Leidraad voor een goed persbericht

Iets te melden en je weet niet hoe? Maak zelf een persbericht en vindt het als een krantenartikel of als een bericht op internet terug. Bedenk wel dat zo’n bericht pas inhoudt krijgt als het de juiste informatie bevat. Onderstaand een beperkte leidraad, waarmee je al een heel eind uit de voeten kunt.

Het grote voordeel van het schrijven van een persbericht is dat je je eigen nieuws op je eigen manier naar buiten brengt. Maar kijk niet raar op als in een eventuele conflictsituatie het journalistieke principe hoor-tegenhoor wordt toegepast. Dan loop je kans dat de tegenpartij probeert om jouw nieuws naar zijn hand te zetten.

Wie, wat, waar en wanneer

In een goed persbericht moet de oplettende lezer altijd antwoord kunnen geven op de woorden wie, wat, waar en wanneer.

Onderwerp

Bepaal bij jezelf over welk onderwerp je wilt gaan schrijven en bedenk goed welke informatie wel en welke informatie hierbij niet nuttig is.

Personen

Als je verwijst naar personen, is het duidelijk als de naam en de functie naast elkaar genoemd worden. Zo voorkom je dat er ‘ruis op de lijn’ ontstaat. Als mensen meerdere functies bekleden, is het beter om expliciet te melden vanuit welke functie de zegsman spreekt. Bijvoorbeeld als voorzitter van de plaatselijke politieke partij en niet als raadslid. Of als secretaris van de voetbalclub en niet als eigenaar van een succesvol plaatselijk bedrijf en ga zo maar door. Hou deze informatie ook strak en terzake doende.

Getallen

Als het om financiën, oppervlakten of andere getallen gaat, is het handig om deze altijd even objectief te laten controleren. Vooral als het om ingewikkelde berekeningen gaat, kan een nulletje meer of minder heel veel verschil maken. Bij fouten in de berekening wordt een bericht ook direct als ongeloofwaardig gezien en zal het niet de gewenste aandacht genereren.

Duidelijkheid

Als er moeilijke woorden, al dan niet teveel branche-eigen woorden, worden gebruikt, wordt een persbericht als onduidelijk ervaren. Gewoon helder Nederlands zonder al teveel ‘zullen en zallen’ en wollige taal leest het best en maakt dat de boodschap helder en duidelijk wordt beschreven. Vermijd afkortingen als enz. en schrijf voor een eerste keer namen van bedrijven, stichtingen en politieke partijen voluit, gevolgd door de afkorting tussen haakjes. Bijvoorbeeld Partij van de Arbeid (PvdA). Daarna kan de afkorting volstaan.

Tijdsaanduiding

Begin nooit met ‘aanstaande maandag’ of ‘afgelopen vrijdag’ of ‘maandag 4 februari’. Heel veel schrijvers van persberichten maken deze fout, waardoor de journalist die het bericht verwerkt direct de eerste zin al om moet gooien. Hou het kort Hou het bericht kort en zorg ervoor dat iedere mededeling in een nieuwe zin geplaatst wordt. Een zin die maximaal twintig woorden omvat leest beter dan een zin met drie komma’s.

Afsluiting

Sluit een persbericht altijd af met de naam, adres, woonplaats, mailadres en webadres van de onderneming die het persbericht naar buiten brengt. Verwijs naar de eventuele voorlichter en zet zijn telefoonnummer en mailadres ook nog eens separaat onder het geschrevene. Vermeld bij bijgesloten foto’s of er copyright op zit en eventueel wie op de foto staan.