de luchtvochtigheid steeds schommelen tussen 35 en 65 procent. Kurk verbleekt door rechtsreeks zonnelicht, een geschikte zonnewering is dus een aanrader.

Is men van plan om vloerverwarming te installeren, dan moet men hierbij rekening houden dat kurk de warmte tegen houdt vanwege zijn uitstekende isolerende eigenschappen. Eens de vloer volledig opgewarmd, zal hij deze warmte ook langer vasthouden.

Conclusie

Het is best mogelijk om een kurkvloer zelf te leggen als je een beetje een handige Harrie bent. Anderzijds: een vloer is, in principe althans, voor je leven of tot je hem beu bent. In die zin is het geen slecht idee om e.e.a. aan de vakman over te laten. Immers: ieder zijn vak! Kost een paar euro's meer maar dan heb je ook wat!


Reacties (0)

Reageer
Geen resultaten gevonden