Leven met een chronische ziekte

Leven met een chronische ziekte

Leven met een chronische ziekte is moeilijk. Je lijf doet niet wat jij wilt en je moet jezelf vaak door de dag heen slepen. Hoe kun je beter leven met een chronische ziekte en hoe leer je ermee omgaan?

Impact op je leven

Iets minder dan de helft van de Nederlanders heeft een chronische ziekte. Het verschilt wel ontzettend per persoon. Voor de één heeft een chronische ziekte nauwelijks impact op het dagelijks leven en voor de ander wordt het juist erg zwaar. Chronische ziekten zijn erg verschillend van aard en ook per persoon verschillend. De één heeft vrijwel geen last van bijvoorbeeld zijn of haar astma en de ander kan niet meer de dingen doen die hij of zij normaal altijd deed. De vraag is: hoe ga je hiermee om?

Hoe ga je met een chronische ziekte om?

Het is heel belangrijk om zo positief mogelijk te blijven. Hoe moeilijk dat soms ook kan zijn, is het belangrijk om dit toch te proberen. Waarom? Niemand voelt zich prettig bij een persoon die altijd negatief is. Mensen gaan je zien als een klager en vinden het niet meer gezellig om af te spreken. Je kan hierdoor vrienden kwijt raken of zelfs depressief worden omdat je geïsoleerd raakt. Pas als je ziek bent, merk je hoe waardevol familie en vrienden zijn in het leven. Het is ook belangrijk voor jezelf om positief te blijven. Zo is je leven een stuk makkelijker. Als je zelf positief blijft, kun je ook beter met de klachten van je chronische ziekte omgaan.

Dingen plannen

Pak je agenda erbij en plan minimaal 1 keer in de week iets leuks. Voor iemand die bijvoorbeeld heel moe is, is plannen lastig. Je weet nooit van tevoren of je die dag heel moe bent of niet. Plannen wordt moeilijk, maar het voordeel ervan is dat je wel een leuk vooruitzicht hebt en het zorgt ervoor dat je nog dingen blijft ondernemen. Je isoleert jezelf hierdoor niet. Plan bijvoorbeeld op zondag dat je met vrienden uit eten gaat of dat je thuis gaat koken met zijn allen. Dit zijn leuke dingen die toch ook simpel zijn. De activiteit mag natuurlijk ook niet teveel inspanning vergen, anders moet je het de dag later bezuren. Je moet het zo proberen te plannen dat het voor jou goed vol te houden is.

Het leuke van plannen is dat je een vooruitzicht hebt. Als je een slechte dag hebt, kun je denken aan het weekend, want dan heb je iets leuks gepland. Zo wordt de chronische ziekte draaglijker.

Conclusie

Blijf zo positief mogelijk. Mensen krijgen hierdoor bewondering voor je en laten je echt niet in de steek. Ze zullen je dan niet gaan zien als een klager. Voor jezelf is het ook belangrijk omdat je hierdoor beter met je klachten om kunt gaan. De klachten worden naar de achtergrond geschoven en je humeur naar de voorgrond. Plan minimaal 1 keer in de week iets leuks. Het moet iets zijn dat jij goed vol kunt houden en waar je naartoe kunt leven, ook al zijn het maar kleine dingen.