LinkedIn voor beginners en leken

LinkedIn

Wie nog niet bekend is met LinkedIn komt wellicht van een andere planeet. Ikzelf werk er niet mee. Dat is een bewuste keuze. Ik moet echter wel het LinkedIn gedoe van mijn baas bijhouden. Dus enige kennis moet ik dan wel hebben. Voor mezelf en andere nog onwetenden: LinkedIn in een notedop.

Wat is LinedIn

  • Over wat het is kunnen we kort zijn: een internationaal netwerk sinds 2003. Niet zo maar een clubje: in 2011 telt LinkedIn meer dan 80 miljoen leden wereldwijd waaronder ruim 2 miljoen Nederlanders en 700.000 Belgen (op basis van het aantal profielen).
  • LinkedIn is ook niet zo maar een netwerkje, nee: alleen bestemd voor de zakelijke markt. De 'eenvoudige' werkvloer komt dus eigenlijk niet in aanmerking voor LinkedIn. Lid worden kan altijd want het is gratis (zie verder) maar als je geen gewicht in de schaal kunt werpen, heeft het geen zin om je aan te melden bij LinkedIn. • Alles in dit netwerk gaat in het Engels. Dat is logisch: de zakenwereld stopt niet bij de grenspaal.

De bedoeling?

In één woord: netwerken: je zakelijke familie zo groot mogelijk proberen te maken. De eerste zakelijke contacten zijn makkelijk gelegd: die heb je al in de fysieke wereld en plak je nu in de fictieve wereld van LinkedIn: leveranciers, collega's, studievrienden… Een avondje zitten en je eerste contacten en connecties zijn gelegd. Je bent nu 'ingelinked'.

De start

Maar je allereerste taak is je aanmelden en je eigen profiel invullen.

1. Een account maken

Dit doe je door op de knop Join now te klikken. Vul de pagina die je nu ziet zo waarheidsgetrouw en volledig mogelijk in. Heb je verschillende e-mailadressen denk dan goed na welk je wilt gaan gebruiken voor LinkedIn. Je e-mailadres wordt immers je log in-naam en alle bevestigingen, uitnodigingen enzovoort gaan er naartoe. Er is echter geen man overboord: alles wat je op deze pagina invult, kun je nadien altijd nog wijzigen, verwijderen, toevoegen…

2. Je profiel (profile) vervolledigen

Hierbij moet je dit profiel zien als een curriculum vitae bij een sollicitatiebrief in het 'echte' leven. Je hele levensloop komt er in te staan (althans dat is de bedoeling). Hiertoe dient het onderdeel position. Dit betreft dus het verleden (vorige functies en in welke bedrijven = past position) tot het heden (welke functie heb je vandaag en bij welk bedrijf = current position). De voor het netwerk van LinkedIn bekende bedrijven en informatie worden automatisch ingevuld door het systeem. Makkelijk en snel! Aan te bevelen is altijd om (maximum 3) websites aan je profile toe te voegen.

3. Account instellen

De volgende absoluut aan te bevelen stap: ga naar je account en naar het onderdeel 'Account & Settings' en 'Status Visibility'. Hiermee hou je namelijk zelf de regie in handen over wie wat mag zien… Bijvoorbeeld: mogen alleen je eigen 'vrienden'(my connections) jouw status bekijken of je hele netwerk (My Network) of gewoon 'Everyone'. Het cijfer 3 geeft deze 3 trappen aan: jouw relaties, daar weer de relaties van EN daar weer de relaties van. Je moet voor jezelf bepalen wat je aanvinkt.

Je netwerk uitbouwen

► Om te bouwen heb je stenen nodig. Bij LinkedIn zijn dat:

1) Contacts: dat zijn emailadressen van mensen die al of niet lid zijn van LinkedIn;

2) Connections: hier draait het allemaal om! Hoe meer connecties, hoe groter je netwerk! Een connectie is een brug tussen je eigen account en andere LinkedIn-ers.

► Hoe maak je een connectie?

a) passief: je wordt uitgenodigd door iemand anders om jou toe te voegen aan zijn of haar lijst. Je kunt 3 dingen doen: aanvaarden, weigeren of helemaal niets doen.

b) aktief: via Import of handmatig voeg je een emailadres in van iemand die je kent. Als LinkedIn dit emailadres herkent, wordt de rest van het profiel automatisch ingevuld. Vervolgens vraag je aan die persoon of je hem of haar mag toevoegen aan jou lijst met connecties. Als die ander jouw verzoek aanvaardt (accept) dan krijg je hierover een emailberichtje.

Groeit er iets?

Om de evolutie van je netwerk te volgen, dient het kopje 'Network Statistics'. Hier kun je in één oogopslag zien hoeveel 'connecties' je hebt en in welke 'ring/trap' ze zitten: 1, 2 of 3. Groep 1 is daarbij je 'harde kern': vrienden die je zelf persoonlijk hebt aangemaakt en uitgenodigd om bij jouw netwerk te komen of uitnodigingen die je hebt ontvangen van vrienden om in hun netwerk opgenomen te worden. Tweede en derdegraads connecties legde ik hierboven al uit.

Toch niet gratis?

Het grootste deel is gratis toegankelijk. Wil je echt heel professioneel aan de slag dan zijn er verschillende abonnementen mogelijk. Het deel 'vacatures/jobs' bijvoorbeeld is niet helemaal gratis. De InMail functie (externe toegang buiten je eigen netwerk) is ook betalend. Critici verwijten LinkedIn wel degelijk dat hun 'gratis'-koek hoe langer hoe kleiner wordt! Enkele indicaties: een standaardabonnement kost $ 200/jaar. Een business (gewoon) abonnement: $ 24,95/maand enz…

Update februari 2012: interessant!

LinkedIn heeft sinds deze maand een Nederlandstalige versie! Connections zijn nu 'connecties' en ook kun je 'vaardigheden toevoegen aan je profiel' en andere mensen 'aanbevelen'.

Hoe doe je dat? Door de Nederlandstalige versie te activeren! Kijk in het menu rechtsboven (onder je naam). Klik op 'settings' en dan op 'account'. Hier kun je de taal veranderen.

Conclusie

Verder kun je nog veel meer met LinkedIn: solliciteren, vacatures bekijken, jezelf promoten, lid worden een of meerdere groepen, klasgenoten opzoeken, aanbevelingen doen, kortom er kan veel tijd in gaan steken. Als het je bedoeling is om het zakelijk intensief te gaan gebruiken, is dat ook een vereiste. LinkedIn is geen speeltuin!