Leven aan weerszijden van de Berlijnse Muur

Inleiding

De Berlijnse Muur werd opgericht op 13 augustus 1961, Jorien heeft daar in haar artikel 50 jaar Berlijnse muur al over geschreven. Mijn verhaal gaat echter over de periode dat de muur heeft bestaan en de impact die dit had voor de mensen die in de nabijheid van deze muur woonden en werkten, de periode 1961 tot en met 1989. De meest memorabele gebeurtenissen gedurende deze periode komen aan bod. Een overzicht van een achtentwintigjarige volksscheiding.

Overzicht

1961

Op 13 augustus werd begonnen met de bouw van de Berlijnse Muur, de Berlijners aan beide zijden sloegen het gebeuren verbijsterd gade en voelden het als een “Schock”.

1962

Dit was het eerste jaar van de grote ondergrondse tunnelvluchten. Schokkende beelden gingen rond de wereld van de stervende grensvluchteling Peter Fechter, die tussen beide muren doodbloedde, zonder dat er hulp kwam opdagen.

1963

Het bezoek US-President John F. Kennedy en zijn beroemde toespraak voor het Schöneberger Rathaus met de woorden: "Ich bin ein Berliner".

1964

Spectaculaire tunnelvlucht aan de Bernauer Strasse, de tunnellengte bedroeg 145 meter, en ging soms tot 12 meter diepte, 57 mensen wisten te vluchten. De bouw van de tunnel had zes maanden geduurd.

1965

Optreden van de Rolling Stones in West-Berlijn, omdat het concert te kort duurde, braken er na afloop rellen uit en werden er vernielingen aangebracht in de hele stad.

1966

In april 1966 werd in het stadsdeel Lichtenberg een nieuwe Kaufhalle geopend. Tot dan toe het modernste inkoopcentrum van de DDR.

1967

Leven in communes en studentenrellen deed ook in West-Berlijn zijn intrede.

1968

De inval van het Warschau-pact in Tsjecho-Slowakije, en het neerslaan van de "Praagse Lente", deden bij veel West-Berlijners de vrees ontstaan, dat dit ook hier zou gebeuren.

1970

Aan beide zijden van de muur wass er een tekort aan jonge arbeiders, door de economische groei. Een poging om deze met premies naar West-Berlijn te lokken, mislukt echter.

1972

Oost-Berlijners konden nu zonder visumplicht reizen naar Polen en Tsjecho-Slowakije.

1980

De woningnood in Oost-Berlijn was dermate groot, dat velen zich gedwongen voelden om oude leegstaande panden te kraken, "Schwarz wohnen" noemde men dit.

1984

Bezetting van Oost-Duitse vluchtelingen, van de "ambassade van West-Duitsland" in Oost-Berlijn.

1988

Bomaanslag op de Amerikaanse discotheek La Belle in West-Berlijn (3 doden, 250 gewonden).

1989

9 November de val van de Berlijnse Muur.

"Wiedervereinigung"

Omdat er op economisch gebied een groot verschil was tussen het rijke Westen en het arme Oosten, werd besloten om deze kloof te dichten door een zogenaamde Solidariteitsheffing, deze heffing was bedoeld om voor bepaalde tijd van kracht te zijn, maar is momenteel nog steeds actueel. Het wegwerken van het verschil tussen Oost en West is ook niet gelukt, hetgeen sommige voormalige Oost-Duitsers, de uitspraak ontlokt, dat het vroeger toch niet zo slecht was.

Nawoord

De Berlijnse Muur is inmiddels al weer 22 jaren verleden tijd, er is nauwelijks nog iets van aanwezig dat aan zijn bestaan herinnert. Direct na de val werden de muur stenen bijvoorbeeld als souvenirs verkocht. Voor de beeldvorming van de huidige generatie, zijn er plannen om een gedeelte te reconstrueren. Diegenen die hierop niet kunnen wachten, kunnen een bezoek brengen aan Nicosia in Cyprus, deze stad is verdeeld door een muur, aan de ene zijde zitten de Turken en aan de andere zijde de Grieken. Je ziet er zelfs de kogelhulzen nog liggen in de ruimte tussen de beide muren.


Reacties (0)

Reageer
Geen resultaten gevonden