Motivatie Het geheim om je doel te bereiken

Motivatie en op koers blijven

35842.jpegVraag je zich af waarom het zo moeilijk is om gewicht te verliezen of om je eetgewoonten te wijzigen? Je doel instellen kan de eerste stap naar het bereiken van je doel zijn, maar daar blijft het natuurlijk niet bij. Heb je ooit een doel vooropgesteld, dan zal je wel beseffen dat de intentie of motivatie niet voldoende zijn om een doel te bereiken. Doelen bereiken kosten tijd, geduld maar ook een effectieve strategie om op koers te blijven. In dit artikel een krachtige methode om je doel te bereiken.

Intrinsieke motivatie

Intrinsieke motivatie en innerlijke betrokkenheid zijn de basis die je nodig hebt om een objectief succes te bereiken. Dit is echter niet genoeg, want in feite, in de meeste gevallen zelfs gaan heel wat mensen hun doel "ondanks goede bedoelingen" niet bereiken. Dit is enkel omdat ze nalaten te handelen. De meest voorkomende reden hiervoor is dat er te veel uitdagingen te overwinnen zijn en extra inspanningen vereist zijn. Je hebt dit misschien zelf al eens ervaren. Alhoewel je echt wilde fitter worden, en vaker wou trainen liep je toch tegen bepaalde obstakels aan. Dit kan gaan van werk, gezin, gebrek aan tijd en je sociale leven zijn slechts enkele van de mogelijke obstakels die in de weg staan.

Hoe je met een effectieve planningsstrategie je doel kan bereiken

Motivational psychologie heeft onderzocht hoe met intenties een gesteld doel kan leiden tot acties, en de feitelijke realisatie van het doel. Een effectieve strategie bleek de zogenaamde "als-dan plan", beter bekend als uitvoering van bedoelingen. Nu, wat betekent dit? Het is een strategisch plan waarin je jezelf in staat stelt om je doel te bereiken door het wijzigen van je gedrag. Hoe werkt het? Naast het formuleren van je doel intentie ("Ik wil X bereiken"), moet je ook aangeven wanneer, waar en hoe je te gedragen om dit doel te bereiken: "Als Y zich voordoet, zal ik doen Z" . Merk op dat bijvoorbeeld Y ofwel een bepaalde tijd en plaats kan zijn, maandag 08:00, of een bepaalde situatie of gebeurtenis, zoals thuiskomen. Z is dus het doelgericht gedrag dat je gaat doen wanneer Y optreedt. 

Wees eerlijk met jezelf

Wees eerlijk met jezelf. Welke situaties kunnen je afleiden van je doel? Welke dingen maken dat je zich zwak voelt? Wanneer ga je beginnen met het maken van excuses? Besteed aandacht aan deze situaties en  besluit bewust om je gedrag te veranderen wanneer ze zich voordoen. De visualisatie van je doel zou het makkelijker kunnen maken voor je om deze situaties te identificeren. Laten we zeggen, je doel is om gewicht te verliezen, je houdt op met het maken van excuses om je training over te slaan. Ook zal je zich in bedwang moeten houden als het om voedsel gaat. Je implementatie intenties kunnen er dan als volgt uitzien: 

  • Als ik wakker word, zal ik meteen mijn loopschoenen aandoen voordat er iets anders is en ga een loopje doen.
  • Als ik klaar ben met werken op 16:00 u, zal ik rechtstreeks naar de sportschool gaan voor een uur.
  • Als ik uit eten ga met mijn vrienden vanavond, zal ik iets zonder koolhydraten bestellen.
  • Als ik thuis kom, zal ik de trap nemen in plaats van de lift.
  • Als ik zin heb in een snack deze namiddag, zal ik een appel eten in plaats van naar mijn gebruikelijke muffin te grijpen.

Slagingspercentage van gestelde doelen

Studies tonen een hoger slagingspercentage van doelen aan die werden gerealiseerd met geplande implementatie dan van degenen zonder dergelijke plannen. Waarom is dat zo? Hier komt de verklaring voor de wetenschappelijke geeks:

Een specifieke situatie

Door het volgen van de als-dan redenen, wordt een specifieke situatie onderdeel van een concreet plan. Het toevoegen van specificaties zoals 'wanneer', 'waar' en 'hoe' aan je plan leidt tot een betere waarneming, aandacht en geheugen met betrekking tot de betreffende situatie. Zonder veel bewuste inspanning, het doelgericht gedrag, die eerder gedefinieerd was, wordt dan automatisch uitgevoerd.

Het gedrag

Deze delegatie van het gedrag en van de controle op bepaalde situationele signalen en prikkels in de omgeving, is wat het initiëren makkelijk maakt van specifieke acties. Zoals het in principe de beslisser bevrijdt van aarzelingen en van een gewicht op de schouders. Met andere woorden: de beslissing is van hoe zich te gedragen voordat je zelfs de situatie waar je eigenlijk moet beslissen al genomen hebt. Soms is het de moeite waard jezelf te slim af te zijn.

Het ontwikkelen van een gewoonte

Het ontwikkelen van een gewoonte kost enige tijd. Dus, wees niet overijverig met je als-dan plannen. Begin met kleine stappen en ontdek hoe makkelijk het is om je zwakkere zelf te slim af te zijn. Dan geleidelijk aan  plaats je meer implementatie intenties.

Tot slot: De bottom line

Je begint om elke vorm van een situatie te beschouwen als een kans voor het doel te bereiken. Gebruik mislukkingen om op koers te blijven om je doel te bereiken, en om je implementatie intenties te verfijnen. Misschien heb je in een specifieke situatie waarin een vereist als-dan plan je doel gemist? Dat is op zich geen probleem, laat die mislukking je niet naar beneden halen. Sta daar boven en denk aan alle dingen waar je wel in staat was om veranderingen te maken. Dit geeft je het vertrouwen dat bij elke nieuwe gewoonte waarmee je kennis maakt in je leven, je een stap dichter bij je doel zal brengen.

Link

Reacties (0)

Reageer
Geen resultaten gevonden