Maagring en maagverkleining: voor en tegen!

Maagring of toch maar niet

Als je erover denkt om een maagring te laten plaatsen, is dat een hele verandering voor de rest van je leven. Ook voor je toekomstig eetgedrag. Enige bezinning is hierbij zeker op zijn plaats. Ga je daarbij op zoek naar informatie weet dan dat een maagring, een maagband of een lapband alle drie hetzelfde betekenen. En ook nog dit: er wordt tegenwoordig beweerd dat er meer maagbandjes worden verwijderd dan dat er geplaatst worden.
 

Waarom zo populair?

De maagring was een hele tijd het redmiddel voor Obesitaspatiënten. Eenvoudig te plaatsen en de prijs van de behandeling viel best mee. Ziekenhuisopname is niet nodig en in sommige gevallen betaalde het ziekenfonds de rekening (of toch een deel ervan).

 

Hoe?

♦ Tijdens een kijkoperatie schuift de arts een bandje (ringetje gemaakt van siliconen) rondom de maagingang. Hierdoor ontstaat een heel klein voormaagje dat maar 1,2 cm groot is (ter vergelijking: een golfbal komt in de buurt maar is nog groter)!

♦ Aan de binnenkant is het maagringetje voorzien van een ballonnetje dat verbonden is met reservoirtje. Door in dit ballonnetje een vloeistof te spuiten, spant de ring zit op waardoor het voedsel moeilijker zijn weg naar de maag vindt. Het bijspuiten van de vloeistof kan gewoon tijdens een consult door middel van een eenvoudige injectie in het reservoirtje.

♦ Het omgekeerde is ook mogelijk: bij problemen kan de vloeistof er ook weer terug uitgezogen worden zodat de maagband zich weer ontspant en je weer beter kunt eten.

Deze laatste zin brengt ons bij de problemen die zich kunnen voordoen met een maagring. Nadat het plaatsen van maagringen enige tijd vlot verliep, doken vanaf 2005 de eerste problemen op. Dat is logisch: elke techniek, niet alleen in de medische wereld, moet een aantal jaren praktisch toegepast worden eer hij beoordeeld kan worden.

In elk geval: wees gerust: een maagring kan altijd weer worden verwijderd!

Wat kan er zoal misgaan?

Misgaan is misschien een groot woord: vervelende gevolgen is wellicht beter uitgedrukt:

  1. Problemen met het eten van groenten, fruit, rauwkost, brood, vlees, rijst en vis. Wat blijft er dan nog aan gezond eten over?
  2. Wordt er iets gegeten dat niet door de ring glijdt dan is het resultaat altijd dat het voedsel overgegeven/uitgebraakt wordt. Mensen met een maagring geven dus regelmatig over. Het enige positief nieuws in dit verband is dat ze niet ziek zijn of ellendig zijn na het overgeven. Ze gaan onmiddellijk verder met wat ze bezig zijn. Honger hebben ze al helemaal niet!
  3. Ze eten heel langzaam. Hiervoor is het voor de partner en kinderen niet meer zo gezellig: zij hebben al lang gedaan met eten dus de patiënt zit lang en alleen aan tafel. 
  4. Uit eten is nog zo'n drama: een normale portie is veel te veel. Meer dan de helft gaat retour waardoor ze meestal de vraag krijgen: 'was het niet lekker meneer'? En een kindermenu wordt op de meeste plaatsen geweigerd aan een volwassene (uit eigen ervaring!).
  5. Waarom het moeilijk maken als het makkelijk ook kan? Maagringdragers hebben voor zichzelf al heel snel ontdekt wat ze wel goed verdragen: cola, chocolade, ijs, mayonaise, saus, ketchup… Dit kun je nu niet direct slankheidsproducten noemen!
  6. Als gevolg van deze ongezonde levensstijl (weinig groenten en veel snoepen) blijkt na enkele jaren praktijkervaring dat klachten als osteoporose, hartkloppingen, vermoeidheid, haaruitval, spierkrampen en voortdurende koude (ook eigen ervaring) heel veel voorkomen.
  7. Sommigen hebben daarnaast ook problemen van inwendige, technische aard zoals het verschuiven van de ring, bloedingen, ingroei in de maagwand, perforaties enz… Deze klachten nemen toe naargelang de ring langer ingeplant is…
  8. Er zijn ook chirurgen die vinden dat een lapband (maagring/maagband) om de 4 à 5 jaar hetzij aangepast, hetzij vervangen moet worden. Dat betekent dus een nieuwe operatie en opnieuw kosten.

Conclusie: moet je dan toch een maagverkleining overwegen?

Waar hebben we het dan over? De Engelse benaming is 'gastric bypass' en in gewoon Nederlands wordt het dan maagverkleining, maagomleiding of maagoverbrugging. Een maagverkleining is een veel grotere, zwaardere ingreep. Een maagring kun je nog laten verwijderen. Een maagverkleining is onomkeerbaar. Beide ingrepen zijn een aanslag op je spijsvertering. Je moet eerst goed nadenken voor je er aan begint. De beste tip is wellicht: praat zoveel mogelijk met mensen die het al hebben laten doen. Uiteindelijk zul je uiteraard zelf de knoop moeten doorhakken...

Reacties (0)

Reageer
Geen resultaten gevonden