Liefde en seks zijn twee verschillende zaken

Liefde en seks

35755.jpegLiefde is een intense, ingrijpende ervaring die het middelpunt van iemands leven kan worden. Als je verliefd bent veranderen je opvattingen op vele gebieden. Alhoewel de mens biologische paarpatronen heeft, is seks iets ongeloofelijks als je verliefd bent. De meeste mensen zijn monogaam; ze geven er de voorkeur aan gedurende een langere periode samen te leven met een enkele partner. 

De liefdesbeleving

Als je verliefd bent verkeer je in hogere sferen. Je hart slaat sneller, je bent uitgelaten, je voelt je sterker, sneller en oneindig veel sensueler en seksueler. Als je samen bent is het goed, als je niet samen bent voel je je rusteloos en verdrietig. Zijn of haar welzijn en behoeften staan op de eerste plaats. Niks is teveel als het om de andere gaat. Bergen zou je verzetten voor hem of haar. Ook de seks iets ongeloofelijks als je verliefd bent  Een zoen kan je tot een orgasme brengen en alle goede raad over voorspel is maar onzin.

De seksuele beleving

Op het eerste gezicht lijkt het seksspel een gladjes verlopend proces, dat begint met geslachtsdrift en eindigt in het hoogtepunt,.

Maar zowel bij mannen als bij vrouwen zijn er drie duidelijk gescheiden fasen:

  • verlangen
  • opwinding
  • orgasme

Laten we deze fasen eens beter bekijken:

Seksueel verlangen: 

Geslachtsdrift of populair gezegd geil zijn betekent dat je zin hebt om te vrijen. Soms krijg je zomaar spontaan zin in seks en probeer je iemand te vinden waar je mee kan vrijen. Soms, ook al ben je er zo niet op uit, wordt je seksuele interesse gewekt omdat je iemand ontmoet die je aantrekkelijk vindt of omdat je in een bepaalde situatie terechtkomt.

Alle lusten, honger, dorst, vemoeidheid, slaap en zin in seks worden geregeld in de hersenen. Het seksuele verlangen ontstaat in een speciaal gedeelte van de hersenen in een gebied waar de emotionele gevoelens worden geregeld. Dit gebied bestaat uit ingewikkelde zenuwcircuits, en als deze geactiveerd worden krijg je zin in seks. De seksuele circuits in de hersenen zijn in de jeugd vrij passief. Het is pas in de puberiteit dat de produktie van androgenen toenemen bij zowel man als vrouw. Deze toevloed van androgenen activeert de sekscentra in de hersenen en zo krijgen we het vermogen om te verlangen naar seks.

De tweede en derde fase van de seksuele reactie:

De opwinding en het orgasme verschillen in zoverre van het verlangen dat ze gepaard gaan met lichamelijke veranderingen in de geslachtsorganen. Deze reacties waardoor de geslachtsorganen gereed gemaakt worden voor hun voortplantingsfuncties, wordt op gang gebracht door een automatisch reflex. Om de seksuele reactie goed te kunnen begrijpen, moeten we het begrip reflex verklaren.

Het lichaam staat onder invloed van een grote reeks reflexen die zorgen voor een aanpassing van veranderingen van buitenaf of binnenin. Als je bijvoorbeeld een vuilteje in je oog krijgt, knijp je automatisch je ogen dicht. Deze actie die het gevolg is van een reflex beschermt het oog tegen beschadiging. Er zijn allerlei soorten reflexen in ons lichaam, sommigen beschermen ons, anderen houden ons in evenwicht, coördineren onze bewegingen, of houden ons hart in gang en zorgen dat we niet verhongeren. Reflexen regelen de werking van spieren, klieren en bloedvaten.

De orgasmische reflex bij mannen en vrouwen

Het orgasme is een reflex die vanuit hetzelfde principe werkt als alle andere reflexen van het lichaam, zoals bijvoorbeeld de oogknipperreflex. Bij het orgasme zijn de sensorische eindorganen bij de man gelegen in de penishuid en bij de vrouw in de clitoris van belang. Het is een motorische zenuw die de spieren van de geslachtsorganen aanzet tot het produceren van een orgasme. Deze spieren die bij man en vrouw gelijk zijn liggen bij de man aan de basis van de peniswortel en bij de vrouw rondom de vagina.

Het orgasmisch reflexcentrum staat onder invloed van de hersenen. De hersenen bevatten zowel pijn- als genotsgebieden, die in verbinding staan met de reflexcentra van de geslachtsorganen. Zo kan je psychische toestand als je je seksueel vrij voelt ertoe bijdragen dat je gemakkelijker een orgasme bereikt. Maar als je problemen hebt, of om de één of andere reden geen zin hebt in vrijen, dan kunnen je hersenen het orgasme tegenhouden of minder plezierig maken. Deze blokkade heb je niet onder controle. 

Conclusie

Liefde en sex zijn twee verschillende zaken. Bij liefde draait alles om die ene persoon. Bij seks begint het gewoon met geslachtsdrift. Er zijn wel drie verschillende fasen bij de seksuele beleving, verlangen, opwinding en orgasme. Er zijn bijna geen verschillen tussen man en vrouw als het om seksuele reacties gaat.