Leren om geweld te overwinnen

Het geweld in onze samenleving neemt toe

De afgelopen jaren is het geweld in de samenleving erg toegenomen. In de kranten en op het nieuws hoor je veel over gewelddadige acties tegen de mensheid. Hieronder geven we wat voorbeelden van de afgelopen tien jaar uit Nederland en de rest van Europa.

Gewelddadig nieuws

Op 13 januari 2004 schoot Murat D op het Terra College in Den Haag zijn conrector Hans van Wieren dood. Op 9 april 2011 kwam Tristan van der Vlies gewapend het winkelcentrum Ridderhof in Alphen aan den Rijn binnen. Hij schoot in het wilde weg om zich heen en doodde zeven mensen. Zestien mensen raakten gewond. Na afloop van zijn daad pleegde hij zelfmoord.

In de zomer van 2011 op 22 juli pleegde Anders Behring Breivik een aanslag in het centrum van de Noorse hoofdstad Oslo. Hierbij vielen 7 doden. Tevens ging hij vermomd als politieman op weg naar het eiland Utøya. Daar schoot hij in het wilde weg ook nog eens 84 jongeren dood tussen de 14 en 25 jaar.

Geweld als amusement

In onze samenleving wordt heel dubbel met agressie en geweld omgegaan. Enerzijds is er de verbijstering en afschuw over het toenemende geweld in de samenleving. Anderzijds kijken veel mensen, met name jongere mannen in de bioscoop, op de tv en op DVD's naar gewelddage films voor hun plezier. Films waarin onmenselijkheden een lustobject zijn.

Hetzelfde geldt ook voor de populatiteit van de computer- en videospellen. Daar zijn wapens, de ander neerschieten of verwonden en opspattend bloed de belangrijkste ingrediënten van het spel.

Amerikaanse psychologen lijken inmiddels te kunnen aantonen dat er bij de brute videospelen iets ingrijpends in de hersenen gebeurt. Het roept vooral agressieve gedachten en ideeën op. Het thema in dergelijke spellen is steeds hetzelfde. Er wordt mij iets aangedaan. Ik moet wraak nemen, anders ben ik een loser. Ik los het probleem op met geweld. Waarom wordt geweld op tv en in spelletjes voor jonge kinderen kinderen juist afgeraden? De belangrijkste reden hiervan is, dat zij het verschil tussen de werkelijkheid en fantasie nog niet goed van elkaar kunnen onderscheiden.

De agressie in jezelf

Wordt het geweld in de samenleving ons alleen maar aangeleerd door actiefilms en agressieve spelletjes? Nee, de toenemende agressie valt in ieder mens waar te nemen. Als iedereen bereid is om eerlijk naar zichzelf te kijken, kunnen we allemaal weleens agressief reageren. Vooral als dingen niet gaan zoals wij willen. Het kan komen door een psychische aandoening, maar niet iedereen beheerst de kracht om zijn geweldsimpulsen te kunnen beheersen. De opgekropte woede en boosheid in de mens wil naar boven komen. Het laat zich niet langer wegdrukken en wil serieus genomen worden. We zullen er iets mee moeten doen, willen we geweld en agressie niet de boventoon in onze samenleving laten voeren.

Wat maak die agressie in ons los?

De aarde wordt beïnvloed door positieve en negatieve krachten. We moeten leren om beide krachten te beheersen. Voor de positieve is dit niet zo moeilijk, maar bij de negatieve gaat dit dus niet altijd zonder slag of stoot. We moeten dus leren om de negatieve krachten die onder andere onze agressie opwekken, de baas te worden. Als we dit geweldloos op kunnen lossen, dan kunnen we innerlijk enorm groeien.

Volgens de oude, spirituele of esoterische traditie zijn zowel de positieve als de negatieve krachten op aarde nodig voor onze groei en ontwikkeling.

Onder die negatieve krachten valt dus ook agressie en geweld.

Boekentip

Hans Stolp,De bijzondere tijd waarin we nu leven