Livestrong: Lance Armstrong

Livestrong

Livestrong is een onderdeel van de LAF, de Lance Armstrong Foundation. Het heeft de grootste naamsbekendheid gekregen door het uitgeven van de gele, rubberen polsbandjes met daarin gegraveerd 'LIVESTRONG'. Het doel ervan is zo veel mogelijk geld ophalen voor de LAF, wat zich inzet tegen het bestrijden van kanker over de hele wereld.

LAF

De Lance Armstrong Foundation zet zich in voor de belangen van kankerpatiënten, hun naasten en hun verzorgers. Men werft fondsen ten behoeve van juridische en praktische ondersteuning, belangenbehartiging, voorlichting, preventie en wetenschappelijk onderzoek. De praktische ondersteuning is vooralsnog alleen in Amerika verkrijgbaar, maar alle activiteiten gericht op voorlichting, onderzoek en preventie komen ten goede aan alle mensen met kanker over de hele wereld.

Recentelijk nog heeft een Nederlandse onderzoekster een beurs toegewezen gekregen van LiveSTRONG ten behoeve van kankeronderzoek. Los daarvan heeft de Lance Armstrong Foundation nog geen concrete acties of activiteiten in Nederland opgezet. Zoals gezegd worden de opbrengsten van fondsenwerving echter wereldwijd ingezet, maar kan men nu eenmaal niet op ieder plekje van de wereld tegelijk helpen en is bovendien daarvoor het budget nog niet toereikend.

De Lance Armstrong Foundation is gevestigd in Austin, Texas, in de Verenigde Staten.

Historie

Lance Armstrong: de man die nu vooral bekend staat als de zevenvoudig winnaar van de Tour de France begon zijn sportcarrière op zijn zestiende op de triatlon, maar maakte al snel de overstap naar het wielrennen. Na een succesvolle periode als amateur (onder meer Amerikaans amateurkampioen 1991 en deelname aan het WK jeugd en de Olympische Spelen), werd hij eind 1992, na de Olympische Spelen van Barcelona, professional. Al het volgende jaar boekte hij successen, met als hoogtepunt de winst in het wereldkampioenschap te Oslo.

In oktober 1996 werd Armstrong ernstig ziek en er werd teelbalkanker geconstateerd met uitzaaiingen naar longen en hersenen. De kans op overleven werd minder dan 50% geschat. Uiteindelijk blijkt Lance Armstrong minder dan 3% overlevingskans te hebben gehad. Na twee zware operaties en een toen nog experimentele vorm van chemotherapie kwam Armstrong er echter weer bovenop en een paar maanden later zat hij alweer op de fiets. Sindsdien is hij actief in de strijd tegen kanker.

Lance Armstrong

Op 18 april 2005 maakte Armstrong bekend dat de Ronde van Frankrijk 2005 zijn laatste koers zou zijn. Hij stopte daarna met wielrennen om meer tijd met zijn kinderen door te brengen. Amerikaanse televisiestations vroegen hem al of hij na zijn wielercarrière als presentator van talkshows door het leven wil gaan, maar dat aanbod heeft Armstrong geweigerd. Op 5 november 2006 liep hij onder veel media-aandacht de New York City Marathon om geld in te zamelen voor kankeronderzoek. Hij eindigde als nummer 869 in een tijd van 2:59.36. In 2007 liep hij de marathon opnieuw; in een tijd van 2:46.43 eindigde hij dit keer als 232ste.

Comeback

Op 8 september 2008 berichtten Amerikaanse media dat Armstrong in het seizoen 2009 zijn rentree zal maken in het wielerpeloton bij het Kazakse Astana, waar hij opnieuw met ploegleider Johan Bruyneel zal samenwerken. Per 9 september 2008 maakte Armstong via zijn eigen website bekend dat de geruchten klopten en dat hij heeft besloten om terug te keren in de professionele wielerwereld. Dezelfde dag verscheen er in het Amerikaanse tijdschrift Vanity Fair een interview met hem waarin hij dit ook bekend maakte. Op 24 september lichtte hij zijn beslissing toe op een persconferentie tijdens de Clinton Global Initiative Conference in New York. Hij maakt zijn comeback enerzijds om aandacht te vragen voor de kankerproblematiek en anderzijds om te bewijzen dat hij dopingvrij rijdt.

Armstrong heeft gezegd zelf niets te willen verdienen aan zijn comeback. Al het geld dat hij verdient gaat rechtstreeks naar de door hem zelf opgerichte organisatie Livestrong waar het besteed wordt aan kankeronderzoeken. Lance Armstrong startte zijn comeback in de Tour Down Under 2009, die in januari 2009 voor de elfde keer gehouden werd in de omgeving van de Australische stad Adelaide. In februari nam hij deel aan de Ronde van Californië en in mei aan de Ronde van Italië (waarin hij 12de werd). Armstrong reed ook de Ronde van Frankrijk 2009. Bij de vierde etappe stond hij derde in het tussenklassement. Tijdens de ploegentijdrit, die na drie jaar afwezigheid weer werd geïntroduceerd, kwam zijn ploeg Astana minder dan 1 seconde tekort op Cancellara om Armstrong bij de vijfde etappe voor de 84e keer in het geel te laten rijden. Uiteindelijk behaalde hij de derde plaats in het eindklassement.

Op 13 juli 2009 zei Armstrong dat hij in 2010 met een eigen wielerploeg wil komen. Op 23 juli maakte hij via Twitter zijn nieuwe sponsor bekend: in 2010 reed Armstrong voor Team RadioShack, waar hij niet alleen gaat wielrennen maar ook aan triatlonwedstrijden en hardloopwedstrijden gaat meedoen. Op 16 februari 2011 stopte hij plots definitief. Normaal gezien ging hij nog tot eind mei 2011 rijden.