Netwerken, hoe doe je dat

Inleiding

Algemeen

Een oude term voor “netwerken” is het oude “kruiwagentje”. Dit laatste schijnt een negatief beeld te hebben, want velen zien zich al letterlijk in dit ding zitten. Jaren geleden was het, bij het zoeken naar een baan, soms heel handig zo’n kruiwagen te hebben. Tegenwoordig moet je gaan netwerken, oftewel beschikken over een uitgebreide groep mensen die iets voor je kunnen betekenen. Hier onder informatie over het opbouwen van een netwerk.

Stappen

Wat is netwerken

Netwerken is eigenlijk niets anders dan het leggen van de juiste contacten welke je kunnen helpen bij het vinden van de juiste baan. Het doel is het delen van kennis, informatie en contacten. Vooral bij het zoeken van een 1e baan, maar ook bij het maken van carrière is netwerken tegenwoordig bijna onontbeerlijk. Het vergroten van je visie en vergaren van informatie zijn de basisdoelen.

Dit is de manier om professionele relaties op te bouwen. Je hebt als netwerker maar twee vragen:

  1. Wat heb jij van mij nodig?
  1. Wat wil ik van jou?

Het is dus eigenlijk het oude geven en nemen. De netwerker helpt mensen in je netwerk aan informatie, nieuwe contacten en geeft iemand een tip over die ene leuke baan waarnaar gezocht wordt. Je netwerk houdt je op de hoogte van vacatures, eventuele klanten, nieuwe ideeën, vergroot je naamsbekendheid en breidt je kennis uit.

Je netwerken zijn te splitsen in verschillende soorten, welken in elkaar kunnen overlopen. Realiseer je goed waar je informatie uit kunt putten. Om je eigen netwerk in kaart te brengen zou je je eigen contactpersonen in categorieën kunnen indelen. Doe nu een test voor jezelf door jezelf een bepaalde vraag te stellen wat je wilt weten. Ga nu na of je eigen contactpersonen in de juiste categorie staan, pas die eventueel aan.

'Persoonlijke netwerken'

Hieronder worden familie, vrienden en kennissen geschaard. Een prima startpunt voor je activiteiten.

Sociale netwerken

Onder deze vorm van netwerken vallen de “vage” kennissen, mensen waarmee je uitgaat of waarmee je een hobby deelt. Vooral net na een verhuizing wordt het aangeraden om een sociaal netwerk aan te gaan leggen, meedoen aan cursussen, vrijwilligers- of verenigingswerk. Of gewoon door te gaan sporten.

Professionele netwerken

Dit zijn de relaties die je op je werk, trainingen en bijeenkomsten ontmoet. Bijvoorbeeld ex-collega’s, je vorige baas, decanen en oud docenten. Ook valt hier een eventuele persoonlijke adviseur onder.

Digitale netwerken

Discussiefora en nieuwsgroepen vallen onder deze manier van netwerken. Een eenvoudige manier om met veel mensen in contact te komen. Het heeft een lage instapdrempel. Zoals onder andere Monsterboard.

Waar kun je netwerken

Op feestjes, bij vrienden en kennissen

Om te beginnen met netwerken is het prettig om op een informele manier contacten te leggen. Hier kun je oefenen, mensen aanspreken, jezelf voorstellen, luisteren naar hun verhaal en je eigen verhaal doen.

Op je werk

Een al wat formelere manier van netwerken, onder collega’s, klanten en medewerkers van andere bedrijven. Net als bij je vrienden, spreek mensen aan. Wanneer je niet laat merken dat je er bent, leren anderen je ook niet kennen.

Op bijeenkomsten Deze vorm is erop gericht voor het verkrijgen van ideeën en tips. Veel van de netwerkbijeenkomsten clubs richten zich op een bepaalde doelgroep. Het voordeel hiervan is dat iedereen het hetzelfde doel hier komt, dus het wordt makkelijk contact leggen.

Op het internet

Hier zijn al vele netwerken ontstaan. Via het internet kun je vakgenoten, opdrachtgevers en gesprekspartners vinden. Dit meestal via discussiefora, mailinglijsten, nieuwsgroepen en natuurlijk de e-mail. Heel veel contacten zijn anoniem en veel informatie op het internet is openbaar. Houdt hier wel rekening mee en wees voorzichtig met informatie over jezelf.

Via het internet kun je een eigen website aanmaken, bijdragen in weblogs, aanmaken van een eigen portfolio van studie’s, aanmaken van een digitaal fotoalbum. Ook kun je profielen plaatsen op sites als het super populaire “Hyves”, en “Facebook”. Deze beide zijn persoonlijk getint. “Plaxo”, “Naymez” of op “LinkedIn”, deze zijn zakelijk aangelegd. Hoe dan ook het kan zijn dat er soms ongewild een totaalplaatje van jezelf ontstaat.

Monsterboard.nl biedt ook forums aan die uitermate geschikt zijn om te netwerken. Blijf er wel van bewust, dat alles wat op het internet wordt geplaatst en/of geschreven nooit helemaal verdwijnt. Internet heeft ook een lastige kant: “eens geschreven, altijd gebleven”.