Leven zonder te kunnen ruiken

Inleiding

Er lijden naar schatting ongeveer 250.000 tot 300.000 mensen in Nederland aan anosmie. Als je anosmie hebt kun je niet ruiken en daardoor ook weinig proeven. Er is nog weinig bekend over anosmie. In het artikel Wat als je niet meer kunt ruiken kan je meer lezen over hoe de reuk werkt. Je kunt dan ook weinig proeven, alleen de basissmaken: zoet, zout, zuur en bitter. In dit artikel zal ik beschrijven wat er verandert als je anosmie hebt en hoe je er mee om kunt gaan. Ook zal ik wat tips geven waar je op kunt letten. 

Leven met anosmie

Omdat er nog weinig bekend is over anosmie, kun je rekenen op veel onbegrip bij mensen. Mensen weten niet wat voor een impact het op je leven heeft als je niet meer kunt ruiken. Er valt zoveel weg. Pas als je niet meer kunt ruiken weet je wat je mist. Vrijwel de gehele dag door gaat het over ruiken. Je loopt langs de bakker en ruikt heerlijk vers gebakken brood, je krijgt trek. Of in de koelkast stinkt het, dat komt door het eten wat bedorven is. Kortom geuren ruik je de hele dag. 

Op het moment dat je niet meer kunt ruiken, moet je een manier vinden om er mee om te leren gaan. Niet alleen het missen van geuren speelt hierbij een rol, maar ook je veiligheid komt in het geding. Brandalarmen zullen moeten worden aangeschaft en ook gasmelders. Gas heeft niet voor niks een geur gekregen om je te waarschuwen als het gas nog aanstaat. Ook moet je goed in de gaten houden, of eten niet bedorven is, je kunt het immers niet ruiken! Dit zijn de praktische zaken waar rekening mee gehouden moet worden. 

Mensen weten vaak niet hoe ze moeten reageren op het feit dat je niet kunt ruiken. Je zult vaak reacties krijgen van "ach het heeft ook zijn voordeel ruik je ook de nare geuren niet meer". Dit kan best pijnlijk zijn en lastig om mee om te gaan. Een tip hierbij is in je achterhoofd te houden dat het voor mensen moeilijk te begrijpen is wat het is, om niet meer te kunnen ruiken. Vaak weten ze ook niet wat voor reactie passend is. 

Niet kunnen ruiken kan je ook onzeker maken. Je weet niet zeker of je wel lekker ruikt en erger nog of je niet stinkt! Een tip hierbij is, chroom niet om naasten te vragen of je lekker ruikt. Ook is het belangrijk dat het mensen zijn die eerlijk durven zijn, zodat als je niet zo fris ruikt, ze dit ook gewoon zeggen!

Hoe kun je toch genieten van eten?

Doordat je alleen de basissmaken proeft en niet de aroma's valt er veel weg. Je kunt bijvoorbeeld niet proeven of je vlees of vis eet. Je eetlust kan hierdoor sterk verminderen. Om toch nog van je eten te kunnen genieten zijn hieronder wat tips beschreven.

Voor de meeste mensen die weinig kunnen proeven is het belangrijk dat het eten structuur heeft. Stampotten worden door mensen met anosmie niet als lekker ervaren. Vooral knapperig eten, of eten met een bite worden gegeten. Of juist heel zout of zoet eten. Hiermee moet je wel oppassen. 

Je kunt nog wel pittig eten proeven, zodat je eten toch nog wat smaak heeft. Ook is er een eetbare bloem die een smaak sensatie geeft. Deze bloem heeft meerdere benamingen zoals champagneblad, ABC-kruid, szechuan bottons of buzz bottons. Als je deze een half uur voor de maaltijd eet, krijgt je eten meer smaak. De bloemen geven een tintelend gevoel in de mond en kunnen ook in gerechten worden verwerkt. In het kookboek "Smaakvol en gezond eten met al je zintuigen" door Joke Boon staan meerdere recepten met deze bloem. De schrijfster van het boek heeft zelf ook anosmie en heeft de recepten daarop aangepast. 

Conclusie

Er verandert veel in je leven door anosmie. Praktische zaken waar je aan moet denken zijn: rook en gasmelders aanschaffen en letten op bedorven eten. Denk eraan dat, als je nare reacties krijgt dat mensen niet altijd weten hoe ze moeten reageren. Om toch te kunnen genieten van eten, kun je het boek aanschaffen "Smaakvol en gezond eten met al je zintuigen" door Joke Boon. Voor meer informatie over anosmie en lotgenoten contact kun je lid worden van de Anosmievereniging Nederland.

Bronvermelding:

  • Smaakvol en gezond eten met al je zintuigen door Joke Boon
  • Anosmievereniging Nederland www.ruikenenproeven.nl

Reacties (0)

Reageer
Geen resultaten gevonden