Lavendel snoeien

Lavendel een van de bekendste planten

Lavendel is een van de meest verkochte en gekweekte planten. Dat is ook niet verwonderlijk. De Lavendel is een zeer mooie tuinplant. Het grijze blad steekt zowel in de zomer als in de winter mooi af. Ook blijft het blad zijn kleur houden in de winter, wat zeker in de saaie winters wel een voordeel is. Dan bloeit de Lavendel ook nog eens met prachtige blauw/paarse bloemen. Deze bloemen prijken mooie boven de plant uit en zijn dan ook zeer goed te bewonderen. Naast de sierwaarde die de Lavendel heeft komt er dan nog een waarde bij. De lavendel geurt heerlijk. Het is een van de meest bekende bloemengeuren. De Lavendel werd dan ook al als een van de eerste bloemen gebruikt voor het maken van parfums. Ook nu nog gebruikt men deze geur in de pafum industrie.

Snoeien houdt Lavendel mooi

Veel mensen hebben de Lavendel ooit in de tuin geplaatst, maar weten niet hoe ze die moeten snoeien. Wil je echter echt mooie lavendel in de tuin. Liefst die het hele jaar er goed uit ziet, dan moeten we de lavendel wel snoeien. Ook is snoeien van de lavendel belangrijk tegen de veroudering van de lavendel. De lavendel is een halfheester. De Lavendel zal onderaan dan ook verhouten. Wanneer we dit niet voor zijn, zal de Lavendel een wild uitziende plant gaan worden. Het wordt dan eigenlijk een rommelig klein struikje.

Lavendel moet al je al jong snoeien

Het is bij lavendel snoeien heel belangrijk dat er heel vroeg mee wordt begonnen. Wanneer de Lavendel al te oud is voor de eerste keer snoeien, dan is de plant al niet meer goed te snoeien. De delen die verhout zijn, kunnen niet meer gesnoeid worden. Ook kun je niet helemaal tot op het hout snoeien. Er moet dus worden voorkomen dat de Lavendel teveel verhout.

Wanneer en hoe moet je Lavendel snoeien ?

De lavendel kan 2 maal per jaar gesnoeid worden. Het gaat dan om verschillende snoei. De eerste snoei gebeurd in het voorjaar. De lavendel snoeien dient dan om de plant vol te krijgen. Ook om ervoor te zorgen dat het onderste gedeelte niet teveel gaat verhouten. De lavendel wordt dan terug gesnoeid tot bijna op het hout. Er moet wat van de jonge twijg blijven zitten, anders loopt de lavendel niet meer uit. Deze snoei gebeurt in het voorjaar. Bij jonge stuiken is het goed om dit al vanaf het eerste jaar al vaak te herhalen. De uitlopers van onderaf worden er dan veel meer. Met name elke keer de topjes eraf knippen werkt hier goed voor.

De tweede snoei gebeurt direct na de bloei. Het betreft dan een snoei om de bloemen eruit te snoeien. Waarbij een klein stukje van de topjes mee geknipt kan worden. Deze najaar snoei, mag nooit erg diep zijn. De lavendel zou anders in de winter bevriezen. De lavendel is tenslotte geen inheemse plant. Lavendel komt alleen de winter door wanneer de plant goed sterk is.

Lavendel snoeien