NHG verhoogt maximale hypotheek naar Eur. 350.000,-

Vanaf 1 juli wordt de grens voor het verkrijgen van Nationale Hypotheek Garantie (NHG) verhoogd. De grens ligt momenteel bij een hypotheek van Eur. 265.000,-. Deze grens wordt verhoogd naar Eur. 350.000,-. Het gaat vooralsnog om een tijdelijke verhoging tot 1 januari 2011

 

Meer mogelijkheden

De verhoging van de NHG-grens betekent dat meer mensen een (andere) woning kunnen kopen. Het kabinet hoopt met deze tijdelijke maatregel de huizenmarkt te stimuleren. Door de verhoging van de grens naar Eur. 350.000,- kunnen nu ook kopers van duurdere woningen in aanmerking komen voor NHG.

 

Wat is NHG?

Voor een toelichting over NHG en wat het voor u kan betekenen verwijs ik u graag naar de uitgebreide informatie over NHG

Alleen voor aankoop van een woning

De hogere grens geldt niet voor woningbezitters die hun huidige hypotheek willen oversluiten om te profiteren van de gunstige voorwaarden van de NHG. Dat heeft minister Eberhard van der Laan (Wonen, Wijken en Integratie) afgesproken met het Waarborgfonds Eigen Woningen (WEW). Dit in tegenstelling tot eerdere berichten. Eventueel al lopende aanvragen voor oversluitingen tot 3,5 ton mogen tot 17 september wel worden afgehandeld. Banken krijgen altijd twee maanden de tijd om een aanpassing in te voeren.

Woningen in hoger segment profiteren

Bij de berekening van de maximale koopprijs van een woning, wordt er door de Stichting Waarborgfonds Eigen Woning (WEW), de uitvoerder van NHG, standaard rekening gehouden met kosten. Voor bestaande woningen is dit vastgesteld op 12%, voor nieuwbouwwoningen op 8%. In de oude situatie betekende dit dat een bestaande woning maximaal Eur. 265.000,- / 1,12 = Eur. 236.607,- mocht kosten. Bij een verkoopprijs die boven deze grens lag kon men dus geen aanspraak maken op de NHG-regeling. Ondanks het feit dat de hypotheek wellicht onder de Eur. 265.000,- lag door het inbrengen van eigen geld.

Deze regeling is nog steeds van kracht. Door de verhoging van de grens vallen echter meer woningen in de gunstige regeling. Concreet betekent dit het volgende

Bestaande bouw

Oude situatie: verkoopprijs tot Eur. 236.607,-Nieuwe situatie: verkoopprijs tot Eur. 312.500,-

Nieuwbouw

Oude situatie: verkoopprijs tot Eur. 245.370,-Nieuwe situatie: verkoopprijs tot Eur. 324.074,-

Veel groter bereik

De verhoging van de grens naar Eur. 350.000,- heeft verstrekkende gevolgen. Met de oude regeling kwam slechts 37% van de nieuwbouwwoningen onder de gestelde grens van NHG. In de nieuwe situatie is dit maar liefst 70%. Voor bestaande woningen geldt zelfs dat 80% van de woningen nu onder de gestelde grens valt. Toch blijven kenners sceptisch. De maatregel zal niet voor een verkoopexplosie zorgen. Daarvoor zijn er meer maatregelen nodig. Bovendien wordt verwacht dat de maatregel gevolgen heeft voor de woningen die dicht bij de oude grens lagen van Eur. 236.000,-. Door de nieuwe maatregel kunnen huizenkopers gemakkelijker kijken voor een woning die boven deze grens ligt.

Verwachte groei aantal oversluiters

Naast nieuwe hypotheken geldt de regel ook voor mensen die hun hypotheek willen verhogen of willen oversluiten naar een andere geldverstrekker. De verwachting is dan ook dat naast de huizenmarkt, de hypothekenmarkt nog meer gaat profiteren van de maatregel. Sceptici menen echter dat de maatregel een tijdelijke zeepbel is. Volgens hen komt de volgende “dip” vanaf 2011, als de tijdelijke maatregel eindigt. De huizenmarkt zal dan meer stagneren dan nu het geval is.

Voordelen voor bank en consument

Het grote voordeel van leningen met NHG is de rentekorting die de meeste banken geven. Die kan oplopen tot wel 0,4%. Banken geven deze korting, omdat de stichting WEW garant staat voor de eventuele verliezen die optreden. De bank krijgt dus, mits ze voldoen aan de gestelde eisen, hun uitgeleende geld terug. Hierdoor hoeven ze geen zogenaamde "risico opslag" te berekenen aan de consument. Voor de consument is er nog een bijkomend voordeel. Mocht er door omstandigheden bij de verkoop van de woning een schuldrest overblijven, dan kan de stichting WEW deze schuldrest kwijtschelden. Hiervoor moet wel aan een aantal voorwaarden worden voldaan. Deze garantie geldt dus zeer zeker niet voor alle gevallen.

Conclusie

De verhoging van de grens zal zeker een positief effect hebben op de huizenmarkt en de hypothekenmarkt. Wellicht dat de maatregel ook voor gunstige neveneffecten kan zorgen in bijvoorbeeld de bouwsector. Of de maatregel na 2011 een negatief effect heeft dat groter is dan de huidige “dip”, zullen we vooralsnog moeten afwachten. Voorlopig is er echter weer licht aan het einde van de tunnel.