Kurkuma.Een superkruid

Kurkuma is een kruid. Misschien ken je het al als ‘geelwortel’. Misschien heb je er nog nooit van gehoord. Het is een kruid dat al duizenden jaren in het oosten word gebruikt. In eerste instantie natuurlijk in de keuken maar steeds vaker ook in de klinieken, omdat er heel veel geneeskundigen kracht uitgaat van dit kruid. Dit is overigens bij heel veel kruiden zo. Maar kurkuma kun je eigenlijk wel een ‘super’ kruid noemen. Tijd om er eens iets over te schrijven dus.

Wat is kurkuma.

Kurkuma staat onder meerdere namen bekend. De Latijnse naam van deze plant is Curcuma Longa en in India word het Haldi genoemd. Maar je kunt dit kruid ook vinden onder de volgende benamingen: Koenjit, Kunyit, Koenir, Turmeric, Pallilo, Geelwortel, Gele Gember, Curcuma en dus Kurkuma.

Het is bij ons in het westen niet zo bekend als bijvoorbeeld paprika of peper of nootmuskaat. Maar in het oosten is dat heel anders en staat kurkuma iedere dag op het menu. Dit komt door de vele toepassingen waarvoor dit kruid kan worden gebruikt. In de eerste instantie wordt dit gele kruid veel gebruikt om rijst en andere oosterse gerechten geel te kleuren, want kurkuma is een geel kruid dat ook bijvoorbeeld in kerrie en mosterd zit, alleen dan in kleine hoeveelheden, net genoeg voor de kleur.

Geneeskracht.

Wat nog belangrijker is dan de kleur, is de geneeskrachtige werking die kurkuma heeft. Het kan bij veel ziektes worden aangewend als medicijn.

Kurkuma werkt ontstekingsremmend en heeft een antioxidante werking. In de Ayurvedische geneeskunde word kurkuma al van oudsher voorgeschreven bij oogklachten, reumatische pijnen en hoest. Maar ook bij darmpoliepen, dikke darm kanker, alvleesklierkanker, aderverkalking, psoriasis, de ziekte van Cröhn, astma, suikerziekte en meer. Er zijn recente studies geweest die hebben aangetoond dat kurkuma de lever kan beschermen tegen giftige stoffen die hepatoxisch zijn. Ook patiënten met alvleesklierkanker vonden al baat bij het gebruik van 8 gram kurkuma p/dag. Evenals patiënten met diabetes(suikerziekte) en Colitis Ulcerosa. Zelfs de ziekte van Parkinson is al genoemd i.v.m. kurkuma. Opvallend is ook dat ziektes als dementie en prostaatkanker in India zelden tot nauwelijks voor komt. Dat is dan ook de reden dat je dit kruid gerust een superkruid of supervoedingsmiddel kunt en mag noemen.

In India is het onder de bevolking heel gewoon dat iedere dag een halve tot een hele theelepel kurkuma word ingenomen. Het bevordert de complete spijsvertering, is vriendelijk voor de maag en helpt ook tegen het ‘volle’ gevoel wanneer je wat te zwaar getafeld hebt. Kurkuma kan dat helpen om de peristaltiek van de darmen te bevorderen.

Tip!

Wanneer je Kurkuma in een gerecht gebruikt, gebruik dan ook áltijd peper. Want kurkuma wordt namelijk niet zo goed door het lichaam zelf opgenomen. Dit verandert wanneer het wordt gecombineerd met peper, waardoor de opname met 1000x verhoogd wordt.

Gebruik iedere dag wat kurkuma.

Kurkuma kun je bijna overal in verwerken. Het heeft een mild bittere smaak en is familie van de gember(ook al zo gezond). Je kunt er dus rijst geel mee kleuren, maar het kan zelfs worden gebruikt als verfstof om textiel mee te kleuren. Dat doen ze dus in het oosten. Nou, als dat niet veelzijdig is?

Verder zou je kurkuma kunnen verwerken in een smoothie. Zoals Henk Mutsaers dat laat zien in een filmpje dat je hier kunt zien. ‘de supersmoothie’… is heel erg gezond. Maar je kunt het ook in sausjes doen, in soepen, op vlees en groenten e.d.

Vind je dat allemaal maar niks, dan kun je kurkuma altijd nog nemen als supplement. Al is het verse en in voeding verwerkte gebruik natuurlijk altijd eerder aan te raden. Niets is zo goed als onbewerkt en vers gebruik van voedsel en kruiden. Maar, het is een optie om het dan toch als supplement in te nemen. Ga daarvoor dan naar de reform of natuurwinkel en laat je gelijk nog wat meer inlichten over dit bijzonder gezonde kruid.