Narcose bij kinderen

Inleiding

Moet uw kind binnenkort een ingreep en narcose ondergaan? Wilt u iets meer weten over narcose bij kinderen? Wilt u weten hoe de narcose gegeven wordt bij kinderen of waarom uw kind voor de narcose nuchter moet zijn? Lees meer over narcose bij kinderen in dit artikel.

Anesthesioloog en narcose

Om een goede indruk te krijgen van de gezondheid van het kind moet er eerst een afspraak worden gemaakt met de anesthesioloog. Deze anesthesioloog zal een aantal vragen stellen:

  • is het kind gezond?
  • wat is het gewicht van het kind?
  • gebruikt het kind momenteel medicijnen?
  • is het kind ergens allergisch of overgevoelig voor?
  • heeft het kind eerder een narcose meegemaakt?
  • wat was de reactie van het kind op de eerder meegemaakte narcose?

Aan de hand van de antwoorden op deze vragen zal de anesthesioloog bepalen wat hij of zij precies gaat doen. Is uw kind bijvoorbeeld heel erg verkouden, dan is het verstandig om met de narcose te wachten en de operatie dus even uit te stellen. De kans op problemen met de ademhaling is groter ten tijde van een verkoudheid. De anesthesioloog zal na het gesprek de hoeveelheid narcose bepalen. Er zal worden gekeken of eventuele medicijnen nog ingenomen moeten worden enz.

Waarom moet het kind nuchter zijn voor de narcose?

Er zijn een aantal redenen op te noemen waarom een kind nuchter moet zijn voordat hij of zij een narcose ondergaat. Tijdens de narcose zullen een aantal reflexen, zoals de slikreflex, in je lichaam minder goed werken. Om nu te voorkomen dat het kind zich bijvoorbeeld verslikt is het verstandig om geen eten meer in je maag te hebben, zodat dit eten ook niet naar boven kan komen. Zo zijn er nog een aantal reflexen die minder goed werken. Het moment waarop het kind niet meer mag eten en drinken zal door de anesthesioloog worden aangegeven en zal een zo kort mogelijke periode zijn.

Narcose via een kapje of een prik

Als je kind om de een of andere reden een operatie moet ondergaan en een narcose nodig heeft, kan deze narcose via een kapje of een prik worden gegeven. In de meeste gevallen is het zo dat een kapje wordt gekozen bij een baby of een klein kind. Het voordeel van het kapje voor een kind is dat een kapje geen pijn doet en het kapje bovendien bijvoorbeeld naar aardbeien of kersen ruikt. Als het kind een prik niet eng vindt, kan er ook een narcose via een prik worden gegeven. Ingeval van narcose via een prik, zal eerst de huid worden verdoofd met een zalf die erop gesmeerd wordt zodat je het prikje bijna niet voelt. In beide gevallen is het voor uw kind fijn als u erbij bent op het moment dat uw kind in slaap valt. Uw kind zal dan minder bang zijn.

Nare ervaring met narcose

Als je kind in het verleden eerder een narcose nodig heeft gehad en hij of zij heeft daar een vervelende herinnering aan overgehouden is het mogelijk hieraan wat te doen. De arts kan dan een medicijn voorschrijven in de vorm van een zetpil of een drankje en dit medicijn werkt dan kalmerend. Deze weg kan ook worden gevolgd als het kind erg zenuwachtig of nerveus is.

Bijkomen uit de narcose

Nadat het kind is bijgekomen van de narcose kan het zich nog een beetje misselijk voelen. Als uw kind verder niets mankeert zal uw kind na een paar dagen weer hersteld zijn en geen last meer hebben van de operatie en/of de narcose.

Pijnstilling na de narcose

Tijdens de ingreep die uw kind moet ondergaan zal er tevens voor worden zorg gedragen dat uw kind na de operatie niet of nauwelijks pijn heeft. Deze pijnstilling is mogelijk in de vorm van een zetpil. Deze zetpil wordt dan tijdens de ingreep gegeven zodat het kind nadat het is bijgekomen uit de narcose, geen pijn voelt. Een andere mogelijkheid is het geven van een plaatselijke verdoving. Van deze plaatselijke verdoving zal een kind niets voelen omdat dit ook tijdens de ingreep zal plaatsvinden. Het is in elk geval van belang dat het kind weinig of geen pijn heeft nadat hij of zij is bijgekomen uit de narcose. Het kind kan dan rustig aan weer herstellen van de ingreep.


Reacties (0)

Reageer
Geen resultaten gevonden