Lavendel stekken

Waarom lavendelplanten stekken?

Lavendelplanten zijn erg mooi en vooral in een lange rij naast het tuinpad of in een groep bij elkaar. Maar met name de hele mooie soorten zijn al gauw een paar euro per stuk en met een beetje tuinpad is de bodem van je portemonnee al gauw in zicht. Wat dan? Stekken is een goede oplossing om op een simpele, goedkope manier aan een groot aantal plantjes te komen, en het levert ook nog veel voldoening daarbij.

De start - het juiste exemplaar

Als eerste kijk je in je buurt bij vrienden of kenissen of je onderzoekt je eigen tuin naar een mooi exemplaar. Een plant van een jaar oud kan circa 10 nieuwe plantjes opleveren, maar een wat oudere plant levert algauw 25 stekjes of meer op.

Mocht het niet lukken in je naaste omgeving dan kijk je bij het tuincentrum en er is zelfs een kwekerij die is gespecialiseerd in lavendel. Zonder meer dat je daar een favoriet tussen vindt! Probeer in ieder geval een plant te vinden die nog niet is gesnoeid om goede stekken af te kunnen nemen.

Het betere stekwerk

De beste periode voor een stek die je binnenshuis opkweekt is augustus. Je gebruikt de lavendelplanten van je keuze. In deze plant komen waarschijnlijk verschillende soorten stengels voor. Stengels met bloemen, stengels die verhout zijn en halfhouten stengels (flexibele stengels die buigbaar zijn). De laatste soort (halfhouten) stengels zijn degene die je gebruikt bij het stekken. Vul een bak met stek/zaai grond. Zelf geef ik de voorkeur aan een bak met vakverdeling, maar dit is niet noodzakelijk. Bevochtig de grond. Met een scherpe snoeischaar (zodat je een recht snijvlak hebt, bij een gerafeld snijvlak heb je meer kans op infecties en dus een mislukking van je stek), knip je de stengel af, waarbij je een lengte overhoudt van ongeveer 10 cm. Verwijder de bladeren van de stengel, waarbij je alleen de bovenste overhoudt. Mocht het een oudere plant betreffen en de bladeren groot zijn dan kun je ze halveren om het stekproces te verbeteren.

Maak ter voorbereiding met bijvoorbeeld een satéprikker een gat in de potgrond. Je kunt ervoor kiezen om stekpoeder te gebruiken (dat is te koop bij het tuincentrum), maar dat is bij lavendel niet perse noodzakelijk. Mocht je het willen gebruiken dan doop je de stengel in water en vervolgens in de stekpoeder. De stengel kan in het voorbereide gat worden gestopt. Vervolgens zacht aandrukken en op een warme plaats, maar niet in direct zonlicht wegzetten. Elke dag controleren of de grond nog vochtig genoeg is. Wanneer dit niet het geval is, de grond bevochtigen. Probeer hierbij zo dicht mogelijk bij de voet van de plant te gieten. Wanneer de plant te vochtig wordt bevordert dit de kans op schimmelgroei. Ook het gebruik van afscherming bijvoorbeeld door een plastc bak of folie is om die reden ook niet gewenst. Daardoor is er te weinig luchtcirculatie in combinatie met een vochtige omgeving levert dit ook een gunstig klimaat voor schimmels op. Na een week of 3 ontstaan er wortels, zet de planten vervolgens over naar een eigen pot.

En dan genieten

In het voorjaar kun je de planten, na afharden, in de tuin plaatsen. Loop op een warme zomeravond langs je planten en ruik het lavendelaroma. Puur genieten.