Medicijnen meenemen op reis

Inleiding

Bijna iedereen gaat weleens op reis. Gewoon voor een vakantie, voor zaken of misschien wel voor ontwikkelingswerk. Bij veel mensen is op de paklijst het woordje 'medicatie' wel te vinden. Logisch, wanneer u medicijnen gebruikt is dat immers niet voor niets en kunnen deze ook op reis niet gemist worden. Maar weet u eigenlijk wat de regels zijn, met betrekking tot het meenemen van medicijnen op reis? Heeft u de juiste papieren uw medicijnen of loopt u (onbedoeld) het risico een fikse boete te moeten betalen, of... erger?

Europees Medisch Paspoort

Het Europees Medisch Paspoort, kortweg EMP, is een document dat informatie geeft over de medische status van de houder. Het is verkrijgbaar bij uw huisarts of apotheek en is opgesteld in maarliefst 11 Europese talen. Het bevat informatie over bijvoorbeeld het medische verleden, medicijngebruik en ziekten die van toepassing zijn op de houder van het document. Artsen zijn bevoegd het document van aanvulling en aantekening te voorzien indien nodig. Het EMP is wordt niet alleen gebruikt ter verduidelijking van de medische status van de houder tegenover artsen, maar ook om douane beambten informatie te geven over medicijngebruik. Zo wordt voorkomen dat bepaalde medicijnen voor drugs worden aangezien, met alle gevolgen van dien. Het EMP is geen geldig grensdocument en tevens is niet verplicht. Door diverse instanties wordt het hebben van een EMP, in het belang van de reiziger en de medische dienstverlening, wel aangeraden.

Zelfzorgmedicijnen

Onder zelfzorgmedicijnen wordt in Nederland verstaan: medicijnen die zonder voorschrift van een arts kunnen worden aangekocht. Denk hierbij aan diverse pijnstillers als Paracetamol en Advil, insectenspray met DEET en sommige middelen tegen hooikoorts. Deze zelfzorgmedicijnen zijn meestal verkrijgbaar bij drogisterijen en apotheken (vaak bij een aparte 'zelfzorgbalie'). Deze medicijnen kunt u meestal zonder problemen meenemen op reis, zolang deze bedoeld zijn voor eigen gebruik. Kortom... u mag de medicatie niet verhandelen. Als u tien doosjes paracetamol meeneemt wekt u de suggestie deze niet voor eigen gebruik mee te nemen. Dat kan problemen opleveren aan de grens!

Twijfelt u of u een bepaald medicijn zonder problemen kunt meenemen naar het land van bestemming, vraag het dan na bij de apotheker of uw huisarts. U kunt er bijna altijd zeker van zijn dat de zelfzorgmedicijnen kunt meenemen, wanneer deze in het land van bestemming óók zonder voorschrift van een arts kunnen worden aangekocht bij de apotheek of drogisterij.

Medicijnen & Opiumwet

Sommige voorgeschreven medicijnen vallen onder de Opiumwet. Deze wet verbiedt het handelen in, het gebruiken of het voor handen hebben van bepaalde middelen. Hierbij legt iedereen natuurlijk direct de lijn naar drugs, wat gedeeltelijk terecht is. Maar veel medicijnen op deze lijst kunnen worden aangewend als drugs en in die zin ook verslavend werken. Denk hierbij aan Morfine of Ritalin bijvoorbeeld. Ook komt het voor dat bepaalde drugs kunnen worden aangewend als medicijn, denk maar aan medicinale wiet. Deze middelen zijn bij wet verboden binnen Nederland, laat staan dat ze buiten de grenzen mogen worden gebracht. Echter zijn deze middelen voor sommigen mensen een onmisbaar medicijn die ook op reis niet gemist kunnen worden. De wet is voorzien van verschillende uitzonderingsbepalingen. Zo mogen veel van de middelen in de Opiumwet wel worden gebruikt als medicijn, mits dat door een arts voorgeschreven is. Internationaal verschillen de regels nogal en het juist daarom dat u goed op de hoogte moet zijn wanneer u met medicijnen op reis gaat. Voor u kan een medicijn zo gewoon en dagelijks zijn, terwijl er in andere landen hoge straffen staan op het bezit en gebruik van middelen vermeld in de Opiumwet.

Reizen binnen het Schengengebied

Indien u medicijnen, die vallen onder de Opiumwet, wilt meenemen op een reis binnen het Schengengebied dan dient u een zogeheten 'Schengenverklaring' te laten opstellen. Dit document is op te vragen bij het Centraal Informatiepunt Beroepen Gezondheidszorg (CIBG) en vormt een officiële verklaring van persoonlijk en strikt medisch gebruik ten aanzien van bepaalde medicijnen vallende onder de Opiumwet. Met dit document bent u uitgezonderd van het verbod om de betreffende medicijnen buiten de landsgrenzen te brengen, mits voor persoonlijk, strikt medisch gebruik.

Let op! Een enkele vermelding in een Europees Medisch Paspoort is niet voldoende om de medicijnen, die zijn gekwalificeerd binnen de Opiumwet, legaal de grens mee over te nemen. Een Schengenverklaring is het enige document dat u de uitzondering op de regel kan verlenen.

Het niet hebben van de juiste documenten kan resulteren in strenge straffen.

Landen die behoren tot het Schengengebied (2011)
België Frankrijk Litouwen Oostenrijk Spanje
Denemarken Griekenland Luxemburg Polen Tsjechië
Duitsland Hongarije Malta Portugal IJsland
Estland Italië Nederland Slovenië Zweden
Finland Letland Noorwegen Slowakije Zwitserland

Reizen buiten het Schengengebied

Voor het meebrengen van medicijnen, die vallen onder de Opiumwet, op een reis buiten het Schengengebied volstaat een Schengenverklaring niet. U dient toestemming te hebben van land van bestemming. U kunt toestemming vragen bij de ambassade of het consulaat van het land van bestemming. Deze zullen u voorzien van de nodige documenten en verklaringen, indien de toestemming wordt verleend. Denk aan de behandeltijd van uw aanvraag en zorg dat u ruim voor aanvang van uw reis de procedure start, zodat alle documenten op tijd beschikbaar zijn.

Let op! Wanneer uw reis naar het land van bestemming niet rechtstreeks is, dan dient u voor het land waar u een overstap maakt ook in het bezit te zijn van de juiste papieren. Betreft dat een Schengenland, dan moet u dus ook een Schengenverklaring hebben. Betreft dat een niet-Schengenland, dan zult u ook voor dat land toestemming moeten vragen bij de ambassade of het consulaat.

Het niet hebben van de juiste documenten kan resulteren in strenge straffen.

Conclusie

Gaat u op reis en gebruikt u medicijnen? Ga dan goed na of u voor bepaalde medicijnen extra papieren of toestemming nodig heeft. Begin op tijd met het aanvragen van de nodige documenten en verklaringen en zorg ervoor dat u de medicijnen altijd in de originele verpakking (met de bijsluiter) meeneemt. Zo kunt u zorgeloos op reis met uw medicijnen om te gaan genieten van een welverdiende vakantie of interessante zakenreis.

Bronnen en referenties

  1. Postbus51 - Wat moet ik doen als ik medicijnen wil meenemen op reis naar het buitenland?
  2. Wikipedia - Europees Medisch Paspoort (EMP)