Macedonie - Nederland

Macedonië - Nederland

10 september 2008: Oranje heeft vanavond in de eerste kwalificatiewedstrijd voor het WK van 2010 een goed resultaat geboekt. In Macedonië werd er met 2-1 gewonnen; er kunnen drie punten bijgeschreven worden. Plaats van handeling: het desolate City Stadium in Skopje.

Macedonië is geen onbekende tegenstander voor Oranje. In de kwalificatiegroep voor het WK van 2006 kwamen we de Macedoniërs ook tegen. In die groep waren we vooral bevreesd voor de Tsjechen, maar uiteindelijk bleek Macedonië de lastigste tegenstander. Beide keren dat Oranje tegen Macedonië aantrad bleek een gelijkspel het maximaal haalbare. In oktober 2004 sleepte Oranje een zwaarbevochten 2-2 uit het vuur. Toen scoorden Wilfred Bouma en Dirk Kuijt. Een jaar later kwam Oranje ook niet verder dan een gelijkspel; in de Amsterdam ArenA bleef het 0-0.

Wedstrijd

Drie jaar later heeft Oranje het weer lastig in Macedonië. Het surplus aan kwaliteit kan in de eerste helft niet omgezet worden in een voorsprong; het stadion is een heksenketel, de stugge Macedonische verdedigers ruimen alles op en voorin weten de getruukte aanvallers de bal lang genoeg vast te houden om Oranje niet aan voetballen te laten toekomen. De ploegen gaan de rust in met een stand van 0-0.

Na rust komt Nederland prima uit de startblokken: Robben is snel weg bij een vrije trap en geeft een afgemeten voorzet, die krachtig via de grond wordt ingekopt door John Heitinga. De Macedonische doelman blijft kansloos achter. Krap een kwartier later schiet Van der Vaart de bal hard in de linkerkruising. De goal wordt ingeleid door Mark van Bommel met een strakke inspeelbal en, toeval of niet, hard inspelen is nu juist waarop bondscoach Van Marwijk zo hard hamerde de afgelopen weken.

Na de 2-0 komt er wat meer ruimte voor Oranje, maar hier wordt niet van geprofiteerd. Sterker nog: Macedonië wordt steeds gevaarlijker. Maarten Stekelenburg moet tot twee keer toe in actie komen op inzetten van Pandev. De spits van Lazio Roma is echter pas in de 74e minuut succesvol. Uit een strafschop, die Macedonië verdient na vasthouden van Huntelaar, schiet hij de bal onberispelijk in en tovert het stadion in Skopje opnieuw om in een heksenketel. De thuisploeg speelt dan, aangemoedigd door het hartstochtelijke thuispubliek, met nog meer bezieling en er volgen nog een paar spannende momenten in Skopje. Oranje weet het hoofd echter koel te houden en verlaat het veld met een overwinning.