Natuurgebieden rond Enschede

Inleiding

Enschede is omringd door natuurgebieden. Het is een goed startpunt voor een wandeling of fietstocht.

Het Aamsveen

Dit is een restant van een hoogveencomplex welk zich vroeger aan weerszijden van de Nederlands-Duitse grens uitstrekte. In het Aamsveen treft men voor Nederland unieke vegetatietypen aan. Heidevelden wordt afgewisseld door opslag met ruwe en zachte berk, ratelpopulier, wilg en zomereik. Adelaarsvaren, blauwe- en rode bosbes en struikheide komen voor. Door het gebied stroomt de Glanerbeek. Er zijn gemarkeerde wandelroutes. Het gebied ligt oostelijk van Enschede ten zuiden van Glanerbrug.

't Bouwhuis

Een landgoed met park in Engelse landschapsstijl. Bij het landgoed hoort arboretum Het Amelink. Er zijn gemarkeerde wandelroutes. Het ligt in de wijk Lonnekermarke, noordelijk van Enschede.

Het Buurserzand

Een schitterend natuurgebied, waar heidevelden met jeneverbessen, bos en vennen elkaar afwisselen. Vroeger waren er alleen heidevelden in dit gebied. Een deel ervan is spontaan met bos begroeid. Andere delen zijn door intensieve begrazing door schapen gaan verstuiven. Gemarkeerde wandelroutes. Het gebied ligt zuidelijk van Enschede, oostelijk van Haaksbergen, dichtbij Buurse.


Hooge Boekel en Omgeving

Het gebied vormt een onderdeel van de provinciale ecologische hoofdstructuur. Dit gebied bestaat uit twaalf NSW landgoederen met als kern landhuis de Hooge Boekel, wat onlangs tezamen met het bijbehorende park op de rijksmonumentenlijst is geplaatst. Het is een rijk natuurgebied, afgewisseld met landbouw. De landgoederen zijn particulier bezit met een netwerk van opengestelde paden voor wandelaars. Het ligt ten Oosten van Enschede.

De Huttensmit en Koksbos

Bossen, weilanden en houtwallen. Door het gebied stroomt een beek. Het is vrij toegankelijk en ligt tussen Enschede en Haaksbergen.

De Wildernis

Het meest noordelijke deel van de Wildernis bestaat uit heidevelden met vochtige en droge zones waar men dop- en struikheide aantreft. Ook vinden we enkele verspreid staande oude vliegdennen (een vliegden is een door natuurlijke uitzaaiing verspreide grove den). In de lage delen liggen vochtige hooilanden, omzoomd met houtwallen welke zijn begroeid met eiken en berken. Het lage gedeelte is erg drassig en deels begroeid met elzen- en wilgenstruwelen. Bij de overgang naar dopheide vindt men gagelstruwelen. Bijzondere planten zijn moerasvergeet-mij-niet en glidkruid. Op sommige plaatsen wordt regelmatig geplagd en hier groeit zonnedauw. Een gedeelte van het reservaat is vrij toegankelijk voor publiek op wegen en paden. Hier is een wandelroute uitgezet. Men vindt De Wildernis ten noordwesten van Enschede, richting Weerselo.

Galgenven

Heideveld, te midden van berken- en eikenbos. Het gebied wordt beheerd door Natuurmonumenten. Het is niet toegankelijk. Oostelijk van Enschede, tussen Enschede en Losser.

Haagse Bos

Dit gemengde bos wordt door Natuurmonumenten omgevormd tot loofbos. Noordelijk van Enschede, tussen Enschede en Oldenzaal. De toegang is vrij.

Het Rutbeek

Voormalig heidegebied met recreatie functie. Centraal ligt een grote zwemvijver, welke is ontstaan door zandafgraving. Het gebied heeft gemarkeerde wandelroutes en ligt aan de zuidrand van Enschede.

Het Stroot

Een landgoed met bossen, landbouwgrond, heide en ven. Het ligt ten zuidwesten van Enschede bij Twekkelo.

Hof Espelo

Hof Espelo ligt voornamelijk op zandruggen, doorsneden door enkele aalvormige laagten. Door een van deze laagten stroomt de Eschbeek. Bos, heide, bouw- en weilanden wisselen elkaar af. Onverharde wegen doorsnijden het gebied. Vrije toegang op wegen en paden. Er zijn gemarkeerde wandelroutes. Ligging: ten noordoosten van Enschede, richting Deurningen.

Lindermaten

Bos en weiland aan de voet van een stuwwal. Geen toegang. Ten noordoosten van Enschede.

Het Landgoed Lonnekermeer

Een bijzondere combinatie van waterplassen, bos en heide. Het maakt deel uit van een landelijk netwerk van aaneengesloten natuurgebieden dat moet ontstaan om dieren en planten voldoende leefruimte te bieden. Rondom de waterplassen komen dotterbloemen, zwanebloemen en zevenentwintig verschillende soorten libellen voor. Ook groeit hier gesteeld glaskroos, dat nergens anders in Overijssel voorkomt. Zonnedauw en moeraswolfsklauw groeien op natte heidegronden. Boomvalk, groene specht en de kleurrijke ijsvogel zijn vaste bewoners van het Lonnekermeer. Er is een gemarkeerde wandelroute van drie en een halve kilometer. Men vindt het Lonnekermeer ten noordwesten van Enschede, richting Hengelo.

Smalenbroek

Open ruimten worden afgewisseld door bossen en houtwallen. Er zijn lanen met prachtige laanbeplanting. Ook een vijver, beken en natte graslanden zijn in het Smalenbroek te vinden. Bosanemoon, klaverzuring, beuk en hazelaar voelen zich in dit gebied thuis. Vrije wandeling op wegen en paden, met uitzondering van boerderij en landhuis. Een gedeelte is aangewezen als rustgebied. Het Smalenbroek ligt aan de zuid-oost kant van Enschede.

Teesinkbos

Door dit gebied stroomt de Teesinkbeek. Het bos langs de beek heeft goed ontwikkelde kruidenvegetatie. Er zijn open plekken waar men struikheide, dopheide, bosbes en vossebes kan aantreffen. Vrije wandeling op wegen en paden. Ten zuidoosten van Boekelo.

Groot Brunink

Groot Brunink is een landgoed waar bossen, houtwallen, wei- en bouwlanden elkaar afwisselen. Door het gebied lopen enkele zandwegen. Het gebied is zwak golvend, met hoogteverschillen van een halve tot drie meter. De Bruninksbeek stroomt door dit gebied. In de bossen langs de beek vinden we gele dovenetel, dalkruid en muskuskruid. Vrije wandeling op wegen en paden. er is een gemarkeerde wandelroute. Groot Brunink ligt zuidelijk van Enschede.

Conclusie

De natuur rond Enschede moet men beleven. Er zijn unieke plekken, welke je elk jaargetijde weer anders ervaart.